Όταν η νόμιμη και δηλωμένη παράλληλη εργασία πολλών ευρωβουλευτών συνιστά σύγκρουση συμφερόντων: Κανείς δεν το παραδέχεται, αλλά υπάρχει

FILE PHOTO Members of European Parliament vote EPA/OLIVIER HOSLET




Η άσκηση παράλληλων δραστηριοτήτων των ευρωβουλευτών που σχετίζονται με την εντολή τους, μερικές φορές θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους.

Αυτό τονίζεται σε δημοσίευμα της Le Monde Που υπογράφουν οι Anne Michel, Adel Miliani, Manon Romain και Adrien Sénécat και βασίζεται σε έρευνα της ίδιας της εφημερίδας σε συνεργασία με πέντε ευρωπαϊκά ΜΜΕ και τη ΜΚΟ Aria.

Σύμφωνα με την έρευνα, συνολικά, 452 από τους 705 απερχόμενους Ευρωπαίους βουλευτές δήλωσαν, ότι ασκούν μια δραστηριότητα (αμειβόμενη ή μη) πέραν της εκλεγμένης θητείας τους ή κατέχουν χρηματοοικονομικό μερίδιο στο κεφάλαιο μιας εταιρείας.

Ορισμένες δραστηριότητες είναι κλασικές για τους εκλεγμένους αξιωματούχους, όπως άλλες εκλογικές εντολές, αρμοδιότητες σε πολιτικά κόμματα, συγγραφή βιβλίων κ.λπ, όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι οριακές, με τη συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων να δηλώνουν δεσμούς με ιδιωτικές οντότητες, πιο πιθανό να παρεμποδίσουν την ανεξαρτησία τους, σημειώνεται.

  • «Υπάρχουν κάποιοι που δημιουργούν πραγματικά πρόβλημα», σχολιάζει ο Raphaël Kergueno, της Διεθνούς Διαφάνειας, ο οποίος δημοσίευσε μια έκθεση στις 6 Μαΐου σχετικά με τα πρόσθετα εισοδήματα των ευρωβουλευτών, ειδικότερα, αποστολές για «εταιρείες που βρίσκονται επίσης στο μητρώο διαφάνειας των συμφερόντων στις Βρυξέλλες».

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις περιπτώσεις των Ιταλών ευρωβουλευτών Sergio Berlato, Paolo De Castro και Massimo Casanova, του Βέλγου Johan Van Overtveldt, των Γάλλων Geoffroy Didier, Jérémy Decerle, Benoît Biteau ή της Irène Tolleret και της Anne Sander, καθώς και των Γερμανών Axel Voss και Angelika Niebler, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, αποτέλεσαν αντικείμενο εκθέσεων από πολλές ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Διαφάνειας, που ζητούσαν από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να διευκρινίσει τις υποθέσεις τους. Αναφορά γίνεται επίσης και στον Guy Verhofstadt.

Κατά την εφημερίδα, ορισμένα επαγγέλματα, όπως των δικηγόρων, φαίνονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε ηθικούς κινδύνους. Όπως σημειώνεται, η έρευνα μέτρησε τουλάχιστον 31 δικηγόρους και συμβούλους που δραστηριοποιούνται στα έδρανα της Ευρωβουλής, επαγγέλματα που συχνά περιλαμβάνουν εταιρείες ή κράτη μεταξύ των πελατών τους, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύπτονται λόγω επιχειρηματικού απορρήτου. Αρκετά, κατά την άποψή της, για να τροφοδοτήσουν υποψίες, εξ ου και ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, αποφάσισαν να ρυθμίσουν αυστηρά τις συμβουλευτικές και δικηγορικές δραστηριότητες για τους εθνικούς αντιπροσώπους τους.

Ενώ είναι θεμιτό για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τις υποεπιτροπές να αναζητούν μέλη, ειδικούς στον τομέα τους, ορισμένα επαγγέλματα φαίνεται να υπερεκπροσωπούνται, εκτιμάται.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής ανάπτυξης, στην οποία, όπως σημειώνεται, από τα 91 μέλη της τα 29 συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον αγροτικό κόσμο, μέσω της δραστηριότητάς τους ως αγρότες, της συμμετοχής τους σε γεωργικές ενώσεις ή των μετοχών τους σε εταιρείες, η εφημερίδα, διερωτάται, κατά πόσον προασπίζονται ιδιωτικά συμφέροντα ή αντίθετα μοιράζονται την εμπειρία και τις γνώσεις τους με την κοινότητα;

Κατά την άποψή της, πολλές πρόσθετες δραστηριότητες που αποκαλύπτονται από τις δηλώσεις των ευρωβουλευτών εγείρουν ερωτήματα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η πλειονότητα των Ευρωβουλευτών θεωρεί τους εαυτούς τους πάνω από κάθε υποψία, το οποίο αποδεικνύεται από τα νέα έντυπα δήλωσης γνώσης σύγκρουσης συμφερόντων, που πρέπει να συμπληρώσουν από τα τέλη του 2023, πριν διοριστούν σε ορισμένα βασικά καθήκοντα στη Βουλή.

Υπογραμμίζεται, ότι από τις περισσότερες από 800 δηλώσεις αυτού του τύπου που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, μόνο ένας έχει αναγνωρίσει σύγκρουση συμφερόντων, ο Ιρλανδός Billy Kelleher, ο οποίος παρακολουθεί τις συζητήσεις της επιτροπής περιβάλλοντος για την ομάδα του (Renew Europe), ενώ κατέχει γεωργική γη που εκμεταλλεύεται ο αδερφός του.

Ερωτηθέν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευκρινίζει, ότι αυτά τα έντυπα είναι πάνω από όλα ένα εργαλείο για να «προσκληθούν οι ευρωβουλευτές να αμφισβητήσουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων τους», προσθέτοντας, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ψευδούς δήλωσης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Le Monde [Conflits d’intérêts : enquête sur les activités parallèles des eurodéputés]

Ο ΟΗΕ ψήφισε την 11η Ιουλίου ως «ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα», με πρωτοβουλία της Γερμανίας: Ελλάδα και Κύπρος απείχαν – Πένθιμες καμπάνες στη Σερβία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: