Πατώντας σε δύο βάρκες: Ισορροπία τρόμου για την Ιορδανία που προσπαθεί να διαφυλάξει την ουδετερότητά της ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ

File photo: Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β. EPA/ANDRE PAIN




Η Ιορδανία και η περίπλοκη γεωπολιτική της θέση ήρθαν στο προσκήνιο μετά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία ανάγκασε το Χασεμιτικό βασίλειο να παρέμβει μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου καταστρέφει τη Γάζα, απειλεί να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους και αγνοεί τα αιτήματα του Αμμάν για μια κατάπαυση του πυρός.

Η κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που στόχευαν το Ισραήλ πάνω από την Ιορδανία, άνοιξε μια συζήτηση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι η χώρα υπερασπίστηκε μόνο την κυριαρχία της και εμπόδισε κλιμάκωση της σύγκρουσης χωρίς να παραβιάσει την υποστήριξή της για την παλαιστινιακή υπόθεση και όσους βλέπουν ότι βοήθησε μόνο το Ισραήλ, το οποίο συστηματικά αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με όλους τους διεθνείς κανόνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαδηλώσεις είναι συχνές στην αραβική χώρα υπέρ της Παλαιστίνης, καθώς και επικρίσεις για τις ενέργειες του Αμμάν σχετικά με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι η Ιορδανία και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ ήταν οι πιο ακούραστοι επικριτές του Νετανιάχου.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές επέκριναν επίσης σκληρά το Αμμάν ως «υπερασπιστή» της «σιωνιστικής οντότητας».

Ο Nabil al Atum, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και ειδικός για το Ιράν στο Πανεπιστήμιο του Yarmouk, εκτίμησε σε δηλώσεις του στην EFE ότι ενήργησε σωστά, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ιορδανίας να «χτίσει καλές σχέσεις με όλα τα μέρη», συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Τεχεράνης για τη «διαφύλαξη της περιφερειακής και εθνικής ασφάλειας».

Ο Al Atum σημείωσε ότι η Ιορδανία ήδη αποτρέπει τακτικά ομάδες που συνδέονται με το Ιράν στα σύνορα Ιορδανίας–Συρίας από το να χρησιμοποιούν τη χώρα ως οδό για τη διέλευση ναρκωτικών και όπλων.

Ο πολιτικός επιστήμονας υπενθύμισε επίσης ότι το Αμμάν δεν εμπιστεύεται το Ιράν και έχει ήδη κλείσει την πόρτα σε πολλά οικονομικά έργα ή ακόμη και σχέδια για την προώθηση του ιρανικού θρησκευτικού τουρισμού ακριβώς για να μην διευκολύνει «την ιρανική ατζέντα».

Σε αυτές τις γραμμές, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις στην Ιορδανία είναι απόπειρες «αποσταθεροποίησης της εσωτερικής ασφάλειας και αμφισβήτησης της θέσης της Ιορδανίας στο Παλαιστινιακό ζήτημα», ένα ακόμη επιχείρημα για το «να μην επιτραπεί στα εναέρια σύνορά της να είναι σκηνή αντιποίνων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Αυτό υπογράμμισε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Ayman al Safadi, ο οποίος ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει να «προσβάλλει την Ιορδανία», αφού η χώρα του «θέλει καλές σχέσεις με όλα τα μέρη».

Για τον πολιτικό αναλυτή επί των ισραηλινών υποθέσεων Ayman al Hunaiti, η χώρα επικεντρώθηκε μόνο στην υπεράσπιση «πρώτα την κυριαρχία» και «την αποτροπή των προσπαθειών κλιμάκωσης της κατάστασης».

«Η Ιορδανία αποφεύγει την κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα και οποιοδήποτε μέτρο λάβει θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με τους συμμάχους της, ώστε τα μηνύματά της να είναι ισχυρά και ξεκάθαρα στο Ιράν και στο εξωτερικό», είπε ο Αλ Χουναΐτι στην EFE.

Αυτό το μήνυμα δεν θα πήγαινε μόνο στην Τεχεράνη, αλλά και στο Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε για απερισκεψία επειδή παρενέβη στο σύστημα GPS, το οποίο θα μπορούσε να «σκοτώσει Ιορδανούς πολίτες εάν αυτά τα βλήματα έπεφταν σε πληθυσμιακά κέντρα».

«Η ασφάλεια της Ιορδανίας δεν θα επιτραπεί να διακυβευτεί, ούτε από το Ισραήλ ούτε από το Ιράν», πρόσθεσε ο Αλ Χουναΐτι.

Το ότι το Αμμάν έδωσε εντολή και στους δύο διεκδικητές να μην χρησιμοποιήσουν το έδαφός του αντανακλά τη θέση του να βρίσκεται «μεταξύ ενός βράχου και ενός σπαθιού», με «το Ιράν, τους συμμάχους του στο Ιράκ και τη Συρία» από τη μία πλευρά, «και το Ισραήλ, που προκαλεί πόνο» στη Γάζα και μια κοινή γνώμη που απορρίπτει την επίθεση να αποκρούεται» στο άλλο, δήλωσε στην EFE ο πολιτικός αναλυτής Amer al Shoubaki.

«Αυτό που συνέβη έχει κόστος για την Ιορδανία, οικονομικά και ηθικά», τόνισε.

Για τον πολιτικό επιστήμονα, αυτό που συνέβη δεν αλλάζει τη «θέση της Ιορδανίας στο παλαιστινιακό ζήτημα» και επέμεινε ότι είναι και οι δύο χώρες, το Ιράν και το Ισραήλ, που αποσταθεροποιούν τη χώρα.

«Αυτό που έκανε η Ιορδανία ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για να διατηρήσει την ασφάλειά της, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να θεωρήσει ότι η Ιορδανία είναι με το μέρος του, και αυτό είναι για να αλλάξει την πυξίδα για αυτό που κάνει στην Παλαιστίνη», είπε ο Αλ. Shoubaki.

Υπό αυτή την έννοια, ενώ ο κόσμος περιμένει ισραηλινά αντίποινα, τα οποία αν κατευθυνθούν προς το Ιράν θα έπρεπε σχεδόν σίγουρα να περάσουν πάνω από την Ιορδανία, ο υπουργός Αλ Σαφαντί βγήκε τη Δευτέρα για να πει ότι η χώρα «θα αντιμετωπίσει κάθε πύραυλο που διεισδύει» στον αέρα της, “είτε Ιρανικός είτε Ισραηλινός.”

Ακριβώς, νωρίς το πρωί της Τρίτης η ιορδανική Πολεμική Αεροπορία αύξησε τις πτήσεις της στους ουρανούς του αραβικού βασιλείου για να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο, ένα μέτρο για να «επιβεβαιώσει τη σταθερή θέση της Ιορδανίας να μην επιτρέπει τη χρήση του εναέριου χώρου της από κανένα από τα μέρη» χωρίς σκοπό.”

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μετά τον Χαμενεΐ τι; Οι υπόγειες διεργασίες για τη διαδοχή του και το μέλλον του καθεστώτος που αμφισβητείται από όλο και περισσότερους Ιρανούς  

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: