Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει “βελτιωθεί σημαντικά”!

File Photo: Οι σημαίες όλων των χωρών στην είσοδο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία via HellasJournal.Com




Η Ελλάδα επέκτεινε την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ λίγες ημέρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία σε ένα σιωπηρό μήνυμα προς την Τουρκία μετά από υψηλές εντάσεις, γραφει η ιστοσελίδα Euractiv.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον, σηματοδοτεί την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με έναν μακροχρόνιο ευρωπαίο σύμμαχο, παρά την αυξανόμενη εστίαση της κυβέρνησης του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) στην Ασία.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) είπε ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού επέλεξε γαλλικές φρεγάτες, «προσπάθησε πολύ να τονίσει ότι αυτό δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα».

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις, η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει «βελτιωθεί σημαντικά». «Οι δύο κυβερνήσεις σε πολιτικό επίπεδο είχαν αποφασίσει ότι δεν ήθελαν να επαναληφθεί αυτό που ζήσαμε όλοι το καλοκαίρι του 2020», είπε.

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν πενταετή παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο από το 1990, με συμφωνία ότι θα παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον στη συνέχεια, εκτός εάν μία από τις δύο χώρες προειδοποιήσει σχετικά δύο χρόνια νωρίτερα.

Η Ελλάδα θα επιτρέψει επίσης μεγαλύτερη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, καθώς και στον βασικό κόμβος των ΗΠΑ στη Σούδα. Υπογράφοντας τη συμφωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Antony Blinken, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δεν ανέφερε ρητά την Τουρκία, αλλά είπε ότι η Αθήνα εργάστηκε ειρηνικά για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με άλλους γείτονες – την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Δένδιας, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα casus belli, μια απειλή για πόλεμο, εάν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και, πρέπει να πω, η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινή πρόκληση». «Η Ελλάδα δεσμεύεται να επιλύει τις διαφορές με διπλωματία και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

Ο Blinken, χαρακτήρισε την Ελλάδα «ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο» και, σε μεταγενέστερη δήλωση, είπε ότι η διευρυμένη συμφωνία «θα προωθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής».

Γίνεται αναφορά στην πρόσφατη μεγάλη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, την οποία η Τουρκία κατήγγειλε λέγοντας ότι στόχος ήταν «η απομόνωση και η αποξένωση της Τουρκίας αντί της συνεργασίας».

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, ο αν. Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την αντίδραση της Τουρκίας «πολύ έντονη και επιθετική» και είπε ότι η επέκταση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη στέλνει «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σχετικά με την προστασία των ελληνοτουρκικών συνόρων»-επίσης βασική πύλη για μετανάστες χωρίς χαρτιά στην ΕΕ.

Σε μια νέα προσπάθεια να μειώσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για παραγκωνισμό, ο Blinken ανακοίνωσε σε συνάντηση (14/10) με τον επικεφαλής της ΕΕ για εξωτερική πολιτική, Josep Borrell, ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Δένδιας εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, λέγοντας: «Κατανοούμε ότι οι ΗΠΑ απασχολούνται όλο και περισσότερο με προκλήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου». Είπε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία «θα συμβάλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ» και θα προωθήσει «τη δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού».

ΠΗΓΗ: EuractivUS, Greece expand defense ties amid Mediterranean tensions

Newsweek: Η συμφωνία προβλέπει την παρουσία του αμερικανικού στρατού σε απόσταση μερικών μιλίων από την Τουρκία

 

 

Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ – Δηλώσεις ΥΠΕΞ και ΑνΥΠΕΞ

Η Ελλάδα επέκτεινε (14/10) την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ λίγες ημέρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία σε ένα σιωπηρό μήνυμα προς την Τουρκία μετά από υψηλές εντάσεις.  Η συμφωνία που υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον, σηματοδοτεί την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με έναν μακροχρόνιο ευρωπαίο σύμμαχο, παρά την αυξανόμενη εστίαση της κυβέρνησης του Προέδρου, Joe Biden στην Ασία.

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν πενταετή παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο από το 1990, με συμφωνία ότι θα παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον στη συνέχεια, εκτός εάν μία από τις δύο χώρες προειδοποιήσει σχετικά δύο χρόνια νωρίτερα. Η Ελλάδα θα επιτρέψει επίσης μεγαλύτερη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, καθώς και στον βασικό κόμβος των ΗΠΑ στη Σούδα. Υπογράφοντας τη συμφωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Antony Blinken, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δεν ανέφερε ρητά την Τουρκία, αλλά είπε ότι η Αθήνα εργάστηκε ειρηνικά για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με άλλους γείτονες – την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία.

 

«Στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Δένδιας, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα casus belli, μια απειλή για πόλεμο, εάν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και, πρέπει να πω, η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινή πρόκληση». «Η Ελλάδα δεσμεύεται να επιλύει τις διαφορές με διπλωματία και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

Ο Blinken, χαρακτήρισε την Ελλάδα «ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο» και, σε μεταγενέστερη δήλωση, είπε ότι η διευρυμένη συμφωνία «θα προωθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής».

Γίνεται αναφορά στην πρόσφατη μεγάλη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, την οποία η Τουρκία κατήγγειλε λέγοντας ότι στόχος ήταν «η απομόνωση και η αποξένωση της Τουρκίας αντί της συνεργασίας».

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, ο αν. Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την αντίδραση της Τουρκίας «πολύ έντονη και επιθετική» και είπε ότι η επέκταση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη στέλνει «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σχετικά με την προστασία των ελληνοτουρκικών συνόρων»-επίσης βασική πύλη για μετανάστες χωρίς χαρτιά στην ΕΕ.

Σε μια νέα προσπάθεια να μειώσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για παραγκωνισμό, ο Blinken ανακοίνωσε σε συνάντηση (14/10) με τον επικεφαλής της ΕΕ για εξωτερική πολιτική, Josep Borrell, ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Δένδιας εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, λέγοντας: «Κατανοούμε ότι οι ΗΠΑ απασχολούνται όλο και περισσότερο με προκλήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου». Είπε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία «θα συμβάλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ» και θα προωθήσει «τη δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού».

Ανώτερος αξιωματούχος του State Department είπε ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού επέλεξε γαλλικές φρεγάτες, «προσπάθησε πολύ να τονίσει ότι αυτό δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας». Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις, η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει «βελτιωθεί σημαντικά». «Οι δύο κυβερνήσεις σε πολιτικό επίπεδο είχαν αποφασίσει ότι δεν ήθελαν να επαναληφθεί αυτό που ζήσαμε όλοι το καλοκαίρι του 2020», είπε. [US, Greece expand defense ties amid Mediterranean tensions]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: