weather symbol
15
ΣΑΒ 21 24 | 15:52
FILE PHOTO: Argentine president-elect Javier Milei gives a speech after winning in the runoff election, in Buenos Aires, Argentina, 19 November 2023. Milei, candidate for far-right party La Libertad Avanza, defeated the ruling party's candidate Sergio Massa and will be the next president of Argentina effective December 10. EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Προέδρου «αλυσοπρίονο» Μιλέι: Προαναγγέλλει πυρηνικούς σταθμούς έχοντας περικόψει θέσεις τεχνικών -εμπειρογνωμόνων

«Η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη ενέργεια που είναι επαρκώς αποδοτική, άφθονη και γρήγορα επεκτάσιμη για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη του πολιτισμού μας», διακηρύττει ο Μιλέι.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι ανακοίνωσε την επιθυμία του να εγκαταστήσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα του για να καλύψει τη ζήτηση ενέργειας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Με τον τρέχοντα τρόπο παραγωγής ενέργειας, «δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή τη νέα ζήτηση» για τεχνητή νοημοσύνη, συνέχισε.

Η Αργεντινή έχει επί του παρόντος τρεις πυρηνικούς σταθμούς: Atucha I, Atucha II και Embalse.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 9% της ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα τον Ιούλιο του 2024 ήταν πυρηνικής προέλευσης.

Το πρώτο βήμα θα είναι «η κατασκευή ενός αντιδραστήρα SMR στην τοποθεσία Atucha», κοντά στο Μπουένος Άιρες, σύμφωνα με τον Demian Reidel, διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Τα SMR (“small modular reactor”) είναι μικρότερα και απλούστερα στην κατασκευή από τα συμβατικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Μια «πολλά υποσχόμενη» ανακοίνωση

Σύμφωνα με τον IAEA, το 2020 η Ρωσία εγκαινίασε τον πρώτο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί με τεχνολογία SMR.

Πολλά εν εξελίξει έργα SMR στην Αργεντινή, τον Καναδά, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν έγκριση.

Η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (CNEA), Adriana Serquis (2021-2024), επεσήμανε μια «τεράστια αντίφαση» στην ανακοίνωση του προέδρου της Αργεντινής, κατηγορώντας τον ότι «αρνείται ή αγνοεί το γεγονός ότι υπάρχει ήδη έργο». για έναν αντιδραστήρα τύπου SMR στην Αργεντινή “πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, που ονομάζεται CAREM, που αναγνωρίζεται σε διεθνείς αναλύσεις ως ένας από τους πιο προηγμένους” και “ο οποίος πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2028.”

Αλλά από τότε που ο Χαβιέ Μιλέι ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2023, «η κατασκευή του CAREM έχει επιβραδυνθεί μέχρι το σημείο να σταματήσει», δήλωσε ο πρώην γραμματέας σχεδιασμού και πολιτικών του CAREM στην εφημερίδα Página12, Diego Hurtado (2019-2023).

Ως μέρος του σχεδίου του «αλυσοπρίονου» -όπως χαρακτηρίζεται ο Μιλέι -να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, έχει περικόψει περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα και μείωσε τον προϋπολογισμό που αφιερώνεται στην επιστήμη και την τεχνολογία. Σύμφωνα με στοιχεία του συνδικάτου κρατικών υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι στο CNEA έχουν χάσει το 30% της αγοραστικής τους δύναμης από τον Δεκέμβριο του 2024.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr

ΔιαβάστεΕπίσης