weather symbol
20
ΠΑΡ 9/5/25 | 05:36
Το BlueWhale, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την IAI, είναι ένα μεγάλο μη επανδρωμένο υποβρύχιο μήκους 10,9 μέτρων, διαμέτρου 1,12 μέτρων και βάρους 5,5 τόνων. Μπορεί να εκτελεί ευρύ φάσμα αποστολών θαλάσσιας επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών. Η ΕΑΒ τοποθετείται πλέον ως υποκατασκευαστής στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Πηγή: Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

Η ΕΑΒ μπήκε στο πρόγραμμα της «Μπλε Φάλαινας» των Ισραηλινών: Η ελληνική εταιρεία «καταδύεται» στα άδυτα της απόρρητης υποθαλάσσιας προστασίας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL Αθήνα

Το ζητούμενο 25% συμμετοχής των μεγάλων εταιρειών από το εξωτερικό έχει κινητοποιήσει τους «μνηστήρες» που αναζητούν μια θέση στον αποτρεπτικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης DEFEA 2025 έχουμε γίνει μάρτυρες πληθώρας συμφωνιών που υπογράφουν οι ξένες εταιρείες με τις ελληνικές και παράλληλα κάποιοι πιο προσεκτικοί σπεύδουν να ενημερώσουν και τους παριστάμενους από το υπουργείο Εθνικής άμυνας.

Μια εκ των σημαντικών υπογραφών που μπορεί να την ξεχωρίσει κανείς εντάσσεται στο ευρύ αποτρεπτικό πλαίσιο της «Ασπίδας του Αχιλλέα», η οποία μπορεί να εστιάζει στον αέρα αλλά όπως έχει επισημανθεί από τους αρμόδιους, αυτή επεκτείνεται ακόμη και κάτω από τον νερό.

Το πρωί της Τετάρτης και ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία εντάσσεται ως υποκατασκευαστής της «Μπλε Φάλαινας». Άλλωστε η διαρκώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο απαιτεί από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και υπεροχής και στον υποθαλάσσιο τομέα.

Από αριστερά προ δεξιά (Ο Πρόεδρος και CEO της ΕΑΒ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IAI,Boaz Levy. Πηγή: Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

«Το Αιγαίο, ως περιοχή με σύνθετη γεωγραφία, απαιτεί δυνατότητα διαρκούς επιτήρησης, που εξασφαλίζει ταχεία αντίδραση και επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Η ένταξη του BlueWhale θα προσφέρει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μια αξιόπιστη λύση που συνδυάζει ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, αντιμετώπιση ναρκών και ικανότητες επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών», σημείωσε ο Ναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΒ αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Η συνεργασία αυτή αντανακλά τη βαθιά δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις αμυντικές προτεραιότητες της χώρας, προσφέροντας λύσεις αιχμής με αποδεδειγμένη επιχειρησιακή αξία, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τη ντόπια βιομηχανία, την τεχνολογική ανεξαρτησία και τη μακροπρόθεσμη περιφερειακή ανθεκτικότητα.», είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ισραηλινής εταιρείας IAI, Boaz Levy.

Στρατηγικό πλεονέκτημα

Το «BlueWhale» φέρνει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο ναυτικό δόγμα, αντικαθιστώντας εν μέρει τις ανάγκες για επανδρωμένα υποβρύχια σε αποστολές υψηλού κινδύνου ή μακράς διάρκειας.

Παρέχει μοναδικό πλεονέκτημα σε αποστολές “πρώτης επαφής” (first contact ISR/ASW), με δυνατότητα ταχείας επανεκκίνησης αποστολών, χαμηλό κόστος κύκλου ζωής και περιορισμένο επιχειρησιακό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει διαπραγματεύσεις που εντάχθηκαν στο πλέγμα της «Ασπίδας του Αχιλλέα», αρχικά για επτά «Μπλε Φάλαινες» για το πολεμικό ναυτικό.

Το BlueWhale είναι ένα προηγμένο Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα (AUV) με δυνατότητες:

Ανθυποβρυχιακού Πολέμου (ASW): Εντοπισμός, αναγνώριση και παρακολούθηση υποβρυχίων απειλών

Αντιμετώπισης Ναρκών (MCM): Χαρτογράφηση και εξουδετέρωση ναρκών πυθμένα ή πλωτών

Υποθαλάσσιας Πληροφόρησης και Επιτήρησης (ISR): Υποθαλάσσια παρακολούθηση με δυνατότητες καταγραφής υψηλής ευκρίνειας

Ηλεκτρονικές επιχειρήσεις (ESM/ELINT/SIGINT): Συλλογή και ανάλυση ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών εχθρικών πλατφορμών

Χάρη στη χαμηλή ιχνηλασιμότητα, την παρατεταμένη αυτονομία και την ενσωματωμένη επεξεργασία δεδομένων, προσφέρει κρίσιμη τακτική εικόνα σε πραγματικό χρόνο, ελαχιστοποιώντας το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος.

AESA ραντάρ και πλήθος αισθητήρων

Το BlueWhale διαθέτει σπονδυλωτή (modular) κατασκευή και υδροδυναμικό περίβλημα που μειώνει την υδροακουστική υπογραφή, ενώ ενσωματώνει μπαταρίες υψηλής πυκνότητας λιθίου, προσφέροντας αυτονομία που ξεπερνά τις 3 εβδομάδες συνεχούς λειτουργίας.

Η σχεδίαση του επιτρέπει εύκολη μεταφορά και άμεση ανάπτυξη από πλατφόρμες ξηράς, αέρα ή θάλασσας, καθώς μπορεί να μεταφερθεί σε τυποποιημένο εμπορευματοκιβώτιο ISO 40 ποδών.

Σύστημα Αισθητήρων & Επικοινωνιών Στρατηγικού Επιπέδου

Το BlueWhale είναι εξοπλισμένο με σύνθετο πολυστρωματικό σύστημα αισθητήρων:

Ρυμουλκούμενο ενεργητικό/παθητικό σόναρ (TAS) για ανίχνευση χαμηλής συχνότητας

Πλευρικά σόναρ υψηλής ανάλυσης (FAS) & συνθετικά σόναρ SAS για απεικόνιση του βυθού

Οπτικοηλεκτρονικά/IR συστήματα EO/IR για αναγνώριση στόχων στην επιφάνεια

Αισθητήρες ναρκοεντοπισμού και μαγνητομέτρου για υποστήριξη MCM αποστολών

Ιστίο παρατήρησης με προστατευτικό μηχανισμό αισθητήρων, λειτουργικό ακόμα και σε μερική κατάδυση

Η αμφίδρομη δορυφορική επικοινωνία SATCOM και τα υψηλού επιπέδου πρωτόκολλα ασφαλείας επιτρέπουν πλήρη ενοποίηση με τακτικά και στρατηγικά δίκτυα διοίκησης και ελέγχου (C4ISR), ενώ μειώνεται η ηλεκτρομαγνητική υπογραφή μέσω έξυπνης διαχείρισης εκπομπών (LPI/LPD).

Αυτονομία Λήψης Αποφάσεων – AI & Mission Management

Η ενσωματωμένη Κεντρική Μονάδα Αποστολής (Mission Control Unit) βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) και machine learning αλγόριθμους, οι οποίοι βελτιστοποιούν τη χρήση ενέργειας, αισθητήρων και επικοινωνιών, εξασφαλίζοντας μέγιστο χρόνο αποστολής και αποφυγή εντοπισμού. Το σύστημα μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλά σενάρια εμπλοκής και να διαβιβάσει τακτική εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Η συνένωση των δύο αυτών οργανισμών από την Ελλάδα και το Ισραήλ, υπό τη στρατηγική εποπτεία των μηχανισμών των επιτελείων και του υπουργείου ενδεχομένως να φέρνει την Αθήνα στην εγχώρια παραγωγή μιας κορυφαίας πλατφόρμας υποθαλάσσιας επιτήρησης που μπορεί να αποκτήσει και όπλα σύντομα…

Το BlueWhale, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την IAI, είναι ένα μεγάλο μη επανδρωμένο υποβρύχιο μήκους 10,9 μέτρων, διαμέτρου 1,12 μέτρων και βάρους 5,5 τόνων.  Πηγή: Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης