Η Τουρκία, σύμμαχος του Πούτιν, είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Μπορεί να ενταχθεί στην Ευρώπη; Θα υποταχθούν οι Βρυξέλλες στον ετσιθελισμό ενός δικτάτορα…

From left to right: Charles MICHEL (President of the European Council), Recep Tayyip ERDOĞAN (President of the Republic of Turkey). Copyright: European Union




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, Λευκωσία

Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πανηγυρίζουν, επειδή, αφού έγλειψαν, ικέτευσαν, αντάμειψαν ξανά τον δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν, τον έπεισαν να άρει τις αντιρρήσεις του στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Με κάποια ανταλλάγματα.

Όμως, αυτό το πρωτοφανές quid pro quo (δούναι και λαβείν ή, τουρκιστί, αλισβερίσι) μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και Ερντογάν θέτει ξανά επί τάπητος δύο κρίσιμα ερωτήματα, που αφορούν πρώτιστα την Ελλάδα (είναι μέλος του ΝΑΤΟ) και την Κύπρο, που έχει ως «εγγυήτριες» τρεις ΝΑΤΟϊκές χώρες.

Το πρώτο ερώτημα: Η Τουρκία είναι ή μπορεί να συνεχίσει να είναι κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας; Το δεύτερο ερώτημα: Η Τουρκία μπορεί ή πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Τα ερωτήματα τίθενται έντονα, μετά την κατάληξη της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ. Πρόκειται, αυτήν τη φορά, για τον έσχατο εξευτελισμό της Συμμαχίας και, προπάντων, της Σουηδίας. Μια δημοκρατική, φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή χώρα υποτάχθηκε στον ετσιθελισμό ενός δικτάτορα. Ας ανατρέξουμε στην Ιστορία.

  • Όταν η ναζιστική Γερμανία κατέλαβε τη Νορβηγία, ο Βίντκουν Κουίσλιγκ, Νορβηγός αξιωματικός και πολιτικός, συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές. Μετά τη λήξη του πολέμου, καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Εκτελέστηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945. Η λέξη κουίσλιγκ έγινε συνώνυμη του «συνεργάτη του εχθρού» ή «προδότη».

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός, Kristersson, δεν είναι Κουίσλιγκ αλλ’ η Τουρκία, με την αυταρχική γενοκτονική πολιτική της, προσομοιάζει προς τη ναζιστική Γερμανία. Άλλωστε, ο Χίτλερ είχε ως πρότυπο τον ελληνοκτόνο και εθνοκτόνο Ατατούρκ! Όμως, η δειλία και η υποταγή του Kristersson στις ιταμές αξιώσεις του Ερντογάν, ενδέχεται να τον κατατάξουν δίπλα από τον αλήστου μνήμης Νορβηγό Κουίσλιγκ. Γιατί;

Δέχτηκε να αυτοφιμωθεί ως χώρα και ως λαός για να ικανοποιήσει τον Τούρκο σουλτάνο. Τροποποίησε τη νομοθεσία της Σουηδίας για να συλλαμβάνει και να παραδίδει στην Ερντογανική θηριωδία πολίτες της, που το αμάρτημά τους είναι η κουρδική καταγωγή τους. Ανέχτηκε να χαρακτηρίζει ως… τρομοκράτες ειρηνικούς πολίτες επειδή έτσι αποφάσισε ο Ερντογάν!

Ο Τούρκος Πρόεδρος, που φιλοξενεί και βοηθά δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους, στιγματίζει συλλήβδην ως… τρομοκράτες τους Κούρδους, στη Σουηδία ή και σε άλλες χώρες. Ακόμα και η κατεχόμενη Κύπρος εξευτελίστηκε, υποκύπτοντας στην αξίωση της Γερμανίας να παραδώσει τον Κούρδο αγωνιστή Αγιάς, για να ικανοποιήσει την Τουρκία.

Ο Ερντογάν ταλαιπωρεί, εκβιάζει και καθυβρίζει τους συμμάχους του, απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ο νταής της περιοχής. Αν σήμερα η Τουρκία υπέβαλλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν θα την δέχονταν ποτέ. Και, όμως, οι Δυτικοί ανέχονται, καταπίνουν και προσπερνούν τις αθλιότητες ενός αυταρχικού πολιτικού και δικτάτορα, που ενεργεί απροκάλυπτα ως Δούρειος Ίππος και πράκτορας του Πούτιν στη Συμμαχία, παίζοντας ασύδοτα σε δύο ταμπλό. Χωρίς να τιμωρείται για την άρνησή του να επικυρώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, αναλυτές, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί, με πύρινα άρθρα και αναλύσεις στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό Τύπο, αμφισβητούν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και εισηγούνται την αποπομπή της. «Είναι η Τουρκία σήμερα πραγματικά η Τουρκία που το ΝΑΤΟ προσέλκυσε ως εταίρο πριν από 70 χρόνια;», διερωτάται η Elizabeth Shackelford, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ (7/6/2022). «Εάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Τουρκία, θα πρέπει να εξετάσει τις επιλογές του. Μπορεί να είναι καλύτερα (χωρίς την Τουρκία) μακροπρόθεσμα», καταλήγει.

  • Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, αμφισβήτησε ανοικτά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Με αφορμή τις ενστάσεις της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, σε δηλώσεις του (ΕΡΤ, 8/6/2022), ο Βέμπερ διερωτήθηκε «ποιος ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία εξακολουθεί να μοιράζεται τις αξίες του».

Τόνισε ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες τα τελευταία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο εγείρονται θεμελιώδη ερωτήματα ακόμη για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και είναι καιρός η ΕΕ να μιλήσει σοβαρά με τον Ερντογάν». Αντί να μιλήσει και να αντισταθεί, υποκύπτει στις αξιώσεις του επειδή την απειλεί με μεταναστευτική πλημμυρίδα.

Ο βρετανικός «Εκόνομιστ», σε ανάλυσή του (28/6/2022), επισήμανε: «Ειδικοί τόσο στη Δύση όσο και στην Τουρκία συζητούν τώρα κατά πόσον το ΝΑΤΟ και η Τουρκία θα πρέπει πλέον να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Και αυτήν τη φορά δεν είναι μόνοι τους. ‘’Η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρηθεί εναλλακτική λύση’’, δήλωσε ο Devlet Bahçeli, ηγέτης εθνικιστικού κόμματος και κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν».

Ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, Joe Lieberman και ο Mark D. Wallace, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για τη Διαχείριση και τη Μεταρρύθμιση, σε άρθρο τους στη Wall Street Journal, διερωτήθηκαν: «Η Τουρκία του Ερντογάν ανήκει στο ΝΑΤΟ;».

Σύμφωνα με τους Lieberman και Wallace: «Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν, δεν προσυπογράφει πλέον τις αξίες που στηρίζουν αυτήν τη μεγάλη συμμαχία. Ίσως είναι καιρός να τροποποιηθεί το άρθρο 13, που καθιερώνει μια διαδικασία για την απέλαση ενός κράτους μέλους».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος και αναλυτής, Cengiz Candar, προειδοποίησε: «Η υποχώρηση στις απαιτήσεις της Άγκυρας ισοδυναμεί με το να αφήσουμε έναν αυταρχικό να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και να διαμορφώσει το μέλλον του δυτικού συστήματος». Αυτό ακριβώς επέτρεψαν στον Ερντογάν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Την περ. Δευτέρα (10/7/2023), σε μια ακόμα αηδή εκδήλωση ανατολίτικου παζαριού, ο Τούρκος Πρόεδρος σύνδεσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με επανέναρξη συνομιλιών για αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, που ο ίδιος διέκοψε το 2018. Η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη; Όχι!

Αυτή είναι η θέση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που καταγγέλλουν κραυγαλέες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου με φυλακίσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, διαφθορά και ατιμωρησία.

  • Πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, που στηρίζουν την ενταξιακή πορείας της Τουρκίας επειδή προσδοκούν, αφελώς, ότι θα συναινέσει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού, μετά τη δήθεν αλλαγή πολιτικής του Ερντογάν.

Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να προσγειωθούν: Ο σουλτάνος δεν πρόκειται να σταματήσει τους εκβιασμούς. Απλώς, εξαιτίας σοβαρών εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων και της κατρακύλας της οικονομίας, ενδύθηκε προβιά προβάτου.

Συνεπώς, να αναμένουν νέες αξιώσεις του και στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Η δήθεν ηρεμία των τελευταίων μηνών και η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» είναι επίπλαστη. Θα πληρωθεί και πάλι με ελληνικές και κυπριακές νέες παραχωρήσεις στον τουρκικό συσφιγκτήρα βόα;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οργή εξ Αυστραλίας: «Πόσο άμυαλοι, μυωπικοί και στενοκέφαλοι είναι οι πολιτικοί της Κύπρου»; Οι απόδημοί μας, αγωνιούν γνήσια και πατριωτικά για τον Ελληνισμό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: