Η ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας – ΕΕ γύρω από το Brexit “ρίχνει” τη στερλίνα




Η στερλίνα υποχώρησε σήμερα προς το χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς έναντι του δολαρίου εν μέσω νέων ανησυχιών για τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για το Brexit και της σχετικά μέτριας αύξησης των μισθών στη χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα δημοσιοποιήσει λεπτομερή σχέδια για τη μελλοντική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο μήνα σε μια προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οι διαφορές που υπάρχουν εντός της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης για το πώς πρέπει να μοιάζει η σχέση αυτή και τα συνεχή παράπονα από αξιωματούχους της ΕΕ ότι η Βρετανία δεν έχει αποσαφηνίσει τι επιδιώκει οδηγούν τους επενδυτές στην εκτίμηση ότι οι συνομιλίες για το Brexit συνεχίζουν να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη λίρα ενώ απομένει λιγότερο από ένας χρόνος πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση.

«Αυτό δείχνει για άλλη φορά ότι ο χρόνος κυλά γρήγορα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο πρέπει να βρεθεί μια αξιόπιστη και ρεαλιστική συμφωνία. Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά σε αυτό το μέτωπο επί του παρόντος. Και, ως εκ τούτου, δεν φαίνονται καλά ούτε για τη στερλίνα», ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμα.

Χθες, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι Βρετανοί εργοδότες προσέλαβαν περισσότερους εργαζομένους από το αναμενόμενο στις αρχές του 2018. Ωστόσο, τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών αποτύπωσαν μια μικτή εικόνα, με την ετήσια αύξηση των αποδοχών, εκτός των μπόνους, να διαμορφώνεται στο 2,9% για τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Νωρίτερα, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,1% στο 1,3490 δολάριο, όχι μακριά από το χαμηλό του 2018 που σημείωσε χθες στο 1,3452 δολάριο.

Έναντι του ενιαίου νομίσματος, η λίρα υποχώρησε κατά 0,1% στις 87,735 πένες ανά ευρώ.

16/05/2018 13:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: