Ένας πεντακάθαρος Σηκουάνας: €1,4 δισ για να καθαρίσει ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων * Μετά οι Παριζιάνοι θα κολυμπούν σε πεντακάθαρα νερά * Πρώτος θα βουτήξει ο Μακρόν…

File Photo People walk along the flooded promenade on the bank of the Seine river, with the Eiffel tower seen in the background, in Paris, France, 06 March 2024. Sections of the Seine river bank have been closed for pedestrians in recent days due to rising water levels and flooding alerts. The river has been placed under increased surveillance by city services following a rainy winter. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Δίπλα σε μια πινακίδα που έγραφε «Απαγορεύεται η κολύμβηση», ο Pierre Fuzeau τράβηξεμέχρι τ’ αφτιά το σκουφάκι κολύμβησης, γλίστρησε στα καταπράσινα νερά του καναλιού Ourcq στο βόρειο άκρο του Παρισιού και ξεκίνησε με ένα δυνατό πρόσθιο.

Ο 66χρονος διευθυντής της εταιρείας συμμετέχει τακτικά στην ομάδα κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας για καλά οργανωμένες παράνομες βουτιές, συμπεριλαμβανομένου του ποταμού Σηκουάνα, όπου η κολύμβηση έχει απαγορευτεί από το 1923 κυρίως λόγω του κινδύνου για την υγεία από το βρώμικο νερό και τα βακτήρια από ανθρώπινα απόβλητα.

«Ποτέ μα ποτέ δεν αρρώστησα μετά το κολύμπι», είπε ο Fuzeau. «Υπάρχει μια υπέροχη αίσθηση ελευθερίας και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος στο κρύο νερό. Υπάρχει κάτι σπουδαίο στο να είσαι βυθισμένος στη φύση μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον, είναι σπάνιο να έχεις τέτοια αίσθηση υδάτινης ελευθερίας στην πόλη και η συντροφικότητα με άλλους κολυμβητές είναι χαρά».

Ο καθαρισμός του θολού ποταμού Σηκουάνα προκειμένου να μπορέσουν οι αθλητές να κολυμπήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού φέτος το καλοκαίρι ήταν μια από τις πιο μακροχρόνιες, πιο ακριβές και υψηλές προσπάθειες των Αγώνων.

  • Το κρατικό σχέδιο ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ περιελάμβανε πολλά χρόνια εργασίας για τη διαχείριση των λυμάτων, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, τους σταθμούς φιλτραρίσματος και τις λεκάνες καταιγίδας για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης του ποταμού από τα απόβλητα λυμάτων.

Είναι ένα άκρως πολιτικό εγχείρημα που ξεπερνά κατά πολύ τους Ολυμπιακούς Αγώνες .

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες του Παρισιού εκτινάσσονται στα ύψη εν μέσω της κλιματικής κρίσης.

Μετά τους Αγώνες, οι αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τοπικές παραλίες και περιοχές κολύμβησης στους ποταμούς Σηκουάνα και Μάρνη που θα είναι ανοιχτές από το 2025.

  • Όπως η Κοπεγχάγη, το Μόναχο ή η Ζυρίχη, το Παρίσι και η γύρω περιοχή θέλουν οι κάτοικοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αστικά νερά για να δροσίζονται – κάτι που ήταν κοινή πρακτική τον 17ο αιώνα, όταν το μπάνιο στην πόλη ήταν ο κανόνας.

«Όταν περνάς ένα ποτάμι, θέλεις απλώς να μπεις και να κολυμπήσεις», είπε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία, όπως και ο Εμμανουέλ Μακρόν, σχεδιάζει να κολυμπήσει στον Σηκουάνα τον επόμενο μήνα.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και το τρίαθλο θα ξεκινήσουν στην μνημειώδη γέφυρα Pont Alexandre III, ένα θαύμα της μηχανικής του 19ου αιώνα κοντά στους πρόποδες των Ηλυσίων Πεδίων, με τον Πύργο του Άιφελ να φαίνεται στο βάθος.

Το νερό του ποταμού θα ελέγχεται τακτικά πριν από κάθε εκδήλωση και οι αρχές είναι βέβαιες ότι θα είναι καθαρό. Μέχρι τη στιγμή των Αγώνων, το 75% της εντοπισμένης βακτηριακής ρύπανσης θα έχει εξαλειφθεί, δεσμεύονται – υψηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί.

Δεν υπάρχει σχέδιο Β για τους Ολυμπιακούς αγώνες, είπε ο νομάρχης της περιοχής του Παρισιού Μαρκ Γκιγιόμ, εκτός από την αναβολή της ημερομηνίας κατά λίγες ημέρες σε περίπτωση παρατεταμένης, πολύ δυνατής βροχής που θα μπορούσε να ρίξει προσωρινά μη επεξεργασμένο νερό στο ποτάμι.

Ο Σηκουάνας στο Παρίσι είναι ένας σχετικά μικρός και στενός ποταμός  και ήταν πάντα υπό πίεση των λυμάτων  των μεγάλων κοινοτήτων που ζουν κατά μήκος του.

Όταν τα κτίρια κατοικιών κατασκευάστηκαν βιαστικά στα περίχωρα του Παρισιού κατά τη διάρκεια της στεγαστικής κρίσης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πολλά δεν ήταν σωστά συνδεδεμένα με τα δίκτυα αποχέτευσης.

Το πρόβλημα στις δεκαετίες μετά ήταν σε μεγάλο βαθμό τα ανθρώπινα απόβλητα. Όταν υπήρχε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή του Παρισιού, το νερό της βροχής που εισέρχονταν στο αποχετευτικό σύστημα προκαλούσε υπερχείλιση, με ακατέργαστα λύματα να απορρίπτονται κατευθείαν στον Σηκουάνα και να αυξάνουν την παρουσία βακτηρίων από τα κόπρανα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αργή βελτίωση.

  • «Η ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα βελτιώνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες, αλλά οι Αγώνες μάς οδήγησαν να επιταχύνουμε τη διαδικασία, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο νομάρχης, Pierre-Antoine Molina, γενικός γραμματέας δημόσιας πολιτικής του Παρισιού.

«Η ποιότητα του νερού έχει βελτιωθεί μέσω τριών διαφορετικών προσεγγίσεων. Πρώτον, βελτιώνοντας την απόδοση των εγκαταστάσεων λυμάτων μας. Στη συνέχεια, με τον εκσυγχρονισμό του αποχετευτικού συστήματος προκειμένου να διαχωριστούν τα όμβρια και τα λύματα με πιο συστηματικό τρόπο. Τέλος, χρειάστηκε να διορθώσουμε τις λανθασμένες συνδέσεις στο σύστημα, κατά τις οποίες τα λύματα απορρίπτονταν στα συστήματα όμβριων υδάτων και αντίστροφα.» Μελέτες είχαν δείξει, είπε, ότι χιλιάδες κτίρια επηρεάστηκαν, αφού είχαν συνδεθεί σε λάθος δίκτυο.

  • Οι αρχές έχουν καταμετρήσει περισσότερα από 30 είδη ψαριών στον Σηκουάνα στο Παρίσι, σε σύγκριση με τρία το 1970.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που είναι χαρούμενοι για τις αλλαγές είναι όσοι ζουν στα περίπου 250 πλωτά σπίτια στο Παρίσι, μερικοί από τους οποίους δεν είχαν κατάλληλες συνδέσεις με το σύστημα αποχέτευσης , που σημαίνει ότι τα απόβλητά τους πήγαιναν στον Σηκουάνα. Μετά από ένα πρόγραμμα βελτιώσεων που επιδοτούνται από το κράτος, σχεδόν όλα είναι πλέον σωστά συνδεδεμένα στο σύστημα αποχέτευσης της πόλης.

«Ο καθαρισμός πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αλλάξει τη σχέση των Παριζιάνων με το νερό», δήλωσε ο Saint-Laurent, πρώην μέλος του Γαλλικού Ναυτικού.

«Δεν θα είναι απλώς ένα ενδιάμεσο νερού για να περάσεις βιαστικά σε μια γέφυρα. Μεγάλωσα στην άκρη του Σηκουάνα στη Νορμανδία, έμαθα να κολυμπάω στον Σηκουάνα στα επτά μου. Έτσι ιστορικά, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή γιατί οι άνθρωποι στην πόλη θα ανακτήσουν το ποτάμι».

Σημειώνεται ότι ειδικά σκάφη θα πλέουν στον ποταμό για να μαζεύουν τα απορρίμματα, από πλαστικά μπουκάλια μέχρι κλαδιά δένδρων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Η Σελίν Ντιόν όπως δεν την έχουμε ξαναδεί: Εύθραυστη και αμακιγιάριστη στο πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «I Am: Celine Dion»* «Αν δεν μπορώ να περπατήσω, θα συρθώ»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: