
ΑΜΕΡΙΚΗ
29/03/2025 | 23:28
Υποδείξεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση: Συμμορφωθείτε με το διάταγμα Τραμπ κατά της διαφορετικότητας
Η διοίκηση Τραμπ ζήτησε από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμορφωθούν με προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει τα προγράμματα για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη (DEI), προκαλώντας αντιδράσεις σε κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι αμερικανικές πρεσβείες στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέστειλαν επιστολές συνοδευόμενες από ερωτηματολόγιο, με τις οποίες καλούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές ή πάροχοι υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης να πιστοποιήσουν τη συμμόρφωσή τους με τη σχετική εκτελεστική εντολή.
Το έγγραφο τιτλοφορείται «Βεβαίωση συμμόρφωσης με την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί απαγόρευσης διακρίσεων» και αναφέρει:
«Οι εργολάβοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να πιστοποιούν ότι δεν λειτουργούν προγράμματα DEI που παραβιάζουν οποιονδήποτε σχετικό νόμο και συμφωνούν ότι η βεβαίωση αυτή είναι ουσιώδης για την πληρωμή τους από την κυβέρνηση και ως εκ τούτου υπόκειται στον Νόμο περί Ψευδών Δηλώσεων».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αντίστοιχες επιστολές εστάλησαν και από Αμερικανούς διπλωμάτες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στο Βέλγιο.
Η εξέλιξη θεωρείται ενδεικτική της πρόθεσης της διοίκησης Τραμπ να επεκτείνει στο εξωτερικό την ιδεολογική της εκστρατεία κατά των πολιτικών ένταξης, έπειτα από την πρόσφατη πίεση που άσκησε σε αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Disney.
«Είναι τρέλα» – «Δεν έχουμε τις ίδιες αξίες»
Ανώτατο στέλεχος τραπεζικού ομίλου στο Παρίσι δήλωσε στους FT ότι έμεινε άναυδο από την επιστολή: «Είναι τρέλα… αλλά πια όλα είναι πιθανά. Κυριαρχεί ο νόμος του ισχυρού».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Les Échos, που αποκάλυψε πρώτη την ύπαρξη του εγγράφου, το μήνυμα καταλήγει με τη φράση:
«Αν δεν συμφωνείτε να υπογράψετε, παρακαλούμε να μας εξηγήσετε λεπτομερώς τους λόγους, ώστε να τους διαβιβάσουμε στο νομικό μας τμήμα».
Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε στην παρέμβαση, μετά από σχετικές ενημερώσεις από εμπλεκόμενες εταιρείες.
Πηγή προσκείμενη στον υπουργό Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ δήλωσε: «Η πρακτική αυτή αντανακλά τις αξίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν είναι ίδιες με τις δικές μας. Το υπουργείο θα το υπενθυμίσει στους Αμερικανούς συνομιλητές του».
Το υπουργείο εκτίμησε ότι «μερικές δεκάδες» εταιρείες έχουν λάβει μέχρι στιγμής την επιστολή.
Οι μεγάλοι όμιλοι με τους οποίους επικοινώνησε το AFP είπαν ότι δεν έχουν λάβει κάποια επιστολή, η μορφή της οποίας είναι ασυνήθιστη.
«Δεν φέρει το λογότυπο της πρεσβείας, ούτε του προξενείου, ούτε κάποιας αμερικανικής υπηρεσίας», σχολίασε ο Κρίστοφερ Μέσνου, Αμερικανός δικηγόρος της νομικής εταιρείας Fieldfisher που εδρεύει στο Παρίσι, αναφερόμενος στο κείμενο που δημοσίευσε η Figaro.
«Εάν την έλαβαν σε αυτή τη μορφή, τότε δεν είναι κάποια επίσημη επικοινωνία, ούτε διπλωματική. Επειδή μεταφέρει τη στάση της αμερικανικής κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση ενέκρινε την αποστολή της στις εταιρείες», πρόσθεσε.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε κάποιο σχόλιο.
Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να απαιτήσει από γαλλικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τον δικό της νόμο; «Όχι. Οι γαλλικές εταιρίες δεν θα υποχρεωθούν τώρα να εφαρμόσουν τον ομοσπονδιακό νόμο (των ΗΠΑ) κατά των θετικών διακρίσεων», είπε ο Μέσνου.
Υπενθύμισε , υπενθυμίζοντας ότι στη Γαλλία δεν επιτρέπονται οι «θετικές διακρίσεις» λόγω καταγωγής, θρησκείας ή εθνότητας. Ωστόσο, στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζομένους από το 2021 ο γαλλικός νόμος επιβάλλει το 30% των στελεχών τους να είναι γυναίκες, στο πλαίσιο της ισότητας ανδρών-γυναικών.
Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 40% το 2030. Από αυτήν την άποψη, οι εταιρείες που θα επιλέξουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην επιστολή, θα έπρατταν κάτι παράνομο, με βάση το γαλλικό δίκαιο.
«Απαράδεκτη παρέμβαση»
Το υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας κατήγγειλε σήμερα τις «αμερικανικές παρεμβάσεις» σε γαλλικές εταιρείες για την πολιτική που εφαρμόζουν.
«Οι αμερικανικές παρεμβάσεις στην πολιτική συμπερίληψης των γαλλικών εταιρειών, όπως οι απειλές αδικαιολόγητων δασμών, είναι απαράδεκτες», σχολιάζει το υπουργείο σε αυτήν την ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η Γαλλία και η Ευρώπη «θα υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους, τους καταναλωτές τους και τις αξίες τους».
Ο πρόεδρος της γαλλικής ένωσης εργοδοτών CPME, Αμίρ Ρεζά-Τοφιγκί χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αυτήν την απόφαση, κάνοντας λόγο για «πλήγμα στην εθνική κυριαρχία» και κάλεσε τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας «να επιδείξουν ενιαίο μέτωπο».
Από την πλευρά του, το συνδικάτο CGT ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει τις επιχειρήσεις «να μην υιοθετήσουν μια πολιτική επιζήμια για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και την καταπολέμηση του ρατσισμού», όπως είπε ο γραμματέας του, Ζεράρ Ρε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αρχικές νομικές εκτιμήσεις στην Ευρώπη αμφισβητούν τη νομική υπόσταση του αιτήματος, με ορισμένους επιχειρηματικούς κύκλους να επιλέγουν προς το παρόν να μην απαντήσουν.
Η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο εντεινόμενων εντάσεων στις διατλαντικές σχέσεις, καθώς η διοίκηση Τραμπ επαναπροσδιορίζει τη στάση της απέναντι στους Ευρωπαίους συμμάχους, ιδίως σε ζητήματα εμπορίου και ασφάλειας.
Αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ επέβαλε επιπλέον δασμούς 25% σε εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη και αύξησε τους δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν αντίμετρα.
Με πληροφορίες από Financial Times , AFP-Reuters