Το Υπερταμείο μετασχηματίζεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα: Διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη Συμβούλου

Το logo του Υπερταμείου




Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το Υπερταμείο στα επόμενα στρατηγικά βήματα για τον μετασχηματισμό του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό, προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη Συμβούλου, ο οποίος θα υποστηρίξει τις δραστηριότητες προετοιμασίας και υλοποίησης που απαιτούνται για τη θεμελίωση και την επιτυχή σύσταση και λειτουργία του Ταμείου.

Σύμφωνα με το Υπερταμείο, η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, θα έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση με έμφαση σε τομείς και κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα στοχεύει στην κινητοποίηση πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και στην προσέλκυση Ξένων ‘Αμεσων Επενδύσεων.

Ο στόχος του Ταμείου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, α) τη δημιουργία υπεραξίας και θετικών αποδόσεων προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των πολιτών και β) την υποστήριξη και ενίσχυση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας σε στρατηγικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την πράσινη μετάβαση, τις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Έτσι, το Υπερταμείο εκκίνησε διαδικασία Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, καλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη- τα οποία μπορούν να είναι ένας Σύμβουλος ή Κοινοπραξία Συμβούλων- να υποβάλουν προτάσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την παροχή των ζητούμενων υπηρεσιών.

Ο Ανάδοχος που θα επιλεγεί, θα κληθεί να συνδράμει το Υπερταμείο με τη γνώση και πρότερη εμπειρία του στη σύσταση και λειτουργία ανάλογων επιτυχημένων πρωτοβουλιών στην Ευρώπη και αλλού. Για αυτόν τον σκοπό, θα κληθεί, επίσης, να κινητοποιήσει ισχυρή και με αποδεδειγμένη εμπειρία ομάδα έργου.

Τα απαιτούμενα παραδοτέα θα πρέπει να επικεντρωθούν στις ακόλουθες φάσεις εργασιών:

*Η φάση της Προετοιμασίας (α’ φάση). Θα εισηγηθεί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για το λειτουργικό πλαίσιο του Ταμείου, και θα εισηγηθεί μεταξύ άλλων επενδυτική στρατηγική, τη διακυβέρνηση, την οργάνωση και το επενδυτικό πλαίσιο του Ταμείου. Όλα τα τελικά παραδοτέα της φάσης αυτής θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του Ιουνίου 2024.

*Η φάση της Υλοποίησης (β’ φάση). Θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Φάσης Προετοιμασίας. Σκοπός της β’ φάσης είναι να καθοριστούν οι βασικές επενδυτικές και επιχειρησιακές δυνατότητες και απαιτήσεις του Ταμείου, τόσο από άποψη οργάνωσης, όσο και από άποψη επενδυτικού σχεδιασμού, σύστασης εγκριτικών οργάνων, διαδικασιών (πχ διαχείρισης κινδύνου) κ.λπ. που θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών του. Τα παραδοτέα της φάσης αυτής θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2024

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Με μικρές διακυμάνσεις ξεκίνησαν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδος στις μετοχές τεχνολογίας, πτώση στις τράπεζες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: