Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Παράλληλα οι εφημερίδες προβάλλουν την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή «δασμών» στην αποστολή βοήθειας στους Ε/κ που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα, τη διερεύνηση του θέματος του ΟΕΔΑ Λεμεσού, καθώς και το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λόγω τερματισμού του διαλόγου για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

Η «Αλήθεια στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Τα είπαμε και περιμένουμε», αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες την πλήρη ετοιμότητά του για νέες συνομιλίες υπό την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθούν στη βάση του πλαισίου που κατέθεσε ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού στο Κραν Μοντανά. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει «δασμούς» σε αγαθά που αποστέλλονται από την Δημοκρατία σε εγκλωβισμένους. Σε άλλη είδηση η «Α» σημειώνει πως με 306 κατηγορίες οι 8 κατηγορούμενοι (7 πρόσωπα και μία εταιρεία) για τις ατασθαλίες σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ποιος θα φορτωθεί τώρα τα σκουπίδια;» και γράφει πως το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τριμελή ερευνητική επιτροπή σε σχέση με την λειτουργία του ΟΕΔΑ Λεμεσού και την ενδεχόμενη αποθήκευση των παραγόμενων επεξεργασμένων σκουπιδιών (SRF/SDF) για περίοδο μέχρι και δύο χρόνια αφού δεν υπάρχει ακόμη αποδέκτης. Αλλού γράφει ότι στα χαρακώματα βρίσκονται ΕΔΕΚ και Σοσιαλιστική Διεθνής, μετά την πρόσκληση που απέστειλε ο Πρόεδρος της τελευταίας, Γιώργος Παπανδρέου, στον Μουσταφά Ακιντζί για να παραστεί σε εκδήλωση της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη. Ο «Π» προβάλλει επίσης την «αιφνίδια» επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τον οποίο αποφάσισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, εγκρίνοντας σχετικό νομοσχέδιο.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Επανεκκίνηση και ΜΟΕ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ το μήνυμα ότι η κατάλληλη προετοιμασία και βελτίωση του κλίματος θα πρέπει να προηγηθούν της όποιας απόφασης για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέες κεφαλαιακές ανάγκες φαίνεται να προκύπτουν για τον Συνεργατισμό λόγω εποπτικών αλλαγών στον υπολογισμό κεφαλαίων όπως (MREL), οδηγία CTD, IFRS 9, την υιοθέτηση μηδενικής αύξησης του δείκτη ακινήτων για υπολογισμό των προβλέψεων, καθώς και λόγω των κόκκινων δανείων. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται στην απόφαση των κατοχικών αρχών να επιβάλουν δασμούς στην αποστολή προϊόντων στους εγκλωβισμένους, σημειώνοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ χαρακτήρισε την απόφαση ως «ατυχή».

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καμιά Κίνηση για συνομιλίες πριν τις εκλογές», αναφέρεται στη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και σχολιάζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχασε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να βγει μπροστά ζητώντας από τον ΓΓ του ΟΗΕ τη άμεση επανέναρξη συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά». Αλλού γράφει πως προς απεργιακές κινητοποιήσεις οδεύουν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να διακόψει το διάλογο για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στη βάση της συμφωνίας – πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Γράφει επίσης ότι η Βουλή αποφάσισε πλειοψηφικά να δώσει παραλιακά φιλέτα σε ιδιώτες μέσω της έγκρισης των νομοσχεδίων για τη δημιουργία λιμενοβραχιόνων, για ελλιμενισμούς σκαφών αναψυχής.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ο βορράς επιβάλλει τέλη στη βοήθεια» και γράφει ότι σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως ατυχής από τα Ηνωμένα Έθνη, οι τ/κ αρχές, όπως αναφέρει, δήλωσαν ότι θα αρχίσουν την επιβολή εισαγωγικών δασμών σε προϊόντα που μεταφέρονται από τον ΟΗΕ σε «ελληνοκύπριους που διαμένουν στο βορρά». Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς απάντησε στις επικρίσεις για την ανέγερση 4οροφου ξενοδοχείο στο Λατσί, λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα ενθαρρύνει τον τουρισμό και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην ομιλία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού η οποία έθεσε στο τραπέζι σχέδιο για παραμονή της χώρας της στη κοινή αγορά για δύο χρόνια μετά την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/09/2017 09:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: