Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, υπό το φως της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το εδαφικό στην Ελβετία, η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές, η κατάθεση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας για την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, και οι νέες κινητοποιήσεις των δασκάλων είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Στον πυρετό των εκλογών” πως ρεκόρ υποψηφιοτήτων σημειώθηκε για το αξίωμα του δημάρχου, με 112 υποψήφιους για 39 δήμους. Αλλού κάνει λόγο για “πράγματα και θάματα” στη δίκη Χριστόφια-Μιλτή. Επίσης αναφέρει πως περισσότερα χρήματα για την Κύπρο θα δοθούν το 2017 από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Κόκκινη γραμμή για τον Ελληνισμό ασφάλεια-εγγυήσεις” γράφει στο κύριο της θέμα πως οι θέσεις της Αθήνας ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση στις συνομιλίες. Αλλού αναφέρει πως στους 106 ανέρχονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Επίσης γράφει πως οι δάσκαλοι ξαναρχίζουν τις στάσεις εργασίας στο τέλος Νοεμβρίου.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “ΟΗΕ: Συμφωνία άψε-σβήσε” πως μικρές είναι οι διαφορές στα ποσοστά που προτείνουν οι δυο πλευρές στο Εδαφικό, ωστόσο δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι περιοχές που θα επιστραφούν που είναι και το μείζον. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως τη δική του εκδοχή για τα όσα του καταλόγισε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου έδωσε χθες ο τέως ΠτΔ Δημήτρης Χριστόφιας ενώπιον του δικαστηρίου. Εξάλλου σημειώνει πως προτιμούν να έρθουν με εγγύηση αντί να συλληφθούν οι Μπουλούτας και Φόρος, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε κυπριακό δικαστήριο σε σχέση με την πρώην Λαϊκή.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Αντίστροφη μέτρηση για δημοτικές εκλογές” πως υποβλήθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για την εκλογή δημάρχων, μελών των Δημοτικών συμβουλίων και μελών των Σχολικών Εφορειών για όλους τους δήμους της Δημοκρατίας. Αλλού σημειώνει πως συντονίζονται Ελλάδας και Κύπρος για τις εγγυήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε απώλεια ενός εκατομμυρίου ευρώ το μήνα λόγω ετεροβαρούς συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ.

Η “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Απώλειες 1 εκ. ευρώ για το κράτος από τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ” πως σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή η διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για τα παιγνίδια του ΟΠΑΠ έχει ως αποτέλεσμα η Δημοκρατία να χάνει κάθε μήνα 1 εκατομμύριο ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έκρηξη που σημειώθηκε στα γραφεία ασφαλιστικής εταιρείας στη Λεμεσό στην οποία έχει συμφέροντα ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “Ασκήσεις επί … χάρτου” πως η καρδιά του Κυπριακού χτυπά από μεθαύριο και πάλι στην Ελβετία και πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Ακιντζί μπαίνουν στα βαθιά για τα κριτήρια του εδαφικού. Αλλού αναφέρεται στα 60 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Κυριάκου Μάτση. Επίσης γράφει πως η αναστήλωση της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέας είναι γεγονός.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” με τίτλο “Οι προϋποθέσεις της Αριστεράς” δημοσιεύει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ `Αντρου Κυπριανού και γράφει πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί συνομοσπονδία. Επίσης γράφει για παλλαϊκή εκδήλωση για στήριξη των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στο γήπεδο της Τσεττίν Καγιά. Επίσης αναφέρει πως στα σαγόνια των κεφαλαιοκρατών πέφτει και ο Συνεργατισμός.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι” με τίτλο “Συμφωνημένη η πενταμερής” γράφει στο κύριο της θέμα πως βέβαιη πρέπει να θεωρείται η σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης για την Ασφάλεια και θα ανακοινωθεί στο γύρο των διαπραγματεύσεων, από την ερχόμενη Κυριακή, στο Μοντ Πελεράν και πάλι. Αλλού αναφέρεται σε αντεπίθεση Χριστόφια για το Μιλτιάδη Νεοφύτου. Επίσης σημειώνει πως στη Λευκωσία θα γίνει το πρώτο δορυφορικό καζίνο.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Το παιγνίδι των ποσοστών” πως οι συνομιλίες που θα συνεχιστούν στο Μοντ Πελεράν αναμένεται να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις εδαφικές προσαρμογές, που θα ανοίξουν το δρόμο για τη διάσκεψη για την ασφάλεια. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή κατάθεση του τέως Προέδρου της Βουλής Δημήτηρ Χριστόφια στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας για την αγωγή εναντίον του που κατέθεσε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου. Αλλού αναφέρεται στην επίδραση της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ σε ότι αφορά το αέριο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: