Η μεγάλη συνάντηση: Στις 27 Σεπτεμβρίου με τον Ηλιο στις 9 Οκτωβρίου με τη Γη-Το ταξίδι του C/2023 A3 ενός εξαιρετικά φωτεινού κομήτη που εντοπίσθηκε μόλις το 2023 [videos]

Ο κομήτης C/2023 A3 via youtube




Yπάρχει μεγάλη προσμονή για την άφιξη του ιδιαίτερα φωτεινού κομήτη C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas, ο οποίος πήρε το όνομά του από τα δύο τηλεσκόπια που τον αναγνώρισαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2023: η συνάντησή του με τον Ηλιο θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, σε περίπου 60 εκατομμύρια χιλιόμετρα, πρακτικά την ίδια απόσταση που έχει ο Ερμής από το άστρο μας.

Αλλά το πραγματικό θέαμα θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο κομήτης θα πλησιάσει τη Γη: η μέγιστη φωτεινότητα του, που θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτή πολλών αστέρων και να φτάσει αυτή του πλανήτη Αφροδίτη, αναμένεται στις 9 του μήνα ενώ οι επόμενες ημέρες θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν τις συνθήκες ορατότητας.

«Ο ενθουσιασμός για αυτό το ουράνιο σώμα ήταν πολύ μεγάλος», σχολιάζει ο αστροφυσικός Gianluca Masi, επιστημονικός διευθυντής του Virtual Telescope Project, το οποίο θα δείξει το πέρασμα του κομήτη ζωντανά σε πολλές εκδοχές του: το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για τις 9 Οκτωβρίου, στις 6.45. μ.μ., στον ιστότοπο του Virtual Telescope.

Στις αρχές Οκτωβρίου, στην πραγματικότητα, η σχεδόν ακριβής θέση του στη γραμμή Γης-Ήλιου θα τον κάνει ιδιαίτερα φωτεινό, χάρη στο φυσικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως «προωθητική σκέδαση». Στην πράξη  – η σκόνη που υπάρχει στον κομήτη αντανακλά το ηλιακό φως προς τα εμπρός, επομένως εάν ένας κομήτης περάσει ανάμεσα σε εμάς και τον Ήλιο η φωτεινότητά του μπορεί να αυξηθεί δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές».

Αυτή ακριβώς θα είναι η περίπτωση του κομήτη C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas, ο οποίος είναι ξανά ορατός στον ουρανό για περίπου δέκα ημέρες, ειδικά από το νότιο ημισφαίριο. Ωστόσο, οι συνθήκες παρατήρησης δεν θα είναι ιδανικές: ο κομήτης θα είναι ορατός μόνο το σούρουπο και πολύ χαμηλά στον ορίζοντα.

Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά του κομήτη. Στις 12 Οκτωβρίου θα γίνει το πιό κοντινό πέρασμα με τη Γη, στα 71 εκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου, και από εκείνη τη στιγμή η θέση του στον ουρανό θα είναι πιο ευνοϊκή, αν και η φωτεινότητά του θα έχει ήδη μειωθεί.

Mε πληροφορίες από ansa.it

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ: Ανοίγει τις πύλες του, για 11η συνεχή χρονιά, στο καθιερωμένο ραντεβού της έρευνας και της γνώσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: