Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ, οι προεκτάσεις της υπόθεσης Μάναφορτ στην Κύπρο και οι αντιπαραθέσεις κομμάτων εν μέσω του διαμορφούμενου προεκλογικού σκηνικού κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η εγκατάλειψη νεογνού από τη μητέρα του, η αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, οι εξετάσεις εκπαιδευτικών και η δημιουργία one stop shop για άδειες.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Βαριές κουβέντες» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι πρωτοφανής σε σφοδρότητα, χαρακτηρισμούς αλλά και αλληλοκατηγορίες κόντρα, με ισχυρότατες δόσεις σκανδαλολογίας και διαπλοκής, ξέσπασε ανάμεσα στο ΑΚΕΛ από τη μια και στην Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ από την άλλη. Σε άλλο θέμα γράφει για εξέγερση για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ καθώς 26 κοινωνικοί φορείς χάνουν τον αιμοδότη τους. Επίσης γράφει ότι Ε/κ νεαρή εγκατέλειψε χθες το νεογέννητο αγοράκι της έξω από το παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Τουμπάρουν το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού» γράφει, στο κύριο του θέμα,. ότι αναστάτωση προκύπτει μεταξύ του υφιστάμενων και επίδοξων παραγωγών ρεύματος αλλά και στελεχών της κρατικής μηχανής για το ενδεχόμενο η ικανοποίηση των συντεχνιών της ΑΗΚ για διατήρηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου στη δομή τη Αρχής να προκαλέσει νέα μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου 2019. Σε άλλο θέμα γράφει για νοικοκύρεμα της UNFICYP από ομάδα των ΗΕ. Επίσης γράφει για το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο ΥΠΕΣ για δημιουργία one stop shop για οικοδομικές και άλλες άδειες.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «€30 εκατ. οι υπερπληρωμές» αναφέρεται, στο κύριο του θέμα, στη χθεσινή απεργία των λεωφορειούχων στην Πάφο και γράφει ότι οι κρατικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως μετά από ελέγχους του Υπουργείου Μεταφορών διαπιστώθηκε ότι έγιναν υπερπληρωμές στις εταιρείες λεωφορείων οι οποίες αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια. Γράφει ακόμη ότι οι συντεχνίες είπαν «όχι» στην κοινή πρόταση που υπέβαλαν το ΔΣ της ΑΗΚ και το Υπουργείο Ενέργειας στο αίτημά τους να μην ανεξαρτητοποιηθεί από την ΑΗΚ ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς. Αλλού γράφει ότι στο Ανώτατο προσφεύγουν λοχίες της Αστυνομίας που δεν επαναπροήχθησαν πρόσφατα, ύστερα από ακύρωση των προαγωγών τους.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ντροπή… το Προεδρικό ζητά και τα ρέστα» γράφει ,στο κύριο της θέμα, ότι “δεν διαθέτουν επιχειρήματα και απαντήσεις για τις σκανδαλώδεις αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και αντί να αναλάβουν τις βαριές πολιτικές και ηθικές τους ευθύνες, απαντούν με ύβρεις και ψευδολογία”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Μαρωνίτες, που γιόρτασαν για άλλη μια χρονιά τον Αγ. Γεώργιο στον κατεχόμενο Κορμακίτη, τονίζουν την ανάγκη λύσης του Κυπριακού. Ακόμη γράφει για “μπάχαλο και κοροϊδία” σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις εκπαιδευτικών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Οι ΗΠΑ μπορεί να στείλουν ομοσπονδιακούς πράκτορες στην Κύπρο» γράφει, επικαλούμενη δύο πηγές, ότι οι αμερικανικές αρχές εξέφρασαν ανεπίσημα ενδιαφέρον να στείλουν πράκτορες του FBI στην Κύπρο για να εξετάσουν την υπόθεση Μάναφορτ, ως μέρος ενός τρίτου αιτήματος για νομική συνδρομή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή ενημέρωση των συντεχνιών της ΑΗΚ για πιθανά απεργιακά μέτρα. Αλλού γράφει ότι μάνα εγκατέλειψε το νεογέννητο αγοράκι της έξω από το παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/11/2017 09:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: