Ο συμβιβασμός του Πολεμικού Ναυτικού για τις ΜΕΚΟ και ένας εκσυγχρονισμός που θα δώσει ξανά τις φρεγάτες το 2030: Τα ερωτηματικά…

H φρεγάτα κλάσεως “ΥΔΡΑ” με το ίδιο όνομα θα είναι η πρώτη που θα εκσυγχρονιστεί. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Ακόμη κι αν τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ εισέλθει στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου και ψηφιστεί, από την ημέρα εκείνη και μετά ξεκινά ο δεύτερος Γολγοθάς, αυτός της προσπάθειας για τη συμβασιοποίηση με την ανάδοχο εταιρεία.

Ανώτατοι κύκλοι προερχόμενοι από το Πολεμικό Ναυτικό επισημαίνουν ότι όσο κι αν η διαδικασία κινηθεί σε fast track ρυθμό, η σύναψη της σύμβασης υπολογίζεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του χρόνου, ίσως και κάτι μήνες περισσότερο.

Εκεί που εστιάζει το Πολεμικό Ναυτικό είναι μήπως καταφέρει, το πρώτο πλοίο της κλάσεως φρεγατών «ΥΔΡΑ», που φέρει το ίδιο όνομα, αντί του πρώτου 6μήνου του 2025, να ανέβει στη δεξαμενή του ναυπηγείου νωρίτερα.

  • Αρμόδιες πηγές λένε ότι αυτό δεν αφορά μόνο το Πολεμικό Ναυτικό που σε κάθε πρόκληση, όποια κι αν είναι αυτή, δηλώνει την ετοιμότητά του ν’ ανταπεξέλθει.

Ο εκσυγχρονισμός απαιτεί και την ετοιμότητα του ναυπηγείου να υποδεχτεί το ταλαιπωρημένο σκαρί στην δεξαμενή που θα γίνουν οι εργασίες.

Υπάρχουν ακόμη ορισμένα ερωτηματικά για το πως και που θα ξεκινήσει αυτός ο εκσυγχρονισμός καθώς ορισμένες πηγές ομιλούν για μέρος των εργασιών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και σε άλλο της Σαλαμίνας ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και από το προσωπικό του ναυστάθμου.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν του υψηλού ρίσκου, το πρόγραμμα αυτό που έχει κριθεί απαραίτητο από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αλλά και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, έχει μακρύ ορίζοντα.

Και αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός τα πλοία αυτά θα βρίσκονται στο Αιγαίο ή όπου αλλού απαιτηθεί έχοντας όμως συστήματα προγενέστερης εποχής.

Τέλος προγράμματος εκσυγχρονισμού εν έτει 2030

Το 2025 ο σχεδιασμός προβλέπει ότι εκτός από την φρεγάτα «ΥΔΡΑ», θ’ αποσυρθεί και δεύτερο πλοίο το δεύτερο 6μηνο της χρονιάς.

Όταν οι εργασίες αυτές θα βρίσκονται προς το τέλος τους για τις δυο πρώτες φρεγάτες, ανά μονάδα θα εισέλθουν και τ’ άλλα δυο πλοία στο ναυπηγείο για τον εκσυγχρονισμό τους.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκληρώνεται εντός της τελευταίας χρονιάς της δεκαετίας, δηλαδή το 2030.

Αν κοιτάξουμε πίσω, στον αγώνα δρόμου που έχει γίνει για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι υπήρξαν διφορούμενες απόψεις σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό τους.

Και οι δυο πλευρές είχαν τα επιχειρήματά τους, α.) αν πρέπει να «μεταμορφωθούν» οι 25χρονες και 30χρονες φρεγάτες σε Super Ship ή β) αν θα πρέπει να υπολογιστεί ο παράγοντας του υψηλότατου ρίσκου λόγω των ετών και της χρήσης που έχουν αυτά τα πλοία και γ’ αυτό ότι γίνει να είναι σε περιορισμένο βαθμό.

Άλλωστε τα δεδομένα στην πορεία άλλαξαν, μειώθηκαν τα κονδύλια για νέα πλοία, οπότε ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ κρίθηκε ως μονόδρομος.

Από τις προτάσεις των «μνηστήρων» που είχαν φτάσει ακόμη και το 1 δις, για έναν εκσυγχρονισμό που το Πολεμικό Ναυτικό ζητούσε σχεδόν τα πάντα ν’ αλλάξουν, έχουμε φτάσει προ των πυλών της κύρωσης του προγράμματος από τη βουλή, σε μια μέση οδό η οποία φτάνει τα 605 εκατομμύρια.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Στην καθομιλουμένη, οι άνθρωποι που ασχολούνται ιδιαίτερα στενά με το αντικείμενο του εκσυγχρονισμού το ονομάζουν μόνο μια λέξη. «Συμβιβασμός»!

Με άλλα λόγια, ο συμβιβασμός αυτός σημαίνει περιορισμένες δυνατότητες στο «μεταμορφωμένο» καράβι, σαφώς περιορισμένες εργασίες και φυσικά περιορισμένο ρίσκο όταν «ανοιχτεί» η «ΥΔΡΑ» και τότε θα δώσει το ίδιο το πλοίο απαντήσεις για το που οδεύει το πρόγραμμα.

Τι αλλάζει στις ΜΕΚΟ

Η πρόταση της εταιρείας TKMS Thales Netherlands με την οποία προχωρούν στην επόμενη μέρα οι φρεγάτες ΜΕΚΟ θέτει έναν στόχο.

Να υπάρχουν φρεγάτες με στοιχειώδεις δυνατότητες,μηχανολογικά ικανές για μια ακόμη 15ετία ώστε να συμβάλλουν τόσο στην αποτρεπτική ισχύ που εκπέμπει στο Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στις απαιτήσεις της δομής δυνάμεων.

Ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά ζητήματα βρίσκονται στην κορυφή θα λέγαμε της ατζέντας του εκσυγχρονισμού ώστε ν’ αποκατασταθούν πάσης φύσεως βλάβες που υπάρχουν και αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή από τα πληρώματα.

Το σύστημα διαχείρισης μάχης θα είναι το νεότερο Block II Tacticos, ενώ οι πύραυλοι αεράμυνας σημείου είναι οι ESSM Block II. Επιπλέον η συμφωνία προβλέπει νέο ραντάρ αλλά και εκσυγχρονισμό των ανθυποβρυχιακών συστημάτων.

Σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης (ESM), νέο σύστημα ελέγχου πυρός για τα βλήματα ESSM Block II, ραντάρ ναυτιλίας, νέα συστήματα αυξημένων δυνατοτήτων επικοινωνίας.

Επισκευαστικές εργασίες πρόκειται να γίνουν και στο πυροβόλο των 127 χιλιοστών, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι μέλει γενέσθαι με το αντιπυραυλικό Phalanx.

Η αναβάθμισή του έχει κριθεί ακριβή και δεν αποκλείεται όπως επισημαίνουν αυτοί που ασχολούνται με τα συστήματα αυτά, αυτό να γίνει σε δεύτερο χρόνο μέσα από νέο πρόγραμμα.

Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ ο χρόνος τρέχει με αμείωτο ρυθμό προς τις εκλογές οι οποίες είναι ένας ακόμη σκόπελος για τις κρίσιμες αποφάσεις που οφείλουν στρατιωτική, πολιτική ηγεσία και κυβέρνηση να λάβουν για την ενίσχυση του στόλου, ο οποίος απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επανέλθει με πλήρως επιχειρησιακά νέες μονάδες ως τα σύγχρονα ξύλινα τείχη της Ελλάδας.

Η καθυστέρηση που έχει καταγραφεί στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τις κορβέτες είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, ιδίως όταν οι πάντες γνωρίζουν πως από την συμβασιοποίηση έως την έναρξη εργασιών ο δρόμος είναι μακρύς…

Και οι ανάγκες παραμένουν!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Black Hawk: Ποιο είναι το ελικόπτερο για το οποίο η Ελλάδα έστειλε επίσημο αίτημα και το ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: