Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και η διπλωματία του ‘πήγαινε-έλα’ του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν οι εφημερίδες σήμερα.

`Aλλα θέματα που προβάλλονται είναι η εμπλοκή στο θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το επικίνδυνο παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα», οι διεργασίες στα κόμματα, ενόψει των προεδρικών εκλογών, και η πορεία πολιτών για επιστροφή της μικρής Μαρίε Ελένης που απήχθη πριν από ένα περίπου μήνα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Δεν φαίνεται ακόμα άσπρος καπνός» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ούτε και χθες καρποφόρησε η εκ του σύνεγγυς προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ να συμβιβάσει τις θέσεις των δύο πλευρών για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής προσπάθειας στο Κυπριακό και να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη και πως ο `Ειντε δήλωσε πως “όλοι συμφωνούμε πως τυχόν αποτυχία θα είναι δραματική για τη διαδικασία”. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για νέα εμπλοκή στο θέμα του ΓΕΣΥ. Προβάλλει επίσης ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για τη Σχολή Τυφλών.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η διαπραγματευτική μάχη γίνεται στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας και το Προεδρικό αναμένει την ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια που θα διαδραματίσει και τον πιο καταλυτικό ρόλο. Αλλού, γράφει για την ‘Μπλε Φάλαινα’ και ότι πέντε παιδιά αυτοτραυματίστηκαν με οδηγίες του ‘μέντορα’. Επίσης, αναφέρεται σε δημοσκόπηση του «Σίγμα» σύμφωνα με την οποία οι πολίτες εκτιμούν ότι δεν βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Η `Αγκυρα θα λύσει τον γρίφο» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι άκαρπες απέβησαν και οι χθεσινές επαφές του `Εσπεν Μπαρθ `Αιντα με τους δύο ηγέτες οι οποίες στόχευαν να ανοίξουν το δρόμο για συνομιλίες στη Γενεύη και ότι του υποδείχθηκε ότι πρέπει πλέον να μεταβεί στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις αφού πλέον από την τουρκική κυβέρνηση εξαρτάται το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Αλλού ο ‘Φ’ γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας στήνει γέφυρες με το ΑΚΕΛ, προκειμένου να κλειδώσει συνάντηση. Δημοσιεύει επίσης φωτογραφίες από τη χθεσινή πορεία πολιτών για επιστροφή της 4χρονης Μαρίε Ελένης που έχει απαχθεί από τον πατέρα της.

Με τίτλο «Υποχωρούν από τη συμφωνία για ΓεΣΥ», η «Χαραυγή» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι αφαιρέθηκε η πρόνοια από το νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ, η οποία διασφαλίζει ότι για μια πενταετία ο αυτόνομος οργανισμός θα τυγχάνει κρατικής στήριξης και ότι για μεγάλη ανατροπή έκανε λόγο το ΑΚΕΛ ζητώντας από τον Πρόεδρο να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Γράφει ακόμη ότι η εκ του σύνεγγυς διπλωματία του `Ειντε συνεχίζεται με τους δύο ηγέτες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία για τα διαδικαστικά. Επίσης, γράφει για τους χούλιγκαν και ότι ανησυχίες εκφράζονται όσον αφορά την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «’Φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο’» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι μετά από δύο ημέρες πήγαινε-έλα μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε δήλωσε ότι ενώ οι ηγέτες είναι δεσμευμένοι να επιλυθεί το Κυπριακό και μάλιστα στη Γενεύη, οι διαφωνίες των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθούν. Αλλού, γράφει για απόφαση Βρετανικού δικαστηρίου που απεφάνθη ότι ήταν παράνομη η απόφαση το 2014 της τότε Υπουργού Εσωτερικών της χώρας Τερέζα Μέι για άρνηση εισόδου σε πρόσφυγες στις βάσεις στην Κύπρο. Προβάλλει επίσης φωτογραφία από τη χθεσινή πορεία για επιστροφή της μικρής Μαρίε Ελένης στη μητέρα της.

Με τίτλο «`Ασπρος καπνός αρχές Ιουλίου στο Συνέδριο», η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» γράφει ότι η μπάλα στο σήριαλ εξεύρεσης προεδρικού υποψηφίου από πλευράς ΑΚΕΛ μεταφέρεται αύριο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ενώ … άσπρος καπνός αναμένεται αρχές Ιουλίου στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος και ότι αύριο θα γίνει η πρώτη επίσημη σφυγμομέτρηση για τον Μάικ Σπανό. Προβάλλει επίσης φωτογραφία από την ανακήρυξη του Δρα Νικόλαου Ζάμπογλου σε επίτιμο διδάκτορα του ΤΕΠΑΚ και γράφει ότι ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο ιδρύουν ΤΕΠΑΚ και Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα προβάλλει είδηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τον Πυρηνικό Φυσικό του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάση Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι ο άνθρωπος θα πατήσει το πόδι του στον πλανήτη `Αρη σε 18 χρόνια.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «’Εχουν προστάτες μέσα στην Αστυνομία!» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι δολοφονική επίθεση από φασίστες χούλιγκαν του ΑΠΟΕΛ έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ότι αυτή τη φορά κτύπησαν σε οίκημα της Αριστεράς στη Λακατάμια με βόμβες μολότοφ την ώρα που βρίσκονταν εκεί δεκάδες θαμώνες. Αλλού, γράφει για «Βατερλώ Αναστασιάδη!» και αναφέρεται σε εκτιμήσεις για μάχη στήθος με στήθος με Νικόλα Παπαδόπουλο για είσοδο στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Γράφει ακόμη για παραιτήσεις και διορισμούς στην Αστυνομία “βαθιάς πολιτικής σκοπιμότητας”.

Με τίτλο «Πάση θυσία το Κυπριακό στη Γενεύη!», η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ επέστρεψε στην Κύπρο και άρχισε εντατικά τη μέθοδο του shuttle diplomacy δηλαδή ένα πήγαινε- έλα μεταξύ των δύο πλευρών, για να βρει τη λεγόμενη ‘χρυσή τομή’ και να επιτευχθεί συμφωνία για μετάβαση στη Γενεύη. Σε άλλο της θέμα με τίτλο ‘επαναπροσεγγιστής ο Μάικ’ γράφει ότι ο Μάικ Σπανός διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Coca Cola Τουρκίας. Γράφει ακόμη η εφημερίδα ότι στην υπηρεσία της προεκλογικής εκστρατείας του Νίκου Αναστασιάδη έχουν τεθεί όλοι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» στο κύριο της θέμα γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ψάχνουν για φόρμουλα την ώρα που οι ηγέτες βρίσκονται πολύ μακριά από το να μεταφέρουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την τελική τους φάση. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης φωτογραφία από τη χθεσινή πορεία εκατοντάδων ανθρώπων, εκ των οποίων πολλοί γονείς, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους ζήτησαν την επιστροφή της μικρής Μαρίε Ελένης, η οποία απήχθη πριν από ένα μήνα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για τα δέκα κυριότερα έργα που προωθούνται στη Λεμεσό.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/05/2017 08:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: