Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έρευνα για τα όσα τον κατηγορούν σε σχέση με την επένδυση επιχειρηματία στο Πέρα Πεδί που ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από Γενικό Ελεγκτή, οι καθυστερήσεις στη μετακίνηση πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατατάσσει την Κύπρο στην 120η θέση από 190 χώρες και οι πράκτορες του FBI που θα επισκεφθούν την Κύπρο για την υπόθεση Πολ Μάναφορτ είναι, μεταξύ άλλων, τα κυριότερα θέματα των πρωτοσέλιδων των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κάνε έρευνα για τη νέα λάσπη» γράφει πως την πολιτική της λάσπης που εφαρμόζει εναντίον του η αντιπολίτευση ότι έχει έννομο συμφέρον στην επένδυση στο Πέρα Πεδί αποφάσισε να πολεμήσει με το όπλο της διαφάνειας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζητώντας από τον Γενικό Ελεγκτή τη διεξαγωγή έρευνας για ό,τι τον κατηγορούν. Αλλού, γράφει ότι ενισχύουμε στρατιωτικά Λίβανο και Ιορδανία για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσω της πώλησης στρατιωτικού υλικού. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι προχωρά εντός του 2018 η συστέγαση του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ σε ενιαίο κτίριο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Έρχονται πράκτορες του FBI για Μάναφορτ» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ειδικοί πράκτορες του FBI σε θέματα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο για να συλλέξουν υλικό σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου σχετικά με την υπόθεση του Πολ Μάναφορτ. Αλλού, γράφει πως θετική αποτίμηση για την κυπριακή οικονομία επεφύλαξαν από το βήμα του 13ου συνεδρίου του «Economist» οι πιο «αυστηροί» κριτές της Κύπρου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το ΔΝΤ. Σε άλλο θέμα η εφημερία γράφει ότι στο Υπουργείου Ενέργειας εντοπίζονται ευθύνες για το χαμηλό ποσό μίσθωσης κρατικής γης επί της οποίας ανεγέρθησαν αποθήκες για να υπενοικιαστούν στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σε πολλαπλάσια τιμή.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Τριτοκοσμικές βαθμολογίες», γράφει πως λαβύρινθος οι άδειες οικοδομής στην Κύπρο υπογραμμίζει με αρνητικό τρόπο η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της «Doing Business Report», η οποία στην αξιολόγησή της για την έκδοση οικοδομικής άδειας σημειώνει ότι στην Κύπρο, η οποία καταλαμβάνει την 120η θέση από 190 χώρες, χρειάζονται 507 ημέρες όταν στην Κορέα αυτό γίνεται σε 27,5 μέρες. Αλλού, γράφει πως Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ συνενώνουν δυνάμεις με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης των Προέδρων των κοινοβουλίων τους επί κυπριακού εδάφους. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως αναγνώριση ψευδοκράτους ως οντότητα ισότιμης της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόταξε ο Σερντάρ Ντενκτάς δίνοντας συνέχεια σε όσα είπε ο Οζντίλ Ναμί.

«Καθυστερήσεις στη μετακίνηση πετρελαιοειδών», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη αναφορικά με το μεγάλο στόχο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα αποκάλυψε χθες ο Δήμαρχος Λάρνακας, αναφέροντας ότι οι εταιρείες υγραερίου έχουν υπαναχωρήσει από την απόφαση για σύσταση κοινοπραξίας για δημιουργία κοινού τερματικού στο Βασιλικό. Αλλού, γράφει ότι καθυστέρηση παρατηρείται στην υλοποίηση των συστάσεων που περιέχονται στη μελέτη για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, βάσει των οποίων το ΑΞΙΚ έπρεπε να υπαχθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει πως ο Σταύρος Μαλάς επισκέφθηκε κτηνοτροφικές περιοχές στη Λάρνακα, σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας ειδικών κτηνοτροφικών μονάδων με γενετικά βελτιωμένα ζώα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», με τίτλο στο κύριό της θέμα «Το κράτος επικρίνει την έκθεση για ξέπλυμα χρήματος», προβάλλει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο συνέδριο του Economist ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα που συνδέουν την Κύπρο με ξέπλυμα χρήματος μας αδικούν, τονίζοντας ότι καμιά άλλη νομοθεσία για ξέπλυμα χρήματος δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο αυστηρό έλεγχο. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι επικεφαλής των κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψαν τριμερή συνεργασία σε διάφορα θέματα. Αλλού, γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν νομικά τόσο για οι Ευρωπαίοι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις στις συζητήσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, κάτι που είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη», υπό τον τίτλο «Στα σκαριά αποσχιστική κίνηση στον ΔΗΣΥ», γράφει πως παλαιά και νέα στελέχη του ΔΗΣΥ κινούνται αρχικά εσωκομματικά εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου αφού θεωρούν ότι οδηγεί το κόμμα από το κακό στο χειρότερο και παράλληλα στρέφονται εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη αναφορικά με τη στάση του στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την εμπλοκή του ονόματός του σε ιδιωτική επένδυση Ρώσου επιχειρηματία στο Πέρα Πέδι. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι πιέζουν για το ύψος του δημόσιου χρέους οι ξένοι δανειστές που άρχισαν «διακριτικές» ερωτήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», κάτω από τον τίτλο «Πανικός στο λόφο του προεδρικού!», γράφει ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ενέργειες και οι δηλώσεις του επιτελείου ενός Προέδρου που θέλει να επανεκλεγεί είναι τόσο ερασιτεχνικές, τραγικές και κωμικές μαζί. Αλλού, γράφει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας απασχολεί 251 μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου ενώ οι μονάδες πάσχουν από υποστελέχωση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι πρώην σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε ότι μεγαλύτερος κίνδυνος και από το Ιράν για τις ΗΠΑ είναι η Τουρκία.
ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/11/2017 08:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: