Σοβαρό πλήγμα στην φον ντερ Λάιεν η απόσυρση μετά απο καταγγελίες του εκπροσώπου της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Μαχαιριές ενόψει ευρωεκλογών

FILE PHOTO European Commission President Ursula von der Leyen . EPA/ANNA SZILAGYI




Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Markus Pieper ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται από μια ακριβοπληρωμένη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από μια διαμάχη που απείλησε την προεκλογική εκστρατεία της προέδρου Ursula von der Leyen λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Στα τέλη Ιανουαρίου, αυτός ο εκλεγμένος αξιωματούχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU, δεξιά) επιλέχθηκε για να καταλάβει τη νέα θέση του απεσταλμένου που είναι υπεύθυνος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία. Αυτή η πρόσληψη αμφισβητήθηκε κυρίως από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton.

Η επιλογή ενός συμπατριώτη της από το ίδιο κόμμα με την κ. von der Leyen πυροδότησε κατηγορίες για ευνοιοκρατία. Ειδικά δεδομένου ότι έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες πριν από ένα συνέδριο στο Βουκουρέστι, στις αρχές Μαρτίου, κατά το οποίο η ομάδα του ΕΛΚ (μέρος της οποίας είναι το CDU) έδωσε την υποστήριξή της σε μια δεύτερη θητεία της κ. von der Leyen.

Έναρξη νέας διαδικασίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την Πέμπτη την ακύρωση αυτής της τοποθέτησης και την έναρξη νέας διαδικασίας σε με ψηφοφορία με μεγάλη πλειοψηφία. Ο Markus Pieper είπε ότι ήταν θύμα μιας πολιτικής εκστρατείας υπό τον Thierry Breton, από τη φιλελεύθερη ομάδα Renew. «Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο ο Breton μποϊκόταρε την ανάληψη των καθηκόντων μου από την αρχή στην Επιτροπή, επί του παρόντος δεν βλέπω καμία πιθανότητα να ανταποκριθώ στις θεμιτές προσδοκίες που συνδέονται με αυτή τη λειτουργία», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Υποστήριξε ότι ο Γάλλος επίτροπος είχε «αποκλειστικά κομματικά κίνητρα».

Ο Markus Pieper υπέγραψε το συμβόλαιό του στις 31 Μαρτίου και επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα αυτήν την Τρίτη. Η θέση του βαθμού 15, μια από τις υψηλότερες στην ευρωπαϊκή ιεραρχία, επρόκειτο να του αποφέρει αμοιβή 18.430 ευρώ μεικτά το μήνα, σύμφωνα με την επίσημη κλίμακα.

Η Ursula von der Leyen σημείωσε για την απόσυρση. «Η Πρόεδρος σέβεται και ταυτόχρονα λυπάται για την απόφαση του Markus Pieper να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως απεσταλμένου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός της  Éric Mamer σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα το βράδυ. «Η Πρόεδρος αποφάσισε να αναστείλει την επανέναρξη της διαδικασίας επιλογής για τη θέση (…) μέχρι την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές», είπε.

Ο Thierry Breton, καθώς και οι Ιταλοί επίτροποι Paolo Gentiloni, Λουξεμβούργου Nicolas Schmi και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ο Ισπανός  Josep Borrell, είχαν αμφισβητήσει «τη διαφάνεια και την αμεροληψία» της διαδικασίας διορισμού του Markus Pieper σε επιστολή τους προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. .

Δύο υποψήφιοι, η Τσέχα ευρωβουλευτής Martina Dlabajova από την ομάδα Renew, υποστηριζόμενη από τον Thierry Breton, και η Anna Stellinger από τη Συνομοσπονδία Σουηδικών Επιχειρήσεων, είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης λαμβάνοντας καλύτερες αξιολογήσεις από τον Markus Pieper.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

«Τρομοκρατική ενέργεια», κατά την αστυνομία της Αυστραλίας, η επίθεση με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ: Προχώρησε στη σύλληψη του 15χρονου δράστη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: