Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επίθεση που δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους Τούρκους για το θέμα του φυσικού αερίου, το πρόβλημα που προέκυψε στα χωράφια της Δένειας, η μεταρρύθμιση της υγείας και το ΓεΣΥ, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διπλή…οργή Τούρκων!» γράφει ότι διπλή επίθεση/απειλή δέχθηκε χθες ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία από τους Τούρκους, για το θέμα του φυσικού αερίου, δύο μόλις 24ωρα μετά την έναρξη της γεώτρησης στο στόχο «Δελφύνη» (οικόπεδο 10) από την αμερικανική Exxon Mobil. Αλλού γράφει για απόλυτη σύμπνοια και κοινή γραμμή Ελλάδας – Κύπρου στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη η συζήτηση των κανονισμών για τους προσωπικούς και τους ειδικούς γιατρούς που θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας», γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι θέατρο δικοινοτικής αντιπαράθεσης στήθηκε στη Δένεια μετά την άρνηση της UNFICYP την 9η Νοεμβρίου στους Τουρκοκυπρίους να διέλθουν για προσκύνημα στο τζαμί της Δένειας, από σημείο της νεκρής ζώνης, όπου μέχρι το 1974 υπήρχε κεντρική οδική αρτηρία. Αλλού γράφει ότι χωρίς τέλος είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ για την πράσινη γραμμή. Στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εξετάζουν καταγγελίες για εμπόριο pets από τα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στο Παλαιχώρι βρέθηκαν χθες οι Πρόεδροι Κύπρου και Ελλάδας, δηλώντας την κοινή γραμμή τους για λύση του Κυπριακού.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ζητούν ενημέρωση οι γιατροί» και γράφει ότι άλλη μια μεγάλη εβδομάδα αρχίζει για τη μεταρρύθμιση της υγείας, καθώς τη στιγμή που Υπουργός Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναμένουν την απαντητική επιστολή του ΠΙΣ στα δικές τους απαντήσεις, οι γιατροί μεμονωμένα ή σε ομάδες άρχισαν να ζητούν ενημέρωση από τους εκπροσώπους του ΟΑΥ, τόσο για τον τρόπο συνεργασίας τους με το Σύστημα όσο και για τις αμοιβές τους. Αλλού γράφει ότι τέσσερα κόκκινα λεωφορεία ανοικτού τύπου, διακινούνται πλέον και επίσημα από το περασμένο Σάββατο στην πόλη και σε τουριστικά σημεία της επαρχίας Λεμεσού. Γράφει, επίσης, ότι η οδός Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα που έκλεισε για έργα αποχετευτικού τον Σεπτέμβριο του 2013 παραμένει κλειστή για 5 χρόνια καθώς αποκαλύφθηκε ρωμαϊκό ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας και η διαδικασία απαλλοτρίωσης «κόλλησε».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «ΠΝΕΕΙ ΜΕΝΕΑ κατά εταιρειών η Άγκυρα», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι οι δύο ανακοινώσεις χθες μέσα σε λίγες ώρες, σε πολύ υψηλούς τόνους, από το τουρκικό ΥΠΕΞ η μία και το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών η άλλη, φανερώνουν και επιθετικότητα και απώλεια ψυχραιμίας. Αλλού, γράφει ότι επαναπατρίστηκε το 1.600 ετών ψηφιδωτό του Αποστόλου Μάρκου. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της δίνει πάρα πολλά σε πολύ λίγους και πολύ λίγα στους πολλούς , επισημαίνει το ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας στοιχεία της Στατικής Υπηρεσίας τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
19/11/2018 08:18

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: