Τι αναφέρει το πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων για τα ευρωτουρκικά; Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου και της Ελλάδας ξανά κατώτεροι των περιστάσεων…

epa11285212 Cypriot President Nikos Christodoulides (L) and German Chancellor Olaf Scholz (R) attend a roundtable during a special meeting of the European Council in Brussels, Belgium, 17 April 2024. EPA, Leszek Szymanski POLAND OUT




Στους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθέτει την προώθηση της ατζέντας των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις το οποίο αναμένεται να συζητηθεί το βράδυ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και το οποίο είδε το ΚΥΠΕ.

Στο προσχέδιο, το οποίο δεν είναι το τελικό και για το οποίο οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ενόψει της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, προστίθεται επίσης αναφορά στο ότι η εποικοδομητική συνεργασία της Τουρκίας θα έχει ρόλο – κλειδί στην προώθηση των διάφορων τομέων συνεργασίας που καταγράφονται στην Κοινή Επικοινωνία Ύπατου Εκπροσώπου – Κομισιόν για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Στην επόμενη παράγραφο προστίθεται πως «σε αυτό το πλαίσιο» η Ε.Ε. αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ειδικότερα, στο κείμενο που έχει στη διάθεση του το ΚΥΠΕ αναφέρεται (ανεπίσημη μετάφραση) ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησε σε στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική έκθεση Μπορέλ – Κομισιόν. Τονίζεται πως η ΕΕ «έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προστίθεται, «αναθέτει στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, με την επιφύλαξη πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Από την πρόταση απαλείφεται η πρόταση «όπως απαιτείται» που βρισκόταν στο προηγούμενο προσχέδιο.

Προστίθεται όμως στο τέλος της ίδιας παραγράφου πως «Η εποικοδομητική συνεργασία της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση».

«Στο πλαίσιο αυτό», συνεχίζει η δεύτερη παράγραφος των συμπερασμάτων για την Τουρκία, «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανάληψη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας».

Προστίθεται πως, υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τέλος τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ. Η ΕΕ δηλώνει «έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει» καταλήγει η παράγραφος.

ΚΥΠΕ/ΓΚ/ΑΑΡ
Γιώργος Κακούρης
Βρυξέλλες, Βέλγιο

«Aνοικτή πληγή το 1974», μάς υποδεικνύει το χρέος μας να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, λέει η Κύπρια Υπουργός Παιδείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: