Όταν ρωτάνε αν ο Μακρόν στηρίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία, η απάντηση είναι: Θέλει να παίξει ρόλο ο Ντράγκι – Επίκειται χοντρό παζάρι για τη θέση του Μισέλ

File Photo epa10241811 Mario Draghi (R) is welcomed by French President Emmanuel Macron upon his arrival at the Elysee Palace, EPA/FILIPPO ATTILI / Chigi Palace Press Office




Ο πρόεδρος Emmanuel Macron θέλει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μario Draghi – το μόνο που χρειάζεται είναι να βρει τον σωστό ρόλο.

Ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα γύρω από στις ευρωεκλογές είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία για την Ursula von der Leyen ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι παγωμένες.

  • Ερωτηθείς εάν η Γαλλία υποστηρίζει την υποψηφιότητα von der Leyen, ο Pascal Canfin, ευρωβουλευτής από το φιλελεύθερο κόμμα Renew του Macron και σε απευθείας γραμμή προς τον πρόεδρο, είπε: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν να παίξει ρόλο ο Draghi».

Εδώ και καιρό φημολογείται ότι ο Macron κάνει παρασκηνιακούς ελιγμούς για να βάλει τον Draghi επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ. Αλλά είναι η πρώτη φορά που Γάλλος αξιωματούχος τον επιδοκιμάζει δημόσια για μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Το κρίσιμο είναι ότι η Γαλλία είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με τον Draghiι, ο οποίος δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να εμποδίσουν τις γενναιόδωρες δαπάνες για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πράγματι, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μάχη του Παρισιού εντός EE: να βρει τρισεκατομμύρια ευρώ δημόσιες επενδύσεις για να καλύψει τη διαφορά με τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις: την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η δυσκολία για τη Γαλλία, ωστόσο, είναι ότι οι πολιτικές διευθετήσεις θα είναι πολύ δύσκολες, ιδιαίτερα εάν το Παρίσι θέλει να αφαιρέσει τη θέση Νο.1 από τη von der Leyen, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Charles Michel, με κάποιον σοσιαλιστή. Η Γαλλία θα έπρεπε να βοηθήσει τους Σοσιαλιστές να κερδίσουν έναν άλλο σημαντικό ρόλο στην ΕΕ εάν ο Draghi γινόταν επικεφαλής του Συμβουλίου.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει τελικά την κορυφαία θέση, η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να δημιουργήσει μια ισχυρότερη οικονομική θέση στην Επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω ενός ρόλου εκτελεστικού αντιπροέδρου. Το Παρίσι θα χρησιμοποιούσε αυτό το ανώτερο αξίωμα για να συνεχίσει περισσότερο την ατζέντα του για τις μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες, την αμυντική εμπορική πολιτική και μεγάλες δημόσιες δαπάνες, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Politico [Macron wants EU top job for Draghi]

Όταν η νόμιμη και δηλωμένη παράλληλη εργασία πολλών ευρωβουλευτών συνιστά σύγκρουση συμφερόντων: Κανείς δεν το παραδέχεται, αλλά υπάρχει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: