Προς το τέλος της δωρεάν αναζήτησης; Η Google μελετά να χρεώνει τα αποτελέσματα που η μηχανή της παράγει με την υποστήριξη Τεχνητής Νοημοσύνης

File Photo The Google logo is displayed outside the Google booth during the 2024 Consumer Electronics Show (CES) at the Las Vegas Convention Center in Las Vegas, Nevada, USA, EPA/CAROLINE BREHMAN




H Google εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να χρεώνει για κάποιες «premium» λειτουργίες της που απαιτούν τη χρήση δημιουργικής [γενετικής] τεχνητής νοημοσύνης, εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί θα είναι μία από τις μείζονες αλλαγές στον κόσμο των μηχανών αναζήτησης.

Η Google εξετάζει διάφορες επιλογές συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ορισμένων λειτουργιών αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη στις premium συνδρομητικές της υπηρεσίες, οι οποίες ήδη προσφέρουν πρόσβαση στον νέο της βοηθό Gemini AI, στο Gmail και τα Έγγραφα.

Τα σχέδια του τεχνολογικού κολοσσού απεκάλυψαν στους Financial Times τρία άτομα με γνώση αυτών.

Οι μηχανικοί αναπτύσσουν την τεχνολογία που απαιτείται για την ανάπτυξη της υπηρεσίας, αλλά τα στελέχη δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για το αν ή πότε θα την εφαρμόσουν, είπε μία από τις πηγές.

Η παραδοσιακή μηχανή αναζήτησης της Google θα παραμείνει δωρεάν, ενώ οι διαφημίσεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται δίπλα στα αποτελέσματα αναζήτησης ακόμη και για τους συνδρομητές.

Ωστόσο, μία πιθανή χρέωση θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που η Google -που επί πολλά χρόνια προσέφερε δωρεάν καταναλωτικές υπηρεσίες χρηματοδοτούμενες εξ ολοκλήρου από διαφημίσεις- θα αναγκάζει τους χρήστες να πληρώσουν για να εισπράττουν βελτιωμένα αποτελέσματα από το βασικό προϊόν αναζήτησης.

Η Google δήλωσε έσοδα 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αναζήτηση και τις σχετικές διαφημίσεις πέρυσι, ποσό που αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές συνολικές πωλήσεις της. Και αυτό συνιστά ένα αίνιγμα για την εταιρεία σχετικά με το πώς θα συνδυάσει τις τελευταίες καινοτομίες της τεχνητής νοημοσύνης διατηρώντας παράλληλα τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη των κερδών της, τη διαφήμιση.

Από τον Νοέμβριο του 2022, όταν το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, η Google προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ανταγωνιστική απειλή που θέτει το εξαιρετικά δημοφιλές chatbot. Το ChatGPT μπορεί πλέον να δίνει γρήγορες και ολοκληρωμένες απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις, απειλώντας να καταστήσει περιττή τη λίστα συνδέσμων μιας παραδοσιακής μηχανής αναζήτησης και τις προσοδοφόρες διαφημίσεις που τις συνοδεύουν.

  • Η Google άρχισε να δοκιμάζει μια πειραματική υπηρεσία αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη τον Μάιο του περασμένου έτους, εμφανίζοντας πιο λεπτομερείς απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών.

Μερίδα αναλυτών προειδοποιεί ότι η διαφημιστική επιχείρηση της Google ίσως πληγεί εάν η μηχανή αναζήτησής της παρέχει πληρέστερες απαντήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και που άρα δεν θα οδηγεί τους χρήστες να κάνουν κλικ στους ιστότοπους των διαφημζόμενων.

Επίσης, πολλά διαδικτυακά Μέσα που εξαρτώνται από την Google για την επισκεψιμότητά τους, φοβούνται ότι η νέα εξέλιξη θα σημάνει ότι λιγότεροι χρήστες θα επισκέπτονται πλέον τους ιστότοπούς τους εάν η αναζήτηση με τεχνητή νοημοσύνη της Google εξάγει πληροφορίες από τις ιστοσελίδες τους και τις παρουσιάζει απευθείας στους χρήστες.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς η εταιρεία επιδιώκει να ενσωματώσει την αναζήτηση με τεχνητή νοημοσύνη στις νέες υπηρεσίες που έχει λανσάρει και μάλιστα επί πληρωμή και πότε η προσφορά αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει.

Η Google ίσως αποφασίσει να λανσάρει σταδιακά ορισμένα από τα στοιχεία της νέας πειραματικής υπηρεσίας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μαζί με την κύρια (και δωρεάν) μηχανή αναζήτησής της.

Η Google πάντως απαντά είπε ότι η εταιρεία «δεν εργάζεται ούτε εξετάζει» μια εμπειρία αναζήτησης χωρίς διαφημίσεις, αλλά ότι «θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες premium δυνατότητες και».

«Επί χρόνια, επαν-εφευρίσκουμε την ‘αναζήτηση’ για να βοηθήσουμε τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες με τον πιο φυσικό τρόπο για αυτούς», δηλώνει η εταιρία (…) Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το προϊόν για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των νέων χρηστών».

Με πληροφορίες από Financial Times

Στα χαρτιά οι διεθνείς συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ αύξησης παραγωγής ορυκτών καυσίμων -Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ινδία οι μεγαλύτεροι ένοχοι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: