«Τι είναι πιο ουσιαστικό από το να ταΐζεις την ανθρωπότητα;»: Ποιός είναι ο ισπανός José Andrés ιδρυτής της ΜΚΟ World Central Kitchen που χτύπησε το Ισραήλ στη Γάζα [videos]

José Andrés via youtube




Επτά υπάλληλοι της ΜΚΟ σκοτώθηκαν τη Δευτέρα 1 Απριλίου σε επίθεση του ισραηλινού στρατού. Ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, η οργάνωση ιδρύθηκε από έναν Ισπανό μάγειρα που έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 21 ετών όπου και έκανε την περιουσία του.

Ο λογαριασμός του José Andrés στο Instagram, τον οποίο ακολουθούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα, μοιάζει με τον ιδιοκτήτη του: είναι ανόμοιος.

Σε ορισμένες φωτογραφίες και βίντεο, βλέπουμε τον πρωταγωνιστή σεφ, με ένα φιλικό γέλιο με μια λεπτή, κοντή, λευκή γενειάδα, να μαγειρεύει με τον Bryan Cranston (τον ηθοποιό από το Malcolm και το Breaking Bad) για μια εκπομπή του Amazon Prime ή να προωθεί το τελευταίο του βιβλίο μαγειρεύοντας στην ομιλία του Jimmy Fallon. προβολή.

Αλλες είναι πολύ πιο σοβαρός: μιλά για την ανθρωπιστική βοήθεια που απαιτείται στη Γάζα, το Μαρόκο, ακόμη και την Ουκρανία. Και γαι τη δράση της ΜΚΟ που ίδρυσε, World Central Kitchen (WCK), η οποία παρέχει γεύματα σε κατοίκους χωρών που έχουν πληγεί από καταστροφές.

Αυτή την Τρίτη, 2 Απριλίου, δεν αποτελεί έκπληξη που κυριαρχεί η σοβαρότητα. «Σήμερα, το WCK έχασε αρκετές από τις αδερφές και τα αδέρφια μας σε αεροπορική επιδρομή του IDF στη Γάζα. Είμαι συντετριμμένος και κλαίω για τις οικογένειές τους», έγραψε στα κοινωνικά του δίκτυα.

Την προηγούμενη μέρα, ένα χτύπημα του ισραηλινού στρατού σκότωσε επτά υπαλλήλους της ΜΚΟ που εργάζονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το World Central Kitchen, όλοι βρίσκονταν με μια συνοδεία τριών σαφώς αναγνωρίσιμων αυτοκινήτων και οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν την κίνησή τους. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος σε αυτές τις αδιάκριτες σφαγές», είπε ο Χοσέ Αντρές. Πρέπει να σταματήσει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο».

Σύμφωνα με φωτογραφίες των θυμάτων που κοινοποιήθηκαν από τον José Andrés και τη ΜΚΟ, έξι άνδρες (τρεις Βρετανοί, ένας Πολωνός, ένας Αμερικανοκαναδός και ένας Παλαιστίνιος) και μια Αυστραλή πέθαναν στην απεργία. Τέσσερις από αυτούς ήταν κάτω των 40 ετών.

Ο θάνατός τους μεταδόθηκε γρήγορα από ΜΚΟ και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο, προκαλώντας αμηχανία στην ηγεσία του εβραϊκού κράτους. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε γρήγορα για ένα «τραγικό» και «ακούσιο» περιστατικό που δεν πρέπει «ποτέ» να ξανασυμβεί. Όσον αφορά τον ισραηλινό στρατό, έχει ήδη δηλώσει ότι ανοίγει έρευνα για να προσπαθήσει να κατανοήσει τις συνθήκες του χτυπήματος. Ο εκπρόσωπος του IDF είπε επίσης ότι είχε μιλήσει με τον José Andrés.

Πετυχημένος μετανάστης σεφ

Ωστόσο, τίποτα δεν προοιωνιζόταν γι΄αυτόν τον Ισπανό, που γεννήθηκε το 1969 στη μικρή πόλη εξόρυξης Mieres, να αποκτήσει φήμη και περιουσία, ούτε να βρεθεί να ταξιδεύει στον κόσμο για να βοηθήσει τους πιο απόρους.

Ανυπομονώντας να διατηρήσει την εικόνα του αυτοδημιούργητου, ο José Andrés λέει ότι άρχισε να εργάζεται ως μάγειρας ως έφηβος, αφού άφησε το σχολείο στα 14 του και μετά έφυγε για τη Νέα Υόρκη στα 21 του με 50 $ στην τσέπη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκε σε ισπανικές κουζίνες, πριν ανοίξει πολλά εστιατόρια και κάνει την περιουσία του. Σήμερα η εταιρεία του έχει γύρω στα είκοσι αποκλειστικά προϊόντα στις μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις, όλα γύρω από ισπανικές σπεσιαλιτέ. Ένα από τα εστιατόριά του είναι μάλιστα με διπλό αστέρι.

Βασιζόμενος στην επιτυχία του και στην αύρα των μέσων ενημέρωσης που προέκυψε από την παρουσίαση τηλεοπτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με τη μαγειρική, ο José Andrés ίδρυσε το World Central Kitchen το 2010 με στόχο να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή.

Στη συνέχεια, η επιχείρηση επαναλαμβάνεται στην Τουρκία, το Μαρόκο, τις Μπαχάμες, την Ινδονησία, τη Ζάμπια, την Κούβα… Κάθε φορά, η αρχή είναι η ίδια: δημιουργία προσωρινών κοινοτικών κουζινών βασιζόμενη σε τοπικά δίκτυα για να επιτραπεί η πρόσβαση σε τρόφιμα για άτομα που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, ο Ισπανός, ο οποίος απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 2013, ίδρυσε το Global Food Institute στο Πανεπιστήμιο George Washington.

«Τι είναι πιο ουσιαστικό από το να ταΐζεις την ανθρωπότητα;»

Νικητής πολυάριθμων βραβείων για τις ανθρωπιστικές του δράσεις, μερικά από τα οποία απονεμήθηκαν  από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο José Andrés καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερο έλεγχο του θέματος των τροφίμων.

«Κάθε ηγέτης θα πρέπει να έχει έναν ειδικό σύμβουλο υπεύθυνο για αυτόν τον τομέα, με τον ίδιο τρόπο που έχει συμβούλους για την άμυνα, τη διπλωματία ή την ενέργεια», δήλωσε στη Le Monde τον Οκτώβριο του 2023. Οι υποψήφιοι για την προεδρία δεν αναφέρουν ποτέ αυτό το θέμα. Τι είναι όμως πιο ουσιαστικό από το να τρέφουμε την ανθρωπότητα; Υπάρχει αλαζονεία στο να θεωρείς το φαγητό δεδομένο. Παντού χτυπάει ο συναγερμός, αλλά οι πολιτικοί τον αγνοούν πεισματικά. Αλλά το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από αυτό».

Ο πενήνταχρονος έχει επίσης τοποθετηθεί αρκετές φορές υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών. Το 2016, συγκεκριμένα ακύρωσε ένα έργο για το άνοιγμα ενός εστιατορίου σε ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ μετά την επίθεση του τελευταίου σε μεξικανούς μετανάστες χωρίς έγγραφα («βιαστές» και «δολοφόνους» για τον πρώην πρόεδρο Αμερικανό).

Αφού βοήθησε να σιτιστούν άτομα που τραυματίστηκαν ή εκτοπίστηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η World Central Kitchen ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό στη Λωρίδα της Γάζας. Η ΜΚΟ ισχυρίστηκε πριν από λίγες ημέρες ότι έχει σερβίρει περισσότερα από 40 εκατομμύρια γεύματα τους τελευταίους επτά μήνες χάρη σε αρκετές δεκάδες κοινοτικές κουζίνες. Σημαντική αλλά ανεπαρκής βοήθεια όταν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν τώρα στη Γάζα σε κατάσταση σχεδόν λιμοκτονίας.

Στα μέσα Μαρτίου, ο José Andrés και το WCK συμμετείχαν επίσης στο να επιτρέψουν σε ένα πλοίο γεμάτο ανθρωπιστική βοήθεια να ταξειδέψει μεταξύ Κύπρου και Γάζας, χάρη ιδίως στην προσωρινή κατασκευή προβλήτας στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Αυτή την Τρίτη, η ΜΚΟ ανακοίνωσε τελικά ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στον παλαιστινιακό θύλακα, αφήνοντας περαιτέρω τα περίπου δύο εκατομμύρια Γάζες που έχουν απομείνει στη μοίρα τους.

Με πληροφορίες από liberation.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Το φονικό χέρι της αποικιοκρατίας στη γενοκτονία της Ρουάντα: Ο επιτήδειος ρατσισμός, ο εμφύλιος, 1 εκατομμύριο νεκροί 30 χρόνια πριν [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: