«Συλλάβετέ με»: Η JK Rowling αμφισβητεί τον νέο νόμο της Σκωτίας για υποκίνηση μίσους και προκαλεί την αστυνομία

FILE PHOTO: Η JK Rowling το 2022. EPA/NEIL HALL




Η JK Rowling προκαλεί ανοιχτά τον νέο νόμο της Σκωτίας για υποκίνηση μίσους, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας την αστυνομία να την συλλάβει εάν κρίνει ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Η διάσημη συγγραφέας του Χάρι Πότερ, η οποία ζει μόνιμα στο Εδιμβούργο, περιέγραψε στην ανάρτησή της αρκετές τρανς γυναίκες ως άνδρες, ανάμεσά τους κάποιες καταδικασμένες κρατουμένες, ορισμένους τρανς ακτιβιστές και άλλα δημόσια πρόσωπα.

Υποστηρίζει ότι θα ήταν το τέλος της «ελευθερίας του λόγου και των πεποιθήσεων» εάν η ακριβής περιγραφή του βιολογικού φύλου καταστεί παράνομη.

Τι είναι αυτό που προκαλεί την αντίδραση της Ρόουλινγκ; Μία νομοθετική πρόβλεψη που πέρασε η κυβέρνηση της Σκωτίας και δημιουργεί ένα νέο πεδίο ποινικής αντιμετώπισης για «υποκίνηση μίσους» όταν αυτό σχετίζεται με την ηλικία, την αναπηρία, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την διεμφυλική ταυτότητα.

Ο νόμος δεν προστατεύει προς το παρόν τις γυναίκες ως διακριτή ομάδα στόχου από το μίσος (π.χ: γυναικοκτονία), ωστόσο η κυβέρνηση της Σκωτίας αναμένεται να συμπεριλάβει αργότερα μια τέτοια πρόβλεψη σε ξεχωριστό νόμο για τον μισογυνισμό.

 

Η Ρόουλινγκ έχει εδώ και πολύ καιρό υιοθετήσει επικριτική στάση έναντι του τρανς ακτιβισμού και προχώρησε σε μία σειρά αναρτήσεων στο Χ την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία.

Έγραψε συγκεκριμένα: «Οι Σκωτσέζοι νομοθέτες φαίνεται ότι δίνουν μεγαλύτερη αξία στα συναισθήματα ανδρών που θέλουν να επιδεικνύουν τις απόψεις τους για τη θηλυκότητά τους, όσο μισογυνικές ή καιροσκοπικές και αν είναι αυτές, παρά στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πραγματικών γυναικών και κοριτσιών».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να περιγράψουμε ή να αντιμετωπίσουμε τη βία και τη σεξουαλική βία που διαπράττεται κατά γυναικών και κοριτσιών ή να αντιμετωπίσουμε την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, αν δε μας επιτρέπεται να αποκαλούμε έναν άνδρα, άνδρα. Η ελευθερία του λόγου και των πεποιθήσεων τελειώνει στη Σκωτία εάν η ακριβής περιγραφή του βιολογικού φύλου κριθεί εγκληματική».

Και «προκαλώντας» τις αρχές έγραψε: «Αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι εκτός χώρας, αλλά αν αυτά που γράφω χαρακτηρισθούν αδίκημα σύμφωνα με τον νέο νόμο, τότε δεν βλέπω την ώρα να με συλλάβουν όταν επιστρέψω στη γενέτειρα του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού».

Η αστυνομία της Σκωτίας πάντως ανακοίνωσε ότι δεν είχε λάβει μέχρι στιγμής κάποια καταγγελία για τις συγκεκριμένες αναρτήσεις.

Σε δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ποινικά όταν μιλούν «απλά για στοιχεία σχετικά νε τη βιολογία». Μιλώντας στην Daily Telegraph, υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα «προστατεύει πάντα» την ελευθερία του λόγου.

Με πληροφορίες από BBC

H Σερ τιμήθηκε με το «Icon Award»: «Ποτέ δεν εγκατέλειψα το όνειρό μου»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: