Sandworm, ένα διαδικτυακό υπερόπλο με… σιγαστήρα στα χέρια του Πούτιν: Η Google προειδοποιεί για την παγκόσμια απειλή κατά της Δημοκρατίας [videos]

FILE PHOTO Hackers try to break the security oriented challenges during an ethical hacking contest in Geneva EPA/SALVATORE DI NOLFI




Οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν παγκόσμια «απειλή» προειδοποιεί η Google: Sandworm, η ομάδα χάκερς απευθείας στην υπηρεσία του Κρεμλίνου [videos]

Μοιάζει σα μια επίθεση ενός φανταστικού τέρατος έτοιμου να σαρώσει τον κόσμο των υπολογιστών. Το Sandworm, μια ομάδα χάκερ που κτυπάει και την Ουκρανία και συνδέεται με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, είναι έτοιμη να γίνει μια σημαντική παγκόσμια απειλή, προειδοποίησε την Τετάρτη (17 Απριλίου) η Mandiant, θυγατρική της Google.

Αυτή η σημαντική εταιρεία κυβερνοασφάλειας έχει εντοπίσει κακόβουλες επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από αυτήν την ομάδα που παίρνει το όνομα του πλάσματος που φαντάστηκε ο Frank Herbert στο έπος του Dune.

  • Οι χάκερς στοχεύουν τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται πολιτικά, στρατιωτικά ή οικονομικά κέντρα για ρωσικά συμφέροντα.

«Παρατηρήσαμε την ομάδα να εκτελεί επιχειρήσεις κατασκοπείας στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Λατινική Αμερική», ανέφεραν στην έκθεσή τους οι ερευνητές της Mandiant.

Καθώς ένας αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων που συμμετέχουν σε διάφορες εθνικές εκλογές το 2024, το ιστορικό του Sandworm με τις προσπάθειές του να παρέμβει στις δημοκρατικές διαδικασίες αυξάνει περαιτέρω τη σοβαρότητα της απειλής που μπορεί να θέσει η ομάδα στο εγγύς μέλλον.»

Πριν από πέντε χρόνια, δώδεκα Ρώσοι αξιωματικοί των στρατιωτικών πληροφοριών κατηγορήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη φερόμενη παρέμβασή τους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016 που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το FBI. Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος διεκδικεί ξανά την προεδρία, αφού έχασε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2020.

Ένα πολεμικό όπλο

Το Sandworm έχει επανειλημμένα στοχεύσει δυτικούς εκλογικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών και μελλοντικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την έκθεση του Mandiant. Η ομάδα «προσπάθησε να παρέμβει στις δημοκρατικές διαδικασίες σε ορισμένες χώρες αποκαλύπτοντας πολιτικά ευαίσθητες πληροφορίες και αναπτύσσοντας κακόβουλο λογισμικό για πρόσβαση σε εκλογικά συστήματα και παραμόρφωση εκλογικών δεδομένων», διευκρίνισε ο Mandiant.

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τακτικά αυτή την ομάδα στον πόλεμο του εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με ερευνητές. Διαβεβαιώνουν ότι το Sandworm «συμμετέχει ενεργά σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων κατασκοπείας, επίθεσης και επιρροής». Το 2022, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια ρωσική κυβερνοεπίθεση που πραγματοποίησε η Sandworm, με στόχο μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές της εγκαταστάσεις.

  • «Αξιολογούμε με μεγάλη σιγουριά ότι το Sandworm θεωρείται από το Κρεμλίνο ως ένα ευέλικτο όργανο ισχύος, ικανό να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα και τις φιλοδοξίες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο», καταλήγουν οι ερευνητές.

Οι δραστηριότητες της ομάδας, όπως οι προσπάθειες να επηρεάσει τις εκλογές ή τα αντίποινα κατά των διεθνών αθλητικών φορέων σε διαμάχες για το ντόπινγκ αθλητών, υποδηλώνουν ότι “δεν υπάρχει όριο στις εθνικιστικές παρορμήσεις” που μπορούν να τροφοδοτήσουν το πρόγραμμα του Sandworm, σύμφωνα με την έκθεση.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Πούτιν ο… ειρηνοποιός: Προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, θετική υπό τρεις προϋποθέσεις η Τεχεράνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: