Scénarios: Πρεμιέρα στις Κάννες για το «κύκνειο άσμα» του ιερού τέρατος του σινεμά Ζαν Λικ Γκοντάρ * Ταινία που ολοκλήρωσε μια μέρα πριν αυτοκτονήσει [videos]

FILE PHOTO: Swiss-French director Jean-Luc Godard attends the award ceremony of the ‘Grand Prix Design’ at the Museum of Design Zurich in Zurich, Switzerland, 30 November 2010 (issued 13 September 2022). Godard died on 13 September 2022, at the age of 91. EPA, GAETAN BALLY




Η ταινία Scénarios  – η τελευταία ταινία του Γαλλοελβετού σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ των Καννών .

Το Scénarios είναι μια μικρού μήκους ταινία 18 λεπτών την οποία ο σκηνοθέτης ολοκλήρωσε το 2022,  μια μέρα πριν πεθάνει μέσω υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ελβετία.

Ο Γκοντάρ έκανε επίσης μια συνοδευτική εισαγωγή διάρκειας 34 λεπτών, η οποία είναι ένας συνδυασμός «ακίνητων και κινούμενων εικόνων, στα μισά του δρόμου μεταξύ ανάγνωσης και θέασης», που θα προβληθεί παράλληλα.

Πέρυσι, το τρέιλερ της Ταινίας που δεν θα υπάρξει ποτέ: «Phony Wars», μια ματιά σε ένα ημιτελές ντοκιμαντέρ, έκανε επίσης πρεμιέρα στις Κάννες, το πρώτο από τα έργα του που κυκλοφόρησε μετά θάνατον.

Ορισμένοι την χαρακτήρισαν ως την τελευταία του ταινία, ωστόσο νωρίτερα εκείνη τη χρονιά, η συγγραφέας Nicole Brenez, η οποία έγραφε βιβλίο για τον Γκοντάρ, είπε ότι είχε «σχεδιάσει, σκηνοθετήσει και επιβλέψει πολλές άλλες [ταινίες]» πριν από το θάνατό του.

Οι μακροχρόνιοι συνεργάτες του Γκοντάρ, Φαμπρίς Αρανιό και Ζαν-Πολ Μπατάτζια, εργάζονται για να τους φέρουν στην οθόνη.

  • Ο Αρανιό είπε ότι το Scénarios είναι “περισσότερο σε κλασικό στυλ βίντεο με μερικές εικόνες Super-8”.

Ο θάνατος του σκηνοθέτη ήρθε μετά από μια μακρά καριέρα που περιλαμβάνει ταινίες όπως το Breathless, το Pierrot le Fou και το Alphaville.

«Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλά εξαντλημένος», ανέφερε ανακοίνωση εκείνη την εποχή. «Έτσι είχε πάρει την απόφαση να το τερματίσει. Ήταν δική του απόφαση και ήταν σημαντικό για αυτόν να γίνει γνωστό».

Το Scénarios θα προβληθεί λοιπόν στο  φεστιβάλ Cannes Classics sidebar, το οποίο φέτος περιλαμβάνει επίσης ειδικές παρουσιάσεις του Seven Samurai του Akira Kurosawa και του Jacques Demy The Umbrellas of Cherbourg. Θα πραγματοποιηθούν επίσης πρεμιέρες ντοκιμαντέρ για τη Φέι Ντάναγουεϊ και τον Τζιμ Χένσον.

Η κύρια σύνθεση περιλαμβάνει το Kinds of Kindness, που ενώνει ξανά τον Γιώργο Λάνθιμο με την Έμα Στόουν , το Andrea Arnold’s Bird με πρωταγωνιστή τον Barry Keoghan, το Megalopolis του Francis Ford Coppola και το prequel Furiosa του Mad Max του George Miller.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται 14-25 Μαΐου.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Τιμή στον Φιλοποίμενα Φίνο με τα αποκαλυπτήρια προτομής: Ο άνθρωπος της Finos Film που σφράγισε τη χρυσή εποχή του μαζικού ελληνικού κινηματογράφου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: