Δυο γαλλικά πιστωτικά ιδρύματα συζητούν για τις ελληνικές Belhara: H Αθήνα ζητά προτάσεις

Η Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ στο βάθος διακρίνεται ο Αλέξανδρος Διακόπουλος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που θ’ αναλάβει μεγάλο μέρος των συζητήσεων με τον Γάλλο ομόλογό του με τον οποίο κάθεται αντίκρυ. Πηγή Γραφείο Πρωθυπουργού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η Γαλλική πρόταση έγινε και ήταν πολύ ξεκάθαρη προς την Ελληνική πλευρά για τις φρεγάτες τύπου «Belhara». Σύμφωνα με πηγές από την Γαλλική πρωτεύουσα, οι Παριζιάνοι έδειξαν με κάθε τρόπο ότι δεν επιθυμούν να χάσουν την προμήθεια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

  • Μιας και ο πρωθυπουργός είναι ο ηγέτης της νέας κυβέρνησης, οι Γάλλοι άδραξαν την ευκαιρία να εξηγήσουν- όπως λένε οι ίδιες πηγές- πως εξ αρχής ο σχεδιασμός των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα είχε ν’ αντιμετωπίσει Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς σκοπέλους με ιδιαίτερα «αιχμηρές» παγίδες για την Ελληνική οικονομία η οποία παραμένει ευάλωτη και υπό επιτήρηση αν και διατηρεί τη σωστή πορεία προς την πλήρη ανάκαμψη.
  • Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι η Γαλλική πρόταση έχει καταφέρει να εντοπίσει ύστερα από έρευνα της οικονομικής αγοράς, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα που δύνανται ή καλύτερα δέχονται να συζητήσουν τους τρόπους που θα χρηματοδοτήσουν το Ελληνικό πρόγραμμα και η αποπληρωμή του δανείου να έχει βιώσιμες δόσεις με βάθος χρόνου.

Στην εικόνα που ακολουθεί αλλά και στην φωτογραφία του ανοίγματος (επάνω) διακρίνονται οι δύ αντιπροσωπείες Ελληνική και Γαλλική, και φαίνεται ξεκάθαρα ότι απέναντι από το Έλληνα Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρο Διακόπουλο, Ναύαρχο ε.α., βρίσκεται ο ομόλογός του, Ναύαρχος εν ενεργεία αμυντικός σύμβουλος της Γαλλικής Προεδρίας.

Οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όχι μόνο το θέμα των δυο φρεγατών Belhara, αλλά και το ζήτημα της υποστήριξης των Mirage 2000 (ρεπορτάζ εκτενές είχαμε στη σελίδα μας χθες το πρωί).

Στην Γαλλική αντιπροσωπεία ξεχωρίζει ο Ναύαρχος, σύμβουλος του Εμμανουέλ Μακρόν με τον οποίο θα συζητά ο Έλληνας σύμβουλος ασφαλείας. Πηγή Γραφείο Πρωθυπουργού 

Επίσης οι δυο σύμβουλοι ήδη άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας ο οποίος είναι απαραίτητος για την μετέπειτα συνεργασία στην οποία φυσικά περιλαμβάνονται και αρκετά εκ των εξοπλιστικών ζητημάτων.

Διερευνητική η πρώτη συζήτηση αλλά και κλείσιμο του ματιού θετικά

Από το Ελληνικό στρατόπεδο εκείνο που ακούστηκε στο οποίο συμφώνησε και ο πρωθυπουργός, είναι ότι εφόσον έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι συζητήσεις με τους Γάλλους κι από το Πολεμικό Ναυτικό εγγυώνται πως αυτό είναι το πλοίο για το μέλλον στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, εφόσον ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατό κάποιοι από τους αστερίσκους που θέτουν οι δυο πλευρές, τότε πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα.

  • Για τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν η πρώτη, διερευνητική θα λέγαμε επαφή με τους Γάλλους για να τρέξουν πολλά ζητήματα, πολιτικά, οικονομικά, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταναστευτικού ζητήματος, θέματα ασφάλειας που μέσα εκεί «κουμπώνουν» και τα των εξοπλιστικών καθώς μονίμως η Ελληνική αγορά αποτελεί δέλεαρ κι έχει πολλούς μνηστήρες με ουκ ολίγες δελεαστικές προτάσεις που αφορούν το οπλοστάσιο της χώρας.
  • Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά στο θέμα των Mirage 2000, μπορεί να παραδέχτηκε πως η υφιστάμενη νομοθεσία περί προμηθειών έχει πολλές αγκυλώσεις αλλά έθεσε τους Γάλλους και τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες, τις οποίες παραδέχτηκαν σε μεγάλο βαθμό.
  • Κι ενώ οι συζητήσεις για τις Belhara συνεχίζονται και για να μην υπάρξει δυσαρέσκεια από την άλλη μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη που δεν έχει πουλήσει λίγα κατά καιρούς στην χώρα μας, τη Γερμανία, φαίνεται ότι πρώτη θα πάρει κι αυτή την προμήθειά της για τις Γερμανικές τορπίλες που θα εξοπλίσουν τα υποβρύχια τύπου 214.
  • Μπορεί ακόμη να μην έχει κλειδώσει αυτή η συμφωνία αλλά όλες οι πληροφορίες από τον Στόλο κι από την Διεύθυνση Εξοπλισμών τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Υπουργείου Εθνικής άμυνας, συγκλίνουν στο ότι η Γερμανική προσφορά θεωρείται έως τώρα η πιο δελεαστική με πολλές παραμέτρους και μελλοντικές προσφορές.

Ανώτατες πηγές μάλιστα εξηγούσαν ότι εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφέρει να τρέξει όλα εκείνα που πρέπει να διαπιστώνουν οι θεσμοί, με το πέρασμα του χρόνου, οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο και για αμυντικά θέματα ώστε να επιτευχθεί πιο θετικό πρόσημο για εξοπλιστικά κι άλλα ζητήματα που έχουν συσσωρευτεί κι απασχολούν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Ευρωστρατός» made in France?

Την ώρα που οι συζητήσεις για πολλά χρόνια δίνουν και παίρνουν στα περί Ευρωστρατού αποτελούμενο από μονάδες που θα διαθέσουν οι χώρες κράτη μέλη της ΕΕ και που όλες οι χώρες έχουν τον στρατιωτικό τους αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες με αποστολή την χάραξη κοινού αμυντικού δόγματος, ο Εμμανουέλ Μακρόν έρχεται να κάνει τη διαφορά;

  • Πολλές φορές η Ευρώπη έχει κληθεί ν’ αντιμετωπίσει προκλήσεις, και σε όλες έχει δείξει μνημειώδη αργά αντανακλαστικά, όπως στην περίπτωση της αδερφής Κύπρο που για να αποφασίσει τι θα κάνει με την Τουρκία, αυτή κατέβαζε αρμάδα πολεμικών πλοίων για να συνοδεύσει επιπλέον γεωτρύπανα και ερευνητικά σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος.
  • Τώρα αν η Γαλλία έχει αποφασίσει να ηγηθεί ενός ουσιώδους Ευρωστρατού θα φανεί το επόμενο διάστημα και προς το τέλος αυτής της χρονιάς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Αν ο Εμμανουέλ Μακρόν στο θέμα της ασφάλειας και του στρατού βγάλει την Ευρώπη από τα φιλολογικά τραπέζια θα φανεί και ίσως κινεί δυνάμεις του προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε η Γαλλία και στο παρελθόν έχει δείξει πως είναι από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτει δύναμη και την χρησιμοποιεί εκεί που πιστεύει πως θίγονται συμφέροντά της.
  • Όπως ακούστηκε από το ρεπορτάζ του συναδέλφου στην τηλεόραση του Alpha, οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν το ενδεχόμενο της ένταξης της χώρας μας στην λεγόμενη «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επέμβασης». Ο μηχανισμός αυτός, είναι πολύ πρόσφατος, Γαλλική δημιουργία, στρατιωτικής επέμβασης η οποία βρίσκεται εκτός των Νατοϊκών δομών ασφαλείας.

Ήδη έχουν σπεύσει να δηλώσουν το παρόν σ’ αυτό το μηχανισμό η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα ίσως να είναι (;) η ενδέκατη χώρα.

Το Γαλλικό «Revenir» για τις φρεγάτες τύπου Belhara σήμερα και στον Έλληνα πρωθυπουργό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: