ΑΜΥΝΑ
19:53
Τουρκικό come back με F-16 εντός του FIR Αθηνών και διαδικασίες αναχαίτισης από ελληνικά αεροσκάφη
Άμεση απάντηση στην τουρκική πρόκληση που ήρθε ύστερα από περίπου δυο χρόνια, έλαβε η τουρκική πολεμική αεροπορία. Η οποία, στο πλαίσιο άσκησης που θέλησε να πραγματοποιήσει, εφάρμοσε την πάγια τακτική να μην καταθέσει σχέδιο πτήσης.
Στις Σμηναρχίες μάχης χτύπησε το κουδούνι του Scramble για την αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών μετά από 21 μήνες, με ιπταμένους και μηχανικούς να τρέχουν προς τα υπόστεγα των αεροσκαφών ώστε ν’ απογειωθούν το πολύ σ’ ένα πεντάλεπτο.
Ο λόγος ήταν η παράνομη είσοδος κυρίως των μαχητικών αεροσκαφών, εντός του FIR Αθηνών, χωρίς οι γείτονές μας, με τους οποίους συζητάμε ολοένα και περισσότερο ακόμη και θέματα της «καυτής ατζέντας», να καταθέσουν το προβλεπόμενο σχέδιο πτήσης.
Οι Τούρκοι είχαν προγραμματισμένη άσκηση ανατολικά της Ρόδου, πιο κοντά στο FIR Λευκωσίας, αλλά και σε τμήματα του FIR Αθηνών, γεγονός που είχε κινητοποιήσει τ’ αντανακλαστικά της πολεμικής αεροπορίας.
Γι’ ακόμη μια φορά η πάγια τακτική της γείτονος επαναλήφθηκε, καθώς ουδέποτε κατέθεσαν σχέδιο πτήσης γι’ αυτή την εκπαιδευτική δραστηριότητα και παράλληλα επαναφέρουν το σύνολο της παράλογης ατζέντας τους κατά τις επιχειρούμενες διπλωματικές συνομιλίες.
Το γεγονός ότι ύστερα από σχεδόν δυο χρόνια δέκα τουρκικά F-16 και 3 F-4 Phantom εισήλθαν παράνομα εντός του FIR Αθηνών, προφανώς και είναι δείγμα της πάγιας τουρκικής πολιτικής.
Για την ιστορία τελευταία φορά που τουρκικά F-16 είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών ήταν στις 28/02/2023, δηλαδή 22 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία. Μια ημέρα νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου και πάλι οι Τούρκοι είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών.
Παρανομίες…με το «γάντι»
Πάντως μπορεί τα νούμερα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο να μην «εντυπωσιάζουν» εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο επί πολλούς μήνες και σε καθημερινή βάση, είτε κάποιο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος, ελικόπτερο ή κάποιο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, παρουσιάζεται να καταγράφει μόλις μία παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και αίφνης ο αριθμός τους πολλαπλασιάζεται.
Παρότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός, πάντα σε σχέση με το απώτερο παρελθόν όπου ελληνικά μαχητικά κυνηγούσαν τα τουρκικά στον ουρανό του Αιγαίου, κάτι δείχνει από την τουρκική πλευρά.
Η Άγκυρα επιδιώκει πάντα με τον τρόπο της, αφενός να κοινοποιήσει έμπρακτα στην Αθήνα τις αντιθέσεις στα θέματα της λεγόμενης «καυτής ατζέντας», ανάμεσα σε αυτά και ο εναέριος χώρος και αφετέρου να υπενθυμίσει έμμεσα ότι η ολική επαναφορά σε όσα γνωρίζαμε, ουσιαστικά εμπίπτει αποκλειστικά στη διακριτική της ευχέρεια.
Τα UAV’s της γείτονος αλλά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, από τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν εντείνει την παράνομη παρουσία τους εντός του FIR Αθηνών, με τις παραβάσεις τους να έχουν ξεπεράσει τις 120.
Γι’ αυτές τις πτήσεις, επισημαίνεται από κύκλους της πολεμικής αεροπορίας ότι η γείτονα καταθέτει αίτημα προς την ελληνική πλευρά. Η αρμόδια υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας το εγκρίνει, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να κατατεθεί και το σχέδιο πτήσης.
Η απάντηση των γειτόνων μας, όπως και στην περίπτωση της συμμετοχής τους στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση Ramstein Flag, είναι πάντοτε αρνητική και μάλιστα τις περισσότερες φορές στην πράξη, δηλαδή σε πτήση η οποία παραβιάζει το όριο των 10 ναυτικών μιλίων.
Αυτούς τους 21 μήνες όπου διάγουμε την περίοδο των λεγόμενων «ήρεμων νερών», οι ιπτάμενοι από τις Σμηναρχίες Μάχης απογειώνουν τα αεροσκάφη και αναγνωρίζουν τα «άγνωστα ίχνη» όπου γι’ αυτούς είναι γνωστά, από την στιγμή που εισέρχονται παράνομα εξ ανατολών.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 19η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
-ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 6 ( 5×2 F-16, 1×3 F-4 )
-ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (2 UAV, 1 ATR-72 KAI 1 CN-235)
-ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 17
-ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
-ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 12
-ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : –
-ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
-ΠΕΡΙΟΧΗ : Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Γιώργος Σιδέρης, Hellas Journal
Σύνοδος υπουργών Άμυνας της ΕΕ για την ενίσχυση του Κιέβου – Στόχος η επικράτηση της Ουκρανίας