Προειδοποίηση του Ρεξ Τίλερσον για την υπονόμευση κρατών από φιλόδοξους δανειστές…




Ένα πολύ ηχηρό μήνυμα έστειλε από την Αιθιοπία, την οποία επισκέπτεται, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Rex Tillerson, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά τα αφρικανικά κράτη αποδεχόμενα μεγάλους δανεισμούς από την Κίνα, διότι κινδυνεύουν να υπονομεύσουν σοβαρά την εθνική τους ανεξαρτησία και κυριαρχία στο άμεσο μέλλον.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών πραγματοποιεί το πρώτο του επίσημο ταξίδι στην Αφρική σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να ισχυροποιήσουν τις συμμαχίες τους στην αφρικανική ήπειρο, την ώρα που πολλά αφρικανικά κράτη στρέφονται προς την Κίνα για επενδύσεις και οικονομική βοήθεια. Η Κίνα αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο στην Αφρικανική ήπειρο.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί τους Αμερικανούς είναι η εκχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων και βάσεων από διάφορα αφρικανικά κράτη προς την Κίνα – με το πλέον πρόσφατο παράδειγμα την εκχώρηση του στρατοπέδου Lemonnier και της παρακείμενης ναυτικής στρατιωτικής βάσης από την κυβέρνηση του Djibouti στην Κίνα.

Τα επιχειρήματα Tillerson εστιάζονται στο ότι οι Κινεζικές επενδύσεις στην ουσία δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τοπικές αφρικανικές κοινωνίες, δεν δημιουργούν δουλειές και ανταλλάσσονται συνήθως με την εκχώρηση σημαντικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και στρατηγικών υποδομών των κρατών αυτών προς την Κίνα.

Για παράδειγμα, η Κίνα έχει επενδύσει $3,2 δις και ουσιαστικά ελέγχει το δίκτυο των σιδηροδρόμων στην Κένυα. Αν κάτι δεν πάει καλά στις μεταξύ τους συμφωνίες, ενδέχεται η Κένυα να χάσει τον έλεγχο επί των σιδηροδρόμων της. Επίσης εκτός από στρατιωτικές βάσεις στο Djibouti, η Κίνα ελέγχει και τους σιδηροδρόμους της χώρας.

Reuters, Hellasjournal.com by Mignatiou.com
09/03/2018
Addis Ababa, Ethiopia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: