Απάντηση ΣΦΕΚ για αυξήσεις στην τιμή ορισμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων




Απάντηση, για αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων, από δημοσιεύματα και αδικαιολόγητες αντιδράσεις, για τις αυξήσεις στην τιμή ορισμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όπως τα κοινά παυσίπονα, δίνει με σήμερα ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Κύπρου (ΣΦΕΚ).

Ο ΣΦΕΚ κάνει λόγο για «ανεπαίσθητες αυξήσεις» στην τιμή ορισμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τονίζει ότι βρίσκεται στη διάθεση όλων των αρμοδίων αρχών, για οποιαδήποτε μελέτη ή και έρευνα, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις της υπεύθυνης του γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασίας Ανθούση, «θα γίνει για να διαπιστωθεί σε ποιο αριθμό σκευασμάτων υπήρξαν αυξήσεις ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Επίσης, ο ΣΦΕΚ επιβεβαιώνει μεν ότι υπήρξαν προσφάτως κάποιες αυξήσεις, τονίζει ωστόσο ότι αφορούν σε φθηνά φάρμακα, των οποίων οι τιμές έχουν εύρος από δύο μέχρι οκτώ ευρώ.

«Σε πραγματικούς αριθμούς, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 30 μέχρι 40 σεντ και σε ελάχιστες περιπτώσεις ίσως να πλησιάζουν το ένα ευρώ», σημειώνει ο ΣΦΕΚ.

Τονίζει ακόμα εμφαντικά πως «οι τιμές των φθηνών ΜΗΣΥΦΑ παραμένουν οι ίδιες, καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, εδώ και πέραν των δέκα ολόκληρων χρόνων, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πέραν του 70% των Κυπρίων πολιτών προμηθεύεται δωρεάν φάρμακα από τα κρατικά νοσηλευτήρια».

Επιπλέον, αναφέρει ότι είναι σημαντικό και το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΣΦΕΚ διαθέτει μηχανισμούς για παρακολούθηση της αγοράς φαρμάκων, με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε στρέβλωσης.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
20/07/2018 14:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: