Οι Γερμανοί κάλεσαν στο ΥΠΕΞ τον Αμερικανό πρέσβη στο Βερολίνο για να δώσει εξηγήσεις




Στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα προσέλθει σήμερα ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, ώστε να δώσει εξηγήσεις για πρόσφατες δηλώσεις του σε αμερικανική ακροδεξιά ιστοσελίδα.

Στις δηλώσεις του αυτές ο κ. Γκρένελ είχε υποστηρίξει πως στόχος του –κατά τη διάρκεια της θητείας του- είναι να στηρίξει τις συντηρητικές δυνάμεις και τους συντηρητικούς πολιτικούς της Ευρώπης και της Γερμανίας ειδικότερα, ενώ χαρακτήρισε τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς «ροκ σταρ των συντηρητικών».

Παράλληλα, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται, κάλεσε τον Αυστριακό Καγκελάριο σε γεύμα στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Να σημειωθεί πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς κυβερνά στην Αυστρία σε συνεργασία με την ακροδεξιά.

Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Γκρένελ ήταν ιδιαίτερα έντονες, για παράδειγμα ο πρώην Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες για διπλωμάτη» και όπως έπραξαν και άλλοι πολιτικοί ζήτησε την απομάκρυνση του από τη Γερμανία.

Από την πλευρά του το αμερικανικό ΥΠΕΞ κάλυψε τον Πρέσβη, λέγοντας πως εξέφρασε προσωπικές του απόψεις, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τις στενές σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας.

Ο Γκρένελ είναι στενός συνεργάτης και φίλος του Προέδρου Τραμπ και είχε προκαλέσει και στο παρελθόν αντιδράσεις, όταν πριν ένα μήνα στις αρχές της θητείας του στο Βερολίνο, κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από το Ιράν, διαφορετικά, όπως επισήμανε, θα πρέπει να αναμένουν σοβαρές επιπτώσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: