Μία αβέβαιη διπλωματική προσπάθεια προς αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους: Η σκληρή και απόλυτη στρατηγική αντίδραση του Ισραήλ σε ζητήματα επιβίωσης…

epa11366404 International Court of Justice (ICJ) President Nawaf Salam (C) stands during an ICJ ruling over the situation in Rafah, southern Gaza Strip, in the Hague, Netherlands, 24 May 2024. EPA, Koen van Weel




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν πως θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη στις 28 Μαΐου του 2024, καθότι θεωρούν πως η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και κατ’ επέκταση η εφαρμογή μιας λύσης δυο κρατών, ανατολικά της Μεσογείου, είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Με άλλα λόγια, η πρόθεση των προαναφερθέντων κρατών για την αναγνώριση της Παλαιστίνης αντανακλάται στην άσκηση πιέσεων στο Ισραήλ με σκοπό να προχωρήσει σε μια πιο διπλωματική διαχείριση της κρίσης, ενώ, ταυτόχρονα μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Κατόπιν της ανακοινωθείσας πρωτοβουλίας των τριών κρατών, το Ισραήλ προσπαθεί να κερδίσει την επικοινωνιακή μάχη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε πως μια τυχόν αναγνώριση της Παλαιστίνης θα αποτελούσε επιβράβευση για την τρομοκρατία και πως μια τέτοια ενέργεια θα ενθάρρυνε τη Χαμάς προς διάπραξη νέων επιθέσεων, όμοιων της 7ης Οκτωβρίου του 2023.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών ανακάλεσε αμέσως τους πρέσβεις του Ισραήλ στα εν λόγω κράτη λέγοντας πως έτσι στέλνει το δικό του μήνυμα σε όσους θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία του Ισραήλ.

  • Το Ισραήλ επιτίθεται στην πρωτοβουλία με σκοπό να ενισχύσει το ηθικό του υπόβαθρο, να επικοινωνήσει το δίκαιο των επιχειρήσεών του και να κινητοποιήσει φιλο-εβραϊκούς πληθυσμούς και κυρίως το εβραϊκό λόμπι, έτσι ώστε να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ.

Το Ισραήλ προσπαθεί να μεταπείσει τα τρία κράτη της πρωτοβουλίας, αλλά, κυρίως να «παγώσει» οποιεσδήποτε αντίστοιχες διαδικασίες σε άλλες χώρες.

Τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί να υπεισέλθει μιας απόλυτης ταυτολογίας της Χαμάς με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με μια έντονη κριτική για τις μαζικές απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα· κριτική, η οποία, μεταξύ άλλων, προέρχεται από πληθυσμούς διάφορων κρατών με ένα κατά τα άλλα φιλο-εβραϊκό υπόβαθρο ασκώντας πιέσεις στις κυβερνήσεις τους.

Ταυτόχρονα, η μετριασμένη αντίδραση λ.χ. μεγάλων κρατών της Ευρώπης, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, έναντι της πρωτοβουλίας προς αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, αντανακλάται σε μια προσπάθεια συγκράτησης ενός ανστισημιτικού κύματος στην Ευρώπη.

Το ευρύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να έχει θετική ή αρνητική συνεισφορά. Το ειδικότερο ερώτημα αφορά τα κράτη, τα οποία ανέλαβαν την πρωτοβουλία και εάν προσπαθούν να ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη ή να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες προς επίλυση μιας πολύ σοβαρής περιφερειακής κρίσης με διεθνείς συνέπειες.

  • Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί το Ισραήλ σε μια πιο αμυντική στάση υπερασπιζόμενο τις επιχειρήσεις του, ενώ, από την άλλη μεριά, η Χαμάς ενθαρρύνεται και με έναν τρόπο ο «αγώνας» της δικαιώνεται. Δημιουργείται, αναπόφευκτα, μια περαιτέρω πόλωση της κατάστασης, η οποία δεν είναι βοηθητική.

Έτσι κι αλλιώς, η επικρατούσα άποψη στο Ισραήλ είναι πως ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να κατασταλούν οι δυνάμεις της Χαμάς, έτσι ώστε αυτόματα να αφαιρείται οποιαδήποτε δυνατότητα παρόμοιας επίθεσης στο μέλλον.

Η σκληρή και απόλυτη στρατηγική αντίδραση του Ισραήλ σε ζητήματα επιβίωσης δεν επηρεάζεται από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αντίθετα, εντατικοποιείται περαιτέρω.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων, Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο αγώνας για περιφερειακή ηγεμονία στη Μέση Ανατολή και οι ένοπλοι, που αναστατώνουν την περιοχή: Δημιουργείται ένα είδος πολυπολικού επικίνδυνου συστήματος ανταγωνισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: