Στο Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Πεδίον του Άρεως: Ο συγγραφέας Γιώργος Χαρβαλιάς υπογράφει αντίτυπα του θρυλικού βιβλίου του, «Γιαβόλ!», την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 19.30

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 19.30 το απόγευμα ο Γιώργος ΧαρβαλιάςΓιώργος Χαρβαλιάς θα βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως.




Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30, οι Εκδόσεις Πεδίο και ο Γιώργος Χαρβαλιάς θα είναι στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως.

Στο περίπτερο των Εκδόσεων (θέσεις περιπτέρου 119-120-121), ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα της 5ης έκδοσης του βιβλίου του Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια και θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες.

Το βιβλίο-ορόσημο του Γιώργου Χαρβαλιά για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τις ναζιστικές θηριωδίες της Κατοχής, το ελληνικό Ολοκαύτωμα στους μαρτυρικούς τόπους και το ανοιχτό κεφάλαιο των πολεμικών αποζημιώσεων επανακυκλοφορεί σε μια εμπλουτισμένη ε’ έκδοση, με 150 επιπλέον σελίδες πολύτιμης τεκμηρίωσης.

Περιλαμβάνει και ειδικό αφιέρωμα στους τόπους θυσίας της Κατοχής και πληθώρα στοιχείων για τις γερμανικές ωμότητες στην Κρήτη, αλλά και την προσπάθεια επαναχάραξης της ιστορίας με στόχο την άμβλυνση των εντυπώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα.

Στις σελίδες του «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» που συνοδεύονται από πλούσια φωτογραφικά παραρτήματα, ο Γιώργος Χαρβαλιάς με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο γραφής, «άμεσο, αιχμηρό, χωρίς αναστολές και καθωσπρεπισμούς», όπως επισημαίνει ο Κώστας Καραμανλής, αναψηλαφεί με τόλμη τις πιο ευαίσθητες σελίδες των ελληνογερμανικών σχέσεων από την εποχή του Οθωνα μέχρι τις μέρες μας: Τον γερμανοκίνητο Εθνικό Διχασμό, την μεγάλη ληστεία στη διάρκεια της Κατοχής και το όργιο παρασκηνιακών πιέσεων προκειμένου οι ελληνικές μεταπολεμικές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν κάθε κουβέντα για απόδοση των αποζημιώσεων.

Με εντυπωσιακή ιστορική τεκμηρίωση, η ανατρεπτική δημοσιογραφική έρευνα του Γιώργου Χαρβαλιά καταρρίπτει προσφιλείς μύθους και δοξασίες γύρω από το πρόσωπο της «καλής» δημοκρατικής Γερμανίας, που εξαγνίστηκε σε χρόνο εξπρές, χωρίς ποτέ να πληρώσει τα δικά της χρέη και ευνοήθηκε σκανδαλωδώς από την διεθνή συγκυρία με την συνταγή: «λήθη χωρίς κάθαρση».

Τα φαινόμενα απατούν, εξηγεί. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του πολιτισμένου κόσμου. Απέφυγε με μοναδική μαεστρία να πληρώσει τις οφειλές της αν και ηττήθηκε δύο φορές σε παγκόσμιους πολέμους που η ίδια προκάλεσε. Και μπορεί το 1945 τα όνειρα για παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία να ναυάγησαν οριστικά, όμως το όραμα και ανεξίτηλο απωθημένο της γερμανικής ελίτ δεν έσβησε ποτέ.

Το εξαιρετικό βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά. Φωτογραφία από τον εκδοτικό οίκο

Η Γερμανία πέτυχε τον στόχο της μεθοδικά, παριστάνοντας για αρκετά χρόνια τον «ψόφιο κοριό». Εισήλθε ταπεινά και αθόρυβα στις ευρωπαικές δομές, ανέθεσε σε έναν πρώην Ναζί, πρώτο πρόεδρο της Κομισιόν, να οργανώσει την γραφειοκρατία τους και πολύ γρήγορα υπέσκαψε κάθε έννοια αλληλεγγύης στην φιλοσοφία τους.

Η ιδρυτική συνθήκη της Ρώμης που προσέδιδε μία αίσθηση ισοτιμίας στους Ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον κουρελόχαρτο. Σήμερα τα κράτη-μέλη δεν τολμούν ούτε την θερινή ώρα να αποφασίσουν αν δεν πάρουν άδεια από το Βερολίνο. Σύντομα το βέτο θα καταργηθεί και τυπικά…

Η αφήγηση γύρω από το χτίσιμο της νέας Pax Germanica είναι πραγματικά συναρπαστική. Όμως το μεγαλύτερο τμήμα του βιβλίου που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση καταπιάνεται με το ελληνικό παράδοξο: Την ολική καταστροφή της χώρας από τους Ναζί και την ξαφνική επαναφορά της «κανονικότητας» στις διμερείς σχέσεις πριν καλά-καλά στεγνώσει το αίμα των αθώων.

Η μεταπολεμική μεταχείριση της χώρας από την Γερμανία, εξηγεί ο Γιώργος Χαρβαλιάς, συνιστά ένα διαρκές σκάνδαλο. Είναι ίσως η επιτομή της σύγχρονης γερμανικής δεσποτείας στην Ευρώπη. Το «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» φωτίζει τις αθέατες όψεις του παλαιού δωσιλογισμού, αλλά και της σύγχρονης «προσαρμογής» στο diktat του Βερολίνου που έφερε την χώρα μας στην δανειακή εξάρτηση και την ντε φάκτο αποικιοποίηση, στις παρυφές μιας γερμανικής Ευρώπης.

Όμως η μεγαλύτερη υπηρεσία του βιβλίου, «ανεκτίμητη» όπως γράφει στον πρόλογο του ο Κώστας Καραμανλής, είναι ότι προτάσσει την γερμανική οφειλή. Προτάσσει το υλικό χρέος για την βιβλική καταστροφή της χώρας στην Κατοχή που εξακολουθούν να μην αποδίδουν οι Γερμανοί και το ηθικό χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων που αποφεύγουν επιμελώς να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μηνύματα Καραμανλή για ελληνοτουρκικά, Μέση Ανατολή: Ομιλία στη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ»

ΔΙΒΑΣΤΕ: Αποκλειστική προδημοσίευση: Η φρίκη του Κομμένου μέσα απο τις σελίδες «Γιαβόλ» Αποσπάσματα και φωτογραφίες από την 4η  εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου ορόσημου για τις ελληνογερμανικές σχέσεις

Μία συγκλονιστική συνέντευξη για το βιβλίο «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια»: Ο Γιώργος Χαρβαλιάς αποκαλύπτει το παρασκήνιο στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: