weather symbol
13
ΣΑΒ 21 24 | 19:10
FILE PHOTO: Ο Διάδρομος Βαζάρι που ενώνει το Μουσείο Ουφίτσι με το Παλάτσο Πίττι πάνω από τον ποταμό Άρνο, στην Φλωρενταία. Screenshot via YouTube@ROCKY'S ITALY: Florence - The Vasari Corridor/

Διάδρομος Βαζάρι: Ανοίγει για το κοινό η περίφημη μυστική διάβαση των Μεδίκων του 1565 στη Φλωρεντία * Μοναδικό αναγεννησιακό θέαμα πάνω από τον ποταμό Άρνο [videos]

Στο πέρασμα των αιώνων, δούκες, δικτάτορες και εκπρόσωποι της επιφανούς  ελίτ της Ευρώπης έχουν περπατήσει μέσα από το διάδρομο ή διάβαση Βαζάρι, ένα στενό, μήκους 750 μέτρων, υπερυψωμένο πέρασμα που διασχίζει τον ποταμό Άρνο στη Φλωρεντία.

Τώρα οι επισκέπτες της πρωτεύουσας της Τοσκάνης μπορούν να ακολουθήσουν τα βήματά τους καθώς το πρόσφατα ανακαινισμένο ορόσημο, που συνδέει τις φημισμένο Μουσείο Ουφίτσι με το Παλάτσο Πίττι και τους κήπους Μπομπόλι, ανοίγει αύριο Σάββατο για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό,

Το περίφημο πέρασμα Βαζάρι παρέμενε κλειστό από το 2016 για προσαρμογή στα πρότυπα ασφαλείας.

Ο διάδρομος, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της εποχής της Αναγέννησης Τζόρτζιο Βαζάρι, παραγγέλθηκε το 1565 από τον Κόζιμο Ι ντε Μέντιτσι, τον δεύτερο δούκα της Φλωρεντίας, και ολοκληρώθηκε σε μόλις πέντε μήνες.

Χτίστηκε για να γιορτάσει τον γάμο του γιου του Κόζιμο, αλλά και για να διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ του σπιτιού του στο Παλάτσο Πίττι και του Ουφίτσι, που εκείνη την εποχή ήταν η έδρα της κυβέρνησης της πόλης, ενώ τον προστάτευε από τα πλήθη και πιθανούς επίδοξους δολοφόνους.

Οι καλεσμένοι του Κόζιμο μπορούσαν να θαυμάσουν τα θαύματα της Φλωρεντίας μέσα από τα 73 μικρά παράθυρα που καλύπτουν τη διαδρομή, τα οποία έδιναν επίσης στον δούκα έναν ιδανικό τρόπο να παρακολουθεί μυστικά την πόλη.

  • Για αιώνες, το ορόσημο αυτό ήταν γνωστό μόνο σε όσους είχαν εξουσία. Το 1938 ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ξενάγησε τον καλεσμένο του Αδόλφο Χίτλερ.

Τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ανοιχτό μόνο σε ομάδες μελέτης και, για μερικά χρόνια μέχρι το κλείσιμό του για εργασίες εσωτερικής αποκατάστασης το 2016, σπάνιες ιδιωτικές περιηγήσεις.

Αλλά το πέρασμα μπορεί πλέον να είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε πληρώνει επιπλέον 18 € επιπλέον – επί των 25 € που είναι το εισιτήριο για να εισέλθει στα μεγάλα μουσεία που απαρτίζουν τις Γκαλερί Ουφίτσι.

Στην πορεία, οι επισκέπτες θα διασχίζουν την πολύχρωμη γέφυρα Πόντε Βέκιο  και θα βαδίζουν σε ένα είδος μπαλκονιού ή εξώστη  που επέτρεπε στους Μεδίκους, την περίφημη πολιτική και τραπεζική δυναστεία, να ακολουθήσουν τη λειτουργία στην εκκλησία Σάντα Φελιτσιτά χωρίς να χρειάζεται να συναναστραφούν με το εκκλησίασμα.

Οι επισκέπτες θα περπατούν επίσης σε μια αυλή που περιέχει ένα σπήλαιο που χτίστηκε από έναν άλλο αρχιτέκτονα της Αναγέννησης, τον Bernardo Buontalenti, πριν εισέλθουν στο Παλάτσο Πίττι, το οποίο σήμερα στεγάζει πέντε μουσεία και τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ζωγραφικής του Ραφαήλ στον κόσμο. Θα βγουν μέσα από τους κήπους Μπόμπολι.

Ο Simone Verde, διευθυντής των Γκαλερί Ουφίτσι, δήλωσε: «Ήταν ένας διάδρομος συνεχούς διέλευσης μεταξύ του Παλάτσο Πίττι και του Ουφίτσι επί πέντε ουσιαστικά αιώνες. Αλλά η ιδέα δεν είναι απλώς να ανοίξει ο διάδρομος, που από μόνος του έχει σημασία, αλλά και να φανεί στο κοινό η σύνδεση μεταξύ των διαφόρων ψυχών αυτού του μνημειακού συγκροτήματος και των συλλογών του».

 

 

Πριν από τις ανακαινίσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να κάνουν την κατασκευή ασφαλέστερη, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης εξόδων κινδύνου και καμερών κλειστού κυκλώματος, περισσότεροι από 1.000 πίνακες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα είχαν κρεμαστεί στους τοίχους του διαδρόμου.

Προς το παρόν, ο διάδρομος θα παραμείνει γυμνός, αν και υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθεί για την έκθεση  έργων τέχνης και κειμηλίων. Αλλά ποιος χρειάζεται πίνακες ζωγραφικής όταν μπορεί να δει αληθινά, μοναδικής ομορφιάς τοπία μέσα από τα παράθυρά του;

  • Το πέρασμα επέζησε από πολλούς πολέμους. Τον Αύγουστο του 1944, όταν τα γερμανικά στρατεύματα που υποχωρούσαν ανατίναξαν τις γέφυρες της Φλωρεντίας, η Γέφυρα Πόντε Βέκιο,  με το πέρασμά της, ήταν η μόνη που γλίτωσε.

Στις 26 Μαΐου 1993, τμήματα του διαδρόμου υπέστησαν σημαντικές ζημιές μετά την έκρηξη ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο από κάτω, σκοτώνοντας πέντε άτομα, σε επίθεση που οργανώθηκε από τη μαφία της Κόζα Νόστρα της Σικελίας.

«Η πρόθεση της επίθεσης δεν ήταν να καταστρέψει τον διάδρομο, αλλά να αποδείξει στο κράτος ότι η μαφία ήταν ισχυρότερη», λέει η Simona Pasquinucci, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια στις Γκαλερί Ουφίτσι.

 

Με πληροφορίες από The Guardian


 

ΔιαβάστεΕπίσης