Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος με τον οποίο είναι όλο και πιο δύσκολο να ζήσει κανείς, λέει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

File photo: Χειραψία των προεδρων της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Σότσι. EPA, VYACHESLAV PROKOFYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Ο Ivo Daalder, πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) στο ΝΑΤΟ και πρόεδρος του Chicago Council on Global Affairs, δημοσιεύει άρθρο γνώμης στο Politico όπου ασκεί δριμύτατη κριτική στην Τουρκία.

Τίτλος του κειμένου: «Τουρκία: Δύσκολο να ζεις μαζί της, σχεδόν αδύνατο να ζεις χωρίς αυτήν»

Σύμφωνα με τον Daaldero Τούρκος πρόεδρος Erdogan μπορεί να αποτελεί έναν πολύ περίπλοκο σύμμαχο, αλλά η στρατηγική σημασία της χώρας για τo NΑΤΟ είναι σαφής.

Γεωγραφικά, η χώρα που βρίσκεται κατά μήκος της νότιας πλευράς της Μαύρης Θάλασσας, αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ και για τις χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα, τα τουρκικά στενά προσφέρουν τη μοναδική υδάτινη οδό προς το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τους ωκεανούς πέρα από αυτήν.

Πολιτικά, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του ΝΑΤΟ και μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο συνομιλητή με τον αραβικό και περσικό κόσμο. Και ενώ η διπλωματία της μπορεί να είναι ‘ανασταλτική’, οι στενοί δεσμοί της Άγκυρας με τόσους πολλούς παίκτες-κλειδιά της παρέχουν πολιτικό βάρος – όπως ανέδειξε πρόσφατα η σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά στην Ουκρανία.

Τέλος, στρατιωτικά, η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, με εμπειρία μάχης εναντίον εσωτερικών εχθρών και εξωτερικών απειλών, και φιλοξενεί δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλες στρατιωτικές δυνατότητες κρίσιμης σημασίας για την άμυνα τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των ΗΠΑ.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι όλα αυτά τα χρόνια, η Άγκυρα δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου αξιόπιστος σύμμαχος. Ο κατάλογος των αδικημάτων της είναι μακρύς, ορισμένα από αυτά πηγαίνουν πίσω δεκαετίες – όπως η παράνομη εισβολή της στην Κύπρο το 1974 και οι επανειλημμένες αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

H προεδρία του Erdogan έχει οδηγήσει τις παραβάσεις της Τουρκίας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, σχολιάζει στη συνέχεια ο Daalder. Στο εσωτερικό της χώρας του, έχει προσπαθήσει να καταστείλει την αντιπολίτευση, φυλακίζοντας αντιπάλους του και τους περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Είναι επίσης το μόνο κράτος του ΝΑΤΟ που κατατάσσεται ως “μη ελεύθερο” από τον οργανισμό Freedom House.

Ωστόσο, όσο ανησυχητική κι αν είναι αυτή η πρόσφατη μείωση της ελευθερίας, αυτό που έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την ιδιότητά της ως αξιόπιστου συμμάχου είναι η όλο και πιο αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της Τουρκίας στο εξωτερικό, προσθέτει ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο Erdogan είναι σχεδόν ο μόνος ηγέτης του ΝΑΤΟ που έχει δημιουργήσει θερμές σχέσεις με τον Putin. Είναι επίσης ο μόνος ηγέτης του ΝΑΤΟ που απειλεί έναν σύμμαχο με βία, όπως έκανε πριν από μερικές εβδομάδες σε μια σειρά από tweets στα ελληνικά. 

Εντός του ΝΑΤΟ ο Erdogan υπήρξε επίσης διασπαστικός, χρησιμοποιώντας συχνά την εξάρτηση της Συμμαχίας από τη συναίνεση για να προσπαθήσει να περάσει το δικό του δρόμο – ή να εμποδίσει τη συμφωνία. [..] Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Τουρκία χρησιμοποίησε και πάλι το βέτο της, αυτή τη φορά για να εμποδίσει την πρόσκληση προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αν και το ζήτημα επιλύθηκε εγκαίρως [..], η Άγκυρα εξακολουθεί να κρατά το τελικό χαρτί για το αν και πότε οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα ενταχθούν στη Συμμαχία.

Αλλά τώρα, μετά την άρνηση του Erdogan να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, τον εναγκαλισμό του με αντιπαθείς ηγέτες και ισλαμιστές εξτρεμιστές, καθώς και την τακτική του στο ΝΑΤΟ, κάποιοι έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι έχει έρθει η ώρα να αναστείλουν ή να εκδιώξουν την Τουρκία από τη Συμμαχία, υποστηρίζει ο συντάκτης.

Υπάρχουν όμως μερικά προβλήματα με αυτή την πρόταση – το ένα πρακτικό, το άλλο στρατηγικό.  Από την ίδια τη φύση της, η ίδια η αρχή της συναίνεσης που η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί με επιτυχία για τους δικούς της σκοπούς καθιστά αδύνατη την αναστολή ή την εκδίωξή της από το ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία της Άγκυρας. [..]

Υπάρχει επίσης ένας στρατηγικός λόγος να διατηρηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟ: μέσα ή έξω, η Τουρκία κατέχει μια θέση στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία, με στενούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, που κανένας άλλος σύμμαχος δεν διαθέτει.

Κατά καιρούς, παίζει επίσης χρήσιμο ρόλο στο να φέρνει κοντά τα κατά τα άλλα απείθαρχα μέρη – όπως έχουν ήδη επισημάνει οι σχέσεις της τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα. Και μπορεί, και έχει συμβάλει σημαντικά στην κοινή άμυνα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος με τον οποίο είναι όλο και πιο δύσκολο να ζήσει κανείς και σχεδόν αδύνατο να ζήσει χωρίς αυτόν, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Politico – Turkey: Difficult to live with, nearly impossible to live without

Με το Watergate παρομοιάζει την παραβίαση του κινητού τηλεφώνου του Ανδρουλάκη, ο Guardian: Σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: