Σάλος από την επίθεση του Ισραήλ κατά World Central Kitchen ενώ διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα- Η αμερικανική ΜΚΟ διακόπτει τη δραστηριότητα της

A man stands near a destroyed car of the NGO World Central Kitchen (WCK) along Al Rashid road, between Deir Al Balah and Khan Younis in the southern Gaza Strip, 02 April 2024. EPA/MOHAMMED SABER




Σφοδρή κριτική δέχεται το Ισραήλ για την επίθεση κατά της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen και το θάναντο μελών της ενώ μοίραζε ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας, Η οργάνωση διακόπτει τη δραστηριότητα της ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «συντριβή του» Καταδίκασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

Αναλυτικά 

Επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαιναν, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική ΜΚΟ, προσθέτοντας ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

«Η World Central Kitchen συντετριμμένη επιβεβαιώνει ότι επτά μέλη της ομάδας μας σκοτώθηκαν στη Γάζα από πλήγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε η ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι «κατάγονταν από την Αυστραλία, την Πολωνία, τη Βρετανία, ένας είχε διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Καναδά και ένας Παλαιστίνιος».

Παρά το γεγονός ότι η WCK ενεργούσε σε συντονισμό με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, η αυτοκινητοπομπή της επλήγη την ώρα που αναχωρούσε από αποθήκη στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα στη Λωρίδα της Γάζας, αφού είχε εκφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους του θύλακα.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια επίθεση εναντίον της WCK, πρόκειται για μια επίθεση εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου», κατήγγειλε η Έριν Γκορ στέλεχος της WCK.

«Είναι ασυγχώρητο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής της ΜΚΟ, ο σεφ Χοσέ Αντρές, δήλωσε ότι «ράγισε η καρδιά μου» και ότι πενθεί για τις οικογένειες και τους φίλους των νεκρών.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τους φόνους αδιακρίτως», τόνισε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να σταματήσει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου. Καμία άλλη αθώα ζωή να μην χαθεί. Η ειρήνη αρχίζει μέσω της κοινής μας ανθρωπιάς. Πρέπει να αρχίσει τώρα».

Η WCK ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην περιοχή και πρόσθεσε ότι θα λάβει σύντομα αποφάσεις για τις μελλοντικές της κινήσεις.

Η ΜΚΟ παρέχει τρόφιμα και προετοιμάζει γεύματα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει πως είχε προσφέρει περισσότερα από 42 εκατομμύρια γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα 175 ημερών.

Αντίδραση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «συντετριμμένος» για τους θανάτους σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας εργαζομένων της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen.

«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι» για το πλήγμα, ανέφερε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται» καθώς «διανέμουν βοήθεια απελπιστικά απαραίτητη» και «παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα» για το συμβάν, πρόσθεσε.

Καταδικάζει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση ζητώντας την έναρξη έρευνας.

«Καταδικάζω την επίθεση αυτή και ζητώ την έναρξη έρευνας το συντομότερο δυνατόν», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Χ. «Παρά όλα τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται».

Αυστραλία: Να αποδοδθούν ευθύνες 

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο υπηκόου Αυστραλίας η οποία συμμετείχε σε αποστολή αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη διανομή τροφίμων, σε αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Αλμπανέζι εξήρε το «ανεκτίμητο» έργο που επιτελούσε η Ζόμι Φράνκομ, η οποία συμμετείχε στη διανομή τροφίμων σε αμάχους στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του «θα απαιτήσει να αποδοθούν ευθύνες».

Πρόκειται για «τραγωδία που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», για «εντελώς απαράδεκτο» γεγονός και η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα απαιτήσει «πλήρη» απόδοση ευθυνών, επέμεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Αλμπανέζι θύμισε πως οι άμαχοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, κι επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στον πληθυσμό που υφίσταται «τρομερές στερήσεις».

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Στη Λωρίδα της Γάζας: Σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του Ισραήλ αρκετοί εργαζόμενοι της αμερικανικής οργάνωσης World Central Kitchen, λέει ο ο σεφ Χοσέ Αντρές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: