Ο παγκόσμιος αθλητισμός «όπιο» για τον έλεγχο των Σαουδαράβων, με όχημα τα πετροδολάρια: «Ο Mohammed bin Salman φοβάται εξέγερση κατά της μοναρχίας»

File Photo: A handout photo made available by the Saudi Press Agency (SPA) shows Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman Al Saud attending the 29th Arab Summit, in Dhahran. EPA, SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY




Οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας στο ποδόσφαιρο, τη Φόρμουλα 1 και το γκολφ δεν έχουν να κάνουν πρωτίστως με τον αθλητισμό, αλλά μάλλον με το άνοιγμα της χώρας σε ξένους επενδυτές και τη διαχείριση της εσωτερικής πολιτικής υπό τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman (MBS).

Αυτό υποστηρίζει ο οικονομολόγος του αθλητισμού Simon Chadwick, μιλώντας στον Matthias Fiedler και στο περιοδικό Der Spiegel.

Ο Chadwick υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής ψυχαγωγίας που αποσκοπεί στην προσέλκυση του νεανικού πληθυσμού της χώρας και στην απόσπαση της προσοχής από τα πολιτικά ζητήματα.

Η εκστρατεία «Grow Together» για την υποψηφιότητα της χώρας για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2034 αντανακλά την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να τοποθετηθεί ως παγκόσμιος παίκτης στον αθλητισμό, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί την εσωτερική ατζέντα του MBS για τη διατήρηση της εξουσίας και την καταστολή των διαφωνιών. Η στρατηγική περιλαμβάνει την προώθηση ψυχαγωγικών και αθλητικών εκδηλώσεων για να κρατήσει τον πληθυσμό ικανοποιημένο και να αποσπάσει την προσοχή του από τα πολιτικά ζητήματα.

Ο Chadwick αναγνωρίζει ότι οι αθλητικές επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας είναι απίθανο να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά υποδηλώνει ότι χρησιμεύουν ως εργαλείο για τη διαχείριση της εσωτερικής εικόνας και την προβολή ισχύος διεθνώς.

Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό απέναντι στις σαουδαραβικές επενδύσεις σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους και εκδηλώσεις, ο Chadwick τον αποδίδει στο φόβο της μετατόπισης της δυναμικής της εξουσίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και υποδηλώνει ότι πηγάζει από άγνοια και στενοκεφαλιά. Τονίζει την ανάγκη οι ευρωπαϊκοί αθλητικοί θεσμοί να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους από τους ξένους επενδυτές.

Ο Chadwick καταλήγει εκφράζοντας την ανησυχία του για την αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προστασία της αθλητικής βιομηχανίας της από την ξένη επιρροή και ζητά δημιουργικά μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των ξένων επενδύσεων. Προειδοποιεί ότι δεν είναι πολύ αργά για την ΕΕ να προστατεύσει τους αθλητικούς της θεσμούς και να διατηρήσει τη θέση της στην παγκόσμια αθλητική αγορά.

Der Spiegel [Ökonom über Saudi-Arabiens Fußballpläne»Mohammed bin Salman fürchtet nichts mehr als eine Rebellion gegen die Monarchie«]

Χοντρή γκάφα από Adidas και Εθνική Γερμανίας: Απαγόρευσαν τις φανέλες με το νούμερο «44» λόγω φρικιαστικής ομοιότητας με το σύμβολο των SS

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: