Στην Τουρκία «σπρώχνονται» ποιος θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία και θα απειλήσει περισσότερο την Κύπρο: Η Αθήνα βλέπει; Ακούει;

FILE PHOTO: epa11252633 Istanbul mayor and candidate Ekrem Imamoglu (R) of the main opposition Republican People’s Party (CHP), his wife Dilek Imamoglu (C) and his son (L) vote for the local elections at a polling station in Istanbul, Turkey, 31 March 2024. EPA, TOLGA BOZOGLU




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Στην κατοχική Τουρκία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συναγωνίζονται ποια πλευρά αμφισβητεί περισσότερο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχει διαφορετική πολιτική. Υπάρχει μια ενιαία στρατηγική έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει τούτο.

Με αφορμή την εξαγγελία της Ελλάδος να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε, ως γνωστό, ανακοίνωση αναδεικνύοντας τη λογική των «γκρίζων ζωνών». Μια διαχρονική πολιτική της Τουρκίας.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, η οποία έχει κερδίσει τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές έσπευσε να δώσει τη δική της… απάντηση στην Ελλάδα. Πιο σκληρή και πιο συγκεκριμένη από το ΥΠΕΞ.

  • Ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υποναύαρχος εν αποστρατεία Γιανκί Μπαγτσίογλου, απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» τί μπορεί να κάνει η Τουρκία ως απάντηση στην Ελλάδα, είπε τα εξής:

Πρώτο, «πρέπει να κηρύξει ‘Ειδικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές’ σε περιοχές του Αιγαίου που θεωρεί κατάλληλες και στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχουν κατατεθεί στα ΗΕ».

Όπως ανέφερε, «οι δηλωμένες περιοχές να καταχωρηθούν στην ΕΕ και στον ΟΗΕ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός – ΙΜΟ) και το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή».

Δεύτερο, «να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο» από τα σεισμικά ερευνητικά πλοία της Τουρκίας, με σκοπό την ανίχνευση ρηγμάτων.

Όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθούν και να αναδειχθούν καθώς ως γνωστό, μετά την ήττα Ερντογάν και τη νίκη της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες εκλογές, άρχισαν οι γνωστοί κύκλοι σε Ελλάδα και Κύπρο να αναζητούν νέο «ίνδαλμα».

Τη θέση του Ερντογάν πήρε ο Ιμάμογλου και κάποιοι έχουν αναλάβει να φτιάξουν και το προφίλ του, παρουσιάζοντας τον ως τον νέο ηγέτη, την… ήρεμη δύναμη. Όπως έπρατταν και με τον Ερντογάν, όταν αυτός έκανε τα πρώτα του βήματα.

Ποιος, όμως, είναι ο Ιμάμογλου; Ο Νίκος Κατσουρίδης έχει σημειώσει άρθρο του την περασμένη Κυριακή ότι «κατά τη διάρκεια της προηγούμενης, όχι της πρόσφατης, νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας για το δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο Ιμάμογλου, είχε  επισκεφτεί την Κύπρο.

Μεταξύ άλλων είχε γίνει δεκτός από τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζί και επισκέφτηκε και τον τάφο του γνωστού Ραούφ Ντενκτάς. Εκεί εκφώνησε ομιλία, όπου πέραν από τον θαυμασμό και την αγάπη του προς το πρόσωπο του διχοτομιστή Ραούφ Ντενκτάς, είχε αναφέρει και τα εξής πολύ χαρακτηριστικά:

«Όταν εκλεγείς σε οποιαδήποτε κυβερνητική θέση οφείλεις την πρώτη επίσημη κρατική σου επίσκεψη να την κάνεις στην (παράνομη) «τ.δ.β.κ».  Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ. 

Για μένα ο  αγώνας της (παράνομης) «τ.δ.β.κ» είναι υπερ πολιτική, εθνική υπόθεση.  Γι΄ αυτό σε όλες μου τις προσπάθειες απ’ εδώ και στο εξής, θα είμαι υπερασπιστής και προστάτης της (παράνομης) «τ.δ.β.κ». 

Η μητέρα πατρίδα Τουρκία, θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης και να συνεχίσει να εμπλέκεται στις εδώ διαδικασίες για πάντα.  Για μένα αυτή είναι η υπέρτατη ευθύνη της Τουρκίας».

Αυτό είναι το νέο «ίνδαλμα», των ελίτ σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ο Ιμάμογλου έχει σπουδάσει στην κατεχόμενη Κύπρο, γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στο νησί και όπως δηλώνει είναι θαυμαστής του Πρωθυπουργού της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ. Αυτά!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Άγκυρα θέλει να καθορίσει την ατζέντα των συνομιλιών του Μητσοτάκη και του Ερντογάν με «γκρίζες ζώνες»: Στην Κύπρο η κατοχική δύναμη ούτε «λεπτό ξαποσταίνει»!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: