Ο Πούτιν «κυκλώνει» αργά αλλά σταθερά την Τυνησία, τον «μεγάλο σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ» των ΗΠΑ: Με «όχημα» την ενέργεια αλλά και το Russia Today

File Photo epa11039943 A handout photo made available by the Tunisian Presidency Press Service shows Tunisian President Kais Saied (R) speaking with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov (L) during their meeting at the presidential palace in Carthage, Tunis, Tunisia, 21 December 2023. EPA/TUNISIAN PRESIDENCY PRESS SERVICE HANDOUT




Στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ Τυνησίας και Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ακόμη στρατηγική στροφή εκ μέρους της πρώτης, αναφέρεται δημοσίευμα, της Le Monde.

Υπογραμμίζει, ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergueï Lavrov, στην Τύνιδα, στις 20 και 21 Δεκεμβρίου το 2023, μετά από αναβολή – πιθανώς υπό αμερικανική πίεση– κατέληξε σε ένα πλαίσιο εκθετικής ανάπτυξης του εμπορίου, σίγουρα εις βάρος της Τυνησίας.

Όπως σημειώνεται, παρά τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Τύνιδα τριπλασίασε τις εισαγωγές της σε «άνθρακα, πετρέλαιο και παράγωγα» σε σύγκριση με το 2022, ήδη πολύ υψηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Τυνησία εισήγαγε περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, από ό,τι τα προηγούμενα εννέα χρόνια.

Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο, υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου, μνημόνιο συνεργασίας της Ανεξάρτητης Ανώτατης Αρχής Εκλογών (ISIE), υπεύθυνης για την διοργάνωση των εκλογών στην Τυνησία, με τη ρωσική εκλογική επιτροπή.

  • Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι την προσέγγιση των δύο χωρών συνοδεύει μία ρωσική ήπια δύναμη, μέσω της προώθησης της αραβικής έκδοσης του καναλιού Russia Today (RT), που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος, το οποίο άνοιξε πρόσφατα γραφείο στην Αλγερία και στρατολόγησε έναν ανταποκριτή στην Τυνησία.

Επίσης, το Russian House, ένα πολιτιστικό κέντρο που συνδέεται με την πρεσβεία, διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις γύρω από τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την ιστορία της Ρωσίας και συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Τύνιδας.

Σε αυτό το στάδιο, η ρωσική παρουσία στην Τυνησία παραμένει δειλή, αν και ολοένα και πιο ανεμπόδιστη, κρίνουν οι υπογράφοντες το άρθρο, με δυτικό διπλωμάτη να υποστηρίζει, ότι «το έδαφος είναι ευνοϊκό», καθώς η πικρή αντίληψη στην τυνησιακή κοινή γνώμη για «διπλά μέτρα και σταθμά» των Ευρωπαίων και των Αμερικανών στον πόλεμο στη Γάζα εξυπηρετεί τον λόγο της Μόσχας για μια ηθικά απαξιωμένη Δύση.

Για τον Jalel Harchaoui, συνεργάτη ερευνητή στο Royal United Services Institute for Défence and Security Studies, σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται επίσης από τη διπλή ρωσική επανάσταση στο Σαχέλ και τη Λιβύη, «ο Kaïs Saïed είναι ένα ώριμο φρούτο που περιμένει να πέσει, σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας, στα χέρια της Ρωσίας.»

Ωστόσο, κατά τους υπογράφοντες, η αλλαγή στρατηγικής δεν είναι εύκολη, δεδομένου, ότι η Τυνησία έλαβε το καθεστώς του «μεγάλου συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ» από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015 και είναι, τουλάχιστον στα χαρτιά, μέλος της «μορφής Ramstein», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για να στηρίξει την Ουκρανία. Εξ ου, κατά την άποψή τους, και η αμηχανία, ακόμη και μια ορισμένη σύγχυση, που γίνεται αντιληπτή στην Τύνιδα.

Le Monde [La Tunisie, cible des attentions croissantes de Moscou]

Ο ασύμμετρος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο: Φόβοι οργανωμένων δολιοφθορών – Σε απόλυτο συναγερμό η Γαλλία για τους Ολυμπιακούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: