Ψάκι: Δεν αναγνωρίζουμε τα δημοψηφίσματα




Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζενιφερ Ψάκι δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τα παράνομα, όπως τα χαρακτήρισε, δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις, η κ. Ψάκι τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα είναι παράνομο με βάση και τους διεθνείς νόμους και υποστήριξε ότι ψήφισαν ακόμα και παιδιά, όπως και άνθρωποι που δεν βρίσκονταν στην Ουκρανία. Είπε μάλιστα ότι ψήφισαν και πολίτες στη Μόσχα.

Η κ. Ψάκι ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και η μεθοδολογία και επανέλαβε ότι πρόκειται για παράνομα δημοψηφίσματα.

Η ανησυχία των Αμερικανών αφορά βασικά τις εκλογές της 25ης Μαίου στην Ουκρανία. Ανησυχούν ότι ο κ. Πούτιν θα μεθοδεύσει την αναβολή τους ακόμα και την ακύρωσή τους. Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν, αντίθετα το δηλώνουν επίσημα, ότι τυχόν μη πραγματοποίηση των εκλογών σημαίνει νέες πιο αυστηρές κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες, σε πολίτεςτης Ρωσίας. Και πάντα παίζει το σενάριο να ξεκινήσουν να συμπεριλαμβάνουν στους καταλόγους ακόμα και υπουργούς. Θα είναι μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αναβίωση του ψυχρού πολέμου, πιστεύουν οι αναλυτές.

Είναι σημαντικό επίσης ότι ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ αμφισβήτησε τη δήλωση του Προέδρου Πούτιν για απόσυρση των στρατευμάτων του από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, είπε ο Αμερικανός υπουργός, οι Ρώσοι δεν έχουν αποχωρήσει. Θα πρέπει να ρωτήσουμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν γιατί ισχυρίζεται ότι πρόκειται να φύγουν την ώρα που στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει”, κατέληξε ο κ. Χέιγκελ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: