
ΑΜΥΝΑ
04/05/2025 | 22:32
Αναβαθμισμένα από Ισραηλινούς Μ-113 vs Philoctetes που προτείνουν οι Γάλλοι με φόντο το bras de fer για την ελληνική αμυντική βιομηχανία
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL Αθήνα
Δεν είναι λίγοι οι «μνηστήρες» που καταφτάνουν στην Ελλάδα με αφορμή την έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2025 η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη.
Το σημαντικό της έκθεσης είναι ότι οι Έλληνες εκθέτες και εταιρείες αναβαθμίζουν την παρουσία τους, ευελπιστώντας ότι μέσω του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το υπουργείο Εθνικής άμυνας, θα μπορέσουν να τοποθετηθούν με καλύτερους όρους στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά οι μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό έχουν δείξει τις προθέσεις τους, γνωρίζοντας ότι μέσω του ΜΠΑΕΕ, σε βάθος χρόνου η Ελλάδα πρόκειται να δαπανήσει 25 δισεκατομμύρια για τις ανάγκες θωράκισης της επικράτειας.
Και βεβαίως μια τέτοια έκθεση δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες ανταγωνισμού, όπου μέσα από αυτές ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές πλάνων και αποφάσεων.
- Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, μια ανελαστική ανάγκη για την οποία το αρμόδιο επιτελείο έχει εισηγηθεί την αλλαγή των υφιστάμενων μέσων. Εντός της DEFEA έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια τρεις διαφορετικές παραλλαγές τέτοιων οχημάτων από διαφορετικές εταιρείες.
Στην φετινή έκθεση ίσως μονοπωλήσει το brasdefer ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Γάλλους οι οποίοι έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους προς το στρατιωτικό επιτελείο, ενώ όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές, κρατούν ορισμένους «άσσους» ως απάντηση στον ανταγωνισμό.
Το ισραηλινό «παπάκι»…
Οι Ισραηλινοί έχουν προτείνει τον εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου των αξιόπιστων αλλά ιδιαίτερα παλαιών τεθωρακισμένων Μ-113 κι έχουν έρθει σε συνομιλίες με ελληνική εταιρεία η οποία θ’ αναλάβει σημαντικό έργο.
- Στην DEFEA 2025 το μετασκευασμένο Μ-113 του Στρατού Ξηράς θα παρουσιαστεί από την ισραηλινή εταιρεία. Κι εκεί θα φανεί ότι το γνωστό και ως «παπάκι» των μονάδων σε Έβρο και νησιά, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που επιχειρεί τώρα στις ελληνικές μονάδες.
Πύργος με τηλεχειριζόμενο πυροβόλο 30 χιλιοστών, νέα θωράκιση, νέος κινητήρας, συστήματα επικοινωνιών είναι μόνον ορισμένες από τις αλλαγές που το περίπου 50 ετών Μ-113, έρχεται στον 21ο αιώνα και το 2025. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς έχουν καταλήξει σ’ έναν αριθμό προς αναβάθμιση που φτάνει τα 400 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης.
Στις κατατεθειμένες προτάσεις, ως ένας «άσσος» μπορεί να θεωρηθεί ότι η αναβάθμιση των Μ-113 μπορεί να γίνει στις εγκαταστάσεις ελληνικής εταιρείας στην περιοχή της Μαγνησίας.
Η γαλλική αντιπρόταση…
«Φιλοκτήτης» ονομάζεται η γαλλική πρόταση και είναι το νέο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης που σταδιακά θ’ αντικαταστήσει τα παρόμοια VBCIMKI του γαλλικού στρατού.
Οι Γάλλοι κατέθεσαν πρόταση στο στρατιωτικό επιτελείο, στην οποία περιλαμβάνονται οι δικοί τους «άσσοι».
280 νέα ΤΟΜΑ «Philoctetes», 88 μεταχειρισμένα VBCIMKI, φόρτους μάχης, χρηματοδότηση από γαλλικό πιστωτικό ίδρυμα, μετέπειτα τεχνική υποστήριξη και συνεργασία με ελληνική εταιρεία ώστε να κατασκευαστούν νέα τεθωρακισμένα στην Ελλάδα, τόσο για τον Στρατό Ξηράς, όσο και για την αγορά εφόσον υπάρξει παραγγελία.
Είναι σαφές ότι ένα νέο ΤΟΜΑ δεν έχει ουδεμία σχέση με ένα ανακατασκευασμένο και εκσυγχρονισμένο όχημα μάχης που το σκαρί του είναι περίπου 50 ετών.
- Το στρατιωτικό επιτελείο εξετάζει όλες τις λύσεις και τις προτάσεις που καταθέτουν οι «μνηστήρες». Και λαμβάνει αποφάσεις με βάση την επιχειρησιακή αξία αλλά και την οικονομία κλίμακος που μπορεί να επιτύχει. Επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει και η συζήτηση με τους Γερμανούς, πέριξ των τεθωρακισμένων Marder, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση τα πάντα υπολογίζονται από τους επιτελείς έως την ημέρα που το θέμα των ΤΟΜΑ, ως ένα εκ των προγραμμάτων που βρίσκονται μέσα στο ΜΠΑΕΕ, θα περάσει την πόρτα του Ανώτατου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ