
LIFE
17/07/2025 | 15:19
Μπροστά σε μια τεράστια αρχαιολογική αποκάλυψη: Ο Τρωικός Πόλεμος δεν είναι μυθολογία; Ο Όμηρος, η Ιλιάδα και τα ευρήματα των νέων ανασκαφών [videos]
Αδιάσειστα στοιχεία αρχαίου πολέμου στη θρυλική πόλη της Τροίας υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι. Βρήκαν χιλιάδες πέτρες και όπλα για σφεντόνες ηλικίας 3.500 ετών, που μπορεί τελικά να αποδείξουν ότι η επική Ιλιάδα του Ομήρου βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα.
Η ανασκαφική περίοδος του 2025 στο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη βορειοδυτική Τουρκία επικεντρώθηκε ειδικά στην πρόσβαση στο στρώμα καταστροφής της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον θρυλικό Τρωικό Πόλεμο.
Με επικεφαλής τον καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν του Πανεπιστημίου Canakkale Onsekiz Mart, η ομάδα έχει ήδη κάνει σημαντικές ανακαλύψεις, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην αρχή της περιόδου.
Τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα περιλαμβάνουν δεκάδες πέτρες από πηλό και λειασμένα ποτάμια πετρώματα, συγκεντρωμένες σε μια μικρή περιοχή ακριβώς έξω από αυτό που θα ήταν τα τείχη του παλατιού, μαζί με αιχμές βελών, απανθρακωμένα κτίρια και βιαστικά θαμμένους ανθρώπινους σκελετούς.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, αυτές οι ανακαλύψεις «ζωγραφίζουν μια ανατριχιαστική εικόνα μάχης σώμα με σώμα και μιας ξαφνικής, καταστροφικής πτώσης, ακριβώς όπως την περιέγραφαν οι αρχαίοι Έλληνες».
Θανατηφόρα όπλα της Εποχής του Χαλκού
Οι πέτρες για τις σφεντόνες, λειασμένες στην αεροδυναμική τελειότητα, ήταν από τα πιο θανατηφόρα όπλα της Εποχής του Χαλκού, ικανές να σπάσουν κρανία από απόσταση όταν εκτοξεύονταν από δερμάτινες σφεντόνες.
«Αυτή η συγκέντρωση λίθων για σφεντόνες σε μια τόσο μικρή περιοχή υποδηλώνει έντονες μάχες, είτε μια απεγνωσμένη άμυνα είτε μια επίθεση πλήρους κλίμακας», εξήγησε ο καθηγητής Ασλάν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης .
- Οι πέτρες που βρέθηκαν στο σημείο χρονολογούνται περίπου 3.200 έως 3.600 χρόνια πριν, ακριβώς ταιριάζοντας με την περίοδο που πιστεύεται ότι αντιστοιχεί στον Τρωικό Πόλεμο. Οι Έλληνες ιστορικοί τοποθετούν τη σύγκρουση γύρω στο 1184 π.Χ., ευθυγραμμιζόμενοι με τα αρχαιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από το στρώμα καταστροφής που είχαν εντοπίσει προηγούμενες ανασκαφές.
Η αρχαιολογική έρευνα στην Τροία ξεκίνησε το 1863 με τον Φρανκ Κάλβερτ και συνεχίστηκε επίσημα με τον Ερρίκο Σλήμαν το 1871.
Το πρωτοποριακό έργο του Σλήμαν απέδειξε ότι η θρυλική πόλη ήταν πραγματική, αν και οι επιθετικές μέθοδοι ανασκαφής του κατέστρεψαν σημαντικά αρχαιολογικά στρώματα.
Αποδεικτικά στοιχεία αιφνίδιας βίαιης καταστροφής
Το στρώμα καταστροφής που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2024 και τώρα έχει επεκταθεί περιέχει καμένα ερείπια, σπασμένα όπλα και ανθρώπινα λείψανα θαμμένα βιαστικά – σαφή σημάδια μιας ξαφνικής, βίαιης επίθεσης και όχι μιας σταδιακής παρακμής.
Προηγούμενες ανασκαφές από τον Carl Blegen τη δεκαετία του 1930 και τον Manfred Osman Korfmann τη δεκαετία του 1980 είχαν αποκαλύψει παρόμοια στοιχεία βίαιης καταστροφής σε περιοχές που ονομάζονται Τροία 6 και Τροία 7.
Οι ανακαλύψεις της ομάδας, σε συνδυασμό με αιχμές βελών από προηγούμενες ανασκαφές, υποδηλώνουν έντονα ότι ξέσπασαν μάχες σώμα με σώμα σε αυτό το τμήμα της αρχαίας πόλης. Όπως αναφέρει η Hurriyet Daily News, τα στοιχεία δείχνουν «ένα πιθανό πεδίο μάχης όπου οι υπερασπιστές έδωσαν την τελική τους αντίσταση».
Η αρχαία Τροία βρισκόταν σε στρατηγική θέση κοντά στα Δαρδανέλια, καθιστώντας την ζωτικό εμπορικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ο πλούτος και η στρατηγική σημασία της πόλης την καθιστούσαν πολύτιμο στόχο, ενώ οι πέτρινοι πύργοι, τα μακριά τείχη και η σύνθετη αστική δομή της παρείχαν τρομερή άμυνα.
Γεφύρωση Μύθου και Ιστορικής Πραγματικότητας
Για αιώνες, οι μελετητές απέρριπταν την Ιλιάδα του Ομήρου ως καθαρή μυθολογία – μια ποιητική φαντασία για την Ελένη, «το πρόσωπο που καθέλκυσε χίλια πλοία» και το περίφημο ξύλινο άλογο. Ωστόσο, τα αυξανόμενα αρχαιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχε ένας πραγματικός πόλεμος πίσω από τον θρύλο.
Τόσο ο Ηρόδοτος όσο και ο Ερατοσθένης ισχυρίστηκαν ότι ο Τρωικός Πόλεμος ήταν ένα πραγματικό γεγονός, ενώ ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος απαθανάτισε τα επακόλουθά του στην Αινειάδα. Οι τρέχουσες ανασκαφές αποτελούν μέρος του Προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον» της Τουρκίας, το οποίο υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο στοχεύει στην αποκάλυψη οριστικών αποδείξεων της σύγκρουσης που έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία εδώ και χιλιετίες.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, ενώ δεν έχουν βρεθεί φυσικά στοιχεία για την ύπαρξη ξύλινου αλόγου, μπορεί να επρόκειτο για ποιητικό συμβολισμό που να αντιπροσωπεύει τέχνασμα ή προδοσία. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι τα αρχαιολογικά στοιχεία υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την ύπαρξη μιας πραγματικής σύγκρουσης της Εποχής του Χαλκού στην Τροία κατά την περίοδο της εκτεταμένης κατάρρευσης της Μεσογείου μεταξύ 1500 και 1200 π.Χ.
- Οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι συμφωνούν ευρέως ότι η Τροία υπήρξε και υπέστη έναν πραγματικό πόλεμο κατά την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού, όταν αυτοκρατορίες σε όλη τη Μεσόγειο κατέρρευσαν εν μέσω εισβολών, εξεγέρσεων και μαζικής μετανάστευσης.
Οι τρέχουσες ανασκαφές αντιπροσωπεύουν την πιο στοχευμένη προσπάθεια μέχρι σήμερα να αποκαλυφθούν άμεσα στοιχεία της θρυλικής σύγκρουσης που ενέπνευσε ένα από τα μεγαλύτερα έπη της λογοτεχνίας.