Το Ισραήλ αποφάσισε πως θα χτυπήσει το Ιράν, παραμένει ανοιχτό το πότε: Για χειρουργικό πλήγμα του Τελ Αβίβ μιλούν αμερικανικές πηγές ως απάντηση στην ιρανική επίθεση

Iranians walk past a mural of Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei (top-L) and late Iranian supreme leader Ayatollah Ruhollah Khomeini (top-R) in Tehran, Iran, 16 April 2024. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση προς το Ιράν βρίσκεται πλέον το Ισραήλ.

Μετά την ολοκλήρωση του σημερινού πολεμικού συμβουλίου στο Ισραήλ, αποφασίστηκε το «πως» θα εφαρμοστούν τα αντίποινα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αποφασισμένη να αντιδράσει, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο για μία συνολικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, το πολεμικό συμβούλιο δεν έλαβε αποφάσεις για το «πότε», το οποίο παραμένει ανοιχτό σε όλα τα ενδεχόμενα.

Επίσης, από διαρροές προκύπτει ότι οι προτάσεις για πλήγμα σε ευαίσθητους στόχους του Ιράν απορρίφθηκαν.

Εντοπίζεται και μια ακόμη διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Να σημειώσουμε ότι στο πολεμικό συμβούλιο της Κυριακής, είχε αποφασιστεί να υπάρξει αντίδραση και δεν είχαν καταλήξει στο «πώς» και στο «πότε».

Αξιωματούχος είχε σχολιάσει ότι «η απάντηση θα δοθεί στο μέγεθος και σε ημερομηνία που θα αποφασίσει το Ισραήλ».

Γκάλαντ: Θα χτυπήσουμε όποιον μας πολεμήσει

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, είχε δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας του Ισραήλ να απαντήσει δυναμικά στο Ιράν.

«Το Ιράν απέτυχε. Θα αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ», τόνισε ο Γιόαβ Γκάλαντ, σε ομιλία του στο ισραηλινό στράτευμα στα βόρεια της χώρας.

«Οι Ιρανοί δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν μια διαφορετική εξίσωση αποτροπής ενάντια στο κράτος του Ισραήλ», τόνισε ο Γκάλαντ και πρόσθεσε:

«Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν παντού, οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ανοιχτοί, όποιος εχθρός πολεμήσει εναντίον μας, θα ξέρουμε πώς να τον χτυπήσουμε όπου κι αν βρίσκεται», πρόσθεσε.

Χτύπημα περιορισμενου εύρους

Νωρίτερα πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του CNN υποστήριζαν ότι το πλήγμα του Ισραήλ θα είναι περιορισμένου εύρους αλλά μέσα στο Ιράν.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος αλλά και μία δεύτερη πηγή με γνώση των τεκταινομένων στις μυστικές υπηρεσίες περιέγραψαν στο αμερικανικό δίκτυο πως από ό,τι φαίνεται το Ισραήλ προετοιμάζει ένα περιορισμένο και στοχευμένο χτύπημα μέσα στο Ιράν.

Μία από τις πηγές είπε ότι στην αμερικανική πλευρά δεν έχουν μέχρι τούδε επίσημες πληροφορίες για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο σχεδιασμός.

«Ελπίζαμε να μας είχαν δώσει κάποιες ενδείξεις, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο το στρατιωτικό αλλά και το διπλωματικό στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος στο CNN.

«Aλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας δώσουν κάποια προειδοποίηση, διότι ξέρουν ότι εάν μας δώσουν, εμείς θα εκφράσουμε τις ενστάσεις μας σε οτιδήποτε πρόκειται να πράξουν», διευκρίνισε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήσαν βέβαιες ότι θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει.

«Αλλά κάθε επιπλέον κίνηση, ανοίγει μία σειρά από άλλες πιθανότητες, κάποιες από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: skai.gr, CNN

Ρωσία, ο άγνωστος «Χ» στην κόντρα Ισραήλ – Ιράν: Πως η στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα ενισχύει το οπλοστάσιο της Τεχεράνης

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: