Οι δισεκατομμυριούχοι της Silicon Valley αγόρασαν μυστικά 202 τετραγωνικά χλμ. στην Καλιφόρνια και χτίζουν μια ολοδική τους πόλη: Την California Forever [videos]

Εικόνα από την μελλοντική πόλη «California Forever». Photo via YouTube.




Τα τελευταία χρόνια, μια ομάδα εκατομμυριούχων της Σίλικον Βάλεϊ αγόρασε- με άκρα μυστικότητα- μια μεγάλη αγροτική έκταση στην κομητεία Σολάνο, 90 λεπτά βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

Πολλοί φοβήθηκαν ότι μπορεί να ήταν σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης καθώς η γη βρίσκεται κοντά σε βάση της αμερικανικής αεροπορίας.

Όπως αποκάλυψε όμως δημοσίευμα των New York Times, η μυστική αυτή ομάδα απαρτιζόταν από μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: τον ιδρυτή του LinkedIn Ράιντ Χόφμαν, την Λορίν Τζομπς, την ιδρύτρια της Emerson Collective και τον Μαρκ Άντρεσεν της Andreesen Horowitz, μιας εταιρείας κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, μεταξύ άλλων.

Η εν λόγω ομάδα ίδρυσε την εταιρεία California Forever, η οποία φιλοδοξεί να χτίσει μια hi-tech «πράσινη» πόλη σε μια αγροτική έκταση 202 τετραγωνικών χιλιόμετρων (σ.σ. λίγο μεγαλύτερη από την Πάρο, για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης) συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Γιαν Σράμεκ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs. Τα μέλη της οραματίζονται μια πόλη που θα έχει πεζόδρομους, φιλικές προς το κλίμα υποδομές, «πράσινες» θέσεις εργασίας και οικονομικά προσιτές κατοικίες.

«Νομίζω ότι οι πόλεις είναι ίσως οι μεγαλύτερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας», είχε δηλώσει προηγουμένως στον Guardian ο Γκάμπριελ Μέτκαφ, ο πολεοδόμος που ανέλαβε να σχεδιάσει τη νέα πόλη.

Τώρα, οι ψηφοφόροι στη βόρεια Καλιφόρνια θα αποφασίσουν αν αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει ή όχι, καθώς οι πρακτικές της εταιρείας έχουν εξοργίσει πολλούς κατοίκους της εν λόγω περιοχής.

Εδώ και μερικά χρόνια, η California Forever αγοράζει γεωργική γη στην αγροτική κομητεία και μηνύει τους αγρότες που αρνούνται να πουλήσουν τη γη τους.

Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές ώστε το σχέδιο να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της κομητείας για ψήφιση τον Νοέμβριο.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Solano Land Trust, η οποία προστατεύει φυσικές περιοχές και αγροκτήματα στην κομητεία Σολάνο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σχέδιο αυτό «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους, την ποιότητα του αέρα, την κυκλοφορία, τη γεωργική γη και το φυσικό περιβάλλον της κομητείας».

Τους τελευταίους μήνες, η California Forever προσπάθησε να πείσει τους ντόπιους για τις καλές της προθέσεις. Δεσμεύθηκε να στηρίξει με 400 εκατομμύρια δολάρια τους κατοίκους της κομητείας ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν σπίτια.

Εγγυήθηκε επίσης τη δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας με μισθό τουλάχιστον 88.000 δολάρια το χρόνο.

Ο Σράμεκ αποκάλυψε στο Associated Press ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 η εταιρεία ξόδεψε 2 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία και ότι αναμένει πως το ποσό που θα δαπανηθεί το δεύτερο τρίμηνο θα είναι υψηλότερο.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Tιμή ρεκόρ για σπάνια φιγούρα του Boba Fett, στο «χρηματιστήριο»του Star Wars: 525.000 δολ. για το vintage παιχνίδι, κατασκευής 1979 [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: