O ρόλος του πατέρα Νεϊμάρ στην πορεία του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη όλων των εποχών




Η βιασύνη μεταξύ των δημοσιογράφων της Βραζιλίας δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ντόπιους που παρακολουθούσαν την προπόνηση της εθνικής ομάδας στο Βρότσλαβ της Πολωνίας το φθινόπωρο του 2012.

Την επόμενη μέρα η «σελεσάο» επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Ιαπωνία σε φιλική αναμέτρηση. Όλοι οι εκπρόσωποι του Τύπου κατευθύνθηκαν σε ένα μεσήλικα άνδρα, ντυμένο με στενά τζιν κι ένα δερμάτινο σακάκι, ο οποίος μόλις είχε φτάσει στις εξέδρες.

Ένας Πολωνός τηλεοπτικός ρεπόρτερ ρώτησε: «Ποιος είναι αυτός ο πρώην ποδοσφαιριστής;». Για να πάρει αμέσως την απάντηση από δημοσιογράφο: «Δεν είναι πρώην παίκτης, αλλά ένας πολύ πλούσιος τύπος», είπε με δόση χιούμορ.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Neymar Sr. Υποτίθεται πως θετικά βρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσει το γιο του στην προπόνηση, αλλά ο του να συμμετέχει σε ασκήσεις και ασκήσεις στο γήπεδο, αλλά στην πραγματικότητα η παρουσία του εκεί είχε εντελώς διαφορετικό σκοπό, σε μία περίοδο που για το παιδί του έδιναν μάχη οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ισπανίας, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα.

«Λοιπόν, για ποια ομάδα λέτε ότι θα παίξει ο γιος μου αυτή την εβδομάδα», ρώτησε τους δημοσιογράφους με σαρκαστικό χαμόγελο. Ο πατέρας του Neymar μπορεί επίσης να ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής – αλλά τίποτα από αυτά που έκανε στο γήπεδο δε μπορεί να συγκριθεί με τη συμβολή του και τον τρόπο που ενήργησε στην κορυφαία μεταγραφή όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αυτή των 222 εκ. ευρώ που έκανε ο Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

εί να συγκριθεί με το έργο του ως κύριος σύμβουλος και επηρεαστής στο παγκόσμιο ρεκόρ St-Germain του Παρισιού 222 εκατ. Ευρώ (£ 200 εκατ.) Οι συμφωνίες του- συχνά αντιφατικές -άρχισαν πριν από πολλά χρόνια…

Από ένα δωμάτιο σε πλήρη υποτροφία

Όταν γεννήθηκε ο Νεϊμάρ στις 5 Φεβρουαρίου 1992, τα όνειρα του πατέρα του για μια σταδιοδρομία στο ποδόσφαιρο ήταν μία ανάμνηση. Αντ’ αυτού, προσπαθούσε να βγάζει τα προς το ζειν σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο Mogi das Cruzes, μια κατώτερη από πλευρά συνθηκών εργασίας περιοχή στο Γκρίτερ του Σάο Πάουλο.

Ο Neymar Sr ήταν αναγκασμένος να μεταφέρει την οικογένειά του – η οποία περιελάμβανε και την κόρη του Ραφαέλα – σε ένα δωμάτιο στο σπίτι της μητέρας του στην παραθαλάσσια πόλη Σάο Βισέντεe, κοντά στην πιο διάσημη Σάντος – η οποία έχει δώσει το όνομά της στην τοπική ομάδα που αργότερα παρουσίάσε στον κόσμο τον Πελέ.

Μία από τις λίγες πολυτέλειες που η οικογένεια μπορούσε να αντέξει οικονομικά ήταν η αμοιβή να συμμετάσχει στο Tumiaru, μια ταπεινή κοινωνική λέσχη όπου ο μικρός Νεϊμάρ περνούσε τις ώρες του με το κλωτσά μια μπάλα του ποδοσφαίρου.

Σύντομα ένας άλλος σύλλογος… εργατικής τάξης, η Gremetal, είχε εντοπίσει το μικρό αγόρι και τον «στρατολόγησε». Στην ηλικία των 10 ετών έπαιζε ήδη με μεγαλύτερα παιδιά από την ηλικία του σε ένα μέρος όπου οι χαλυβουργοί της Σάντος και οι οικογένειές τους θα κατέστρεφαν και θα τους έκαναν να φαίνονται σαν ανόητοι.

Σιγά-σιγά άρχισαν να μιλούν για το «φαινόμενο», του οποίοι η φήμη άρχισ να εξαπλώνεται και η Portuguesa Santista του «χτύπησε την πόρτα». Τότε ήταν που ο Neymar Sr ζήτησε από το σύλλογο να παράσχει εκπαιδευτική υποστήριξη για το γιο του.

Στη δεκαετία του 1990, ένας στους πέντε Βραζιλιάνους ηλικίας άνω των 15 ετών ήταν αναλφάβητος και ακόμα και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών γνωρίζει μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση- σύμφωνα με την ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Βραζιλίας-.

Ο Neymar Sr προετοιμαζόταν για την πιθανότητα ότι ο γιος του δεν θα τα κατάφερνε ή, θα κατέληγε να παίζει σε χαμηλό επίπεδο όπως η πλειοψηφία των επαγγελματιών παικτών στη Βραζιλία, όπου το 80% κερδίζει λιγότερο από το εθνικό μέσο όρο μηνιαίου εισοδήματος των 421 λιρών.

Τα αιτήματά του πραγματοποιούνται. Ο Νεϊμάρ έλαβε πλήρη υποτροφία στο Λισέου του Σάο Πάουλο, ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Σάντος.

Όταν το παιδί άρχισε να ξεχωρίζει «σα τη μύγα μες στο γάλα» στις αθλητικές εκδηλώσεις φοιτητών, οι αντίπαλες σχολές παραπονέθηκαν ότι ήταν απλώς συνηθισμένος να κερδίζει στο ποδόσφαιρο, παρά να μαθαίνει γράμματα. Αλλά, «λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο» (σ.σ. Neymar Sr.)

Σε αντίθεση με πολλούς από τους μη προνομιούχους συμφοιτητές του, ο Neymar σπάνια απουσίαζε από το σχολείο. Τα πραγματικά τους ενδιαφέροντα ήταν οι προπονήσεις και οι αγώνες της Πορτουγκέσα. Ο πατέρας του θα σιγουρευόταν ότι το παιδί του «βρήκε τη γραμμή» καθώς γνώριζε πως αυτός θα μπορούσε να αλλάξει την τύχη της οικογένειας. Η ευκαιρία ήρθε νωρίτερα, αντί αργότερα.

Ο Neymar Sr ήταν σαν… τρακτέρ

Το 2005, η Ρεάλ Μαδρίτης διαπραγματευόταν με την Σάντος για τον Ρομπίνιο -τότε το πιο «καυτό» ποδοσφαιρικό όνομα της Βραζιλίας – ακίνητο στο ποδόσφαιρο της Βραζιλίας – όταν ο ατζέντης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μίλησε ξαφνικά για κάποια άλλη προοπτική.

Ο Βάγκνερ Ριμπέιρο φέρεται να μίλησε στους Ισπανούς για τον 13χρονο τότε, Νεϊμάρ, ο οποίος κέρδιζε κάτι παραπάνω από 100 λίρες στην ακαδημία της Santos. Η Ρεάλ Μαδρίτης προσέφερε σπίτι και δουλειά και σους δύο γονείς του Νεϊμάρ, αλλά ο πατέρας του διαπραγματεύτηκε με την Σάντος. 250.000 λίρες για να μείνει ο πιτσιρικάς και μια μηνιαία πληρωμή ύψους 5.000 λιρών.

«Ο πατέρας του παιδιού ήταν πολύ αποφασιστικός στις διαπραγματεύσεις εκείνης της εποχής. Ήταν σαν τρακτέρ», θυμάται διοικητικό στέλεχος της Σάντος. Τα κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς ο Νεϊμάρ έφτασε έως την πρώτη ομάδα το 2009, αλλά το σκεπτικό του πατέρα του και ο τρόπος που κινούσε τα νήματα δεν άλλαξαν.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε σε πολυτελέστατο διαμέρισμα, ενώ στον Νεϊμάρ επιτρεπόταν διάφορα προνόμια, όπως μια πιστωτική κάρτα και ένα ισχυρό επίδομα για την περιοχή, ύψους 2.500 λιρών μηνιαίως.

Το 2010, όταν οι Βραζιλιάνοι οπαδοί και τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να ασκούν πιέσεις προς τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ντούνγκα, για να πάρει τον Νεϊμάρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, ο νεαρός ήθελε ένα αυτοκίνητο ως δώρο των 18ων γενεθλίων. Το απόκτησε, αλλά μόνο αφού πέτυχε το στόχο που είχε θέεσει ο πατέρας του να κερδίσει το πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής κάτω των 20 ετών και να σκοράρει τουλάχιστον δύο φορές στον τελικό.

«Το ότι μπορούμε, πλέον, να ανταποκριθούμε σε αρκετά πράγματα, δεν θα του επιτρέψω απλώς να κάψει τα λεφτά του», είχε δηλώσει ο Neymar Sr. «Πρέπει να μάθει την αξία των πραγμάτων» πρόσθεσε.

Πέτυχε και σαν πατέρας και σαν ατζέντης;

Αυτή η δήλωση θα επιστρέψει για να «στοιχειώνει» τον Neymar Sr, όταν «έπεσαν στο τραπέζι» οι λεπτομέρειες για τη μεταγραφή του γιου του στην Μπαρτσελόνα το 2013. Καθώς τα έγγραφα έδειχναν ότι ο «μπαμπάς Νεϊμάρ» είχε έρθει σε κρυφές διαπραγματεύσεις με τους Καταλανούς, αποκλείοντας από το παιχνίδι τη Σάντος, έλαβε μία «κάτω από το τραπέζι» αποζημίωση 33 εκ. λιρών για να εξασφαλίσει ότι ο παίκτης θα υπογράψει στη «Μπάρτσα», καθώς και αμοιβή μάνταζερ ύψους 2 εκ. λιρών.

Και οι δύο ερευρώνται από τις αρμόδιες ισπανικές αρχές και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή από την εφορία της Βραζιλίας, χωρίς να παραδέχονται το παραμικρό.

Τα μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες άρχισαν να περιγράφουν τον Neymar Sr ως έναν σκιερό φορέα εκμετάλλευσης. Ένα πράγμα, όμως, δεν άλλαξε. Ο μικρός Νεϊμάρ λατρεύει τον πατέρα του και δε σταμάτησε να το παραδέχεται στον κόσμο μέσα από τους λογαριασμούς του στο διαδίκτυο. Κάνει τη δουλειά για την οποία πληρώνεται. Παρά το γεγονός ότι δήλωσε δημοσίως ότι προσπάθησε να πείσει τον παίκτη να παραμείνει στην Μπαρτσελόνα, ο Neymar Sr ακολούθησε τις επιθυμίες του γιου του διευθετώντας τη μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι και οι δύο θα είχαν υψηλό κέρδος. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός πατέρα-ατζέντη.

Θέμης Τόγιας , ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: