Ο Λευκός Οίκος εόρτασε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821: Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σε δεκάδες Έλληνες ομογενείς που τον επευφήμησαν (video)

epa11259584 US President Joe Biden delivers remarks during a Greek Independence Day Event at the White House, Washington, DC, USA, 04 April 2024. EPA, WILL OLIVER




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν τίμησε ξανά φέτος την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, όταν οι Έλληνες επαναστάτες αποφάσισαν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό.

Ο κ. Μπάιντεν, εκμεταλλεύθηκε την εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για να θυμίσει στους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους ότι σε όλη την πολιτικη του καριέρα στάθηκε δίπλα στον Ελληνισμό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μερικές εκατοντάδες Ελληνοαμερικανοί. Όπως κάθε χρόνο ήρθαν και επιχειρηματίες από την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι από την εκδήλωση απουσίασε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του κ. Μπάιντεν για πολλά χρόνια. Ο π. Αλέξανδρος προτίμησε να εορτάσει τα γενέθλια του μαζί με τα εγγόνια του.

Όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τηλεφώνησε στον π. Καρλούτσο, πριν πάει στην εκδήλωση, για να του ευχηθεί χρόνια πολλά και να τον συγχαρεί που επέλεξε να παραμείνει με τα εγγόνια του.

Στην διακήρυξή του για την 203η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε κάνει εκτενή αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως επίσης και τα διαχρονικά ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης, που ενέπνευσαν βαθιά και τους Αμερικανούς.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Σήμερα, η συνεργασία, η συμμαχία και η φιλία που μοιράζονται η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες από ποτέ – σε μεγάλο βαθμό λόγω του θάρρους και του χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Από την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι την προσπάθεια να κάνουμε το Εθνος μας πιο ελεύθερο και δίκαιο, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ωθήσει τη χώρα μας προς τα εμπρός, ανάβοντας τη φλόγα της ελευθερίας που φούντωσε για πρώτη φορά στην Αθήνα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, είχα την τύχη να δω αυτή την καρδιά, την ελπίδα και τη δέσμευση από κοντά και άντλησα έμπνευση από Ελληνοαμερικανούς φίλους, οικογένειες, ηγέτες και πολιτικούς μέντορες», τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αφού αναζήτησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους τον Ελληνοαμερικανό πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργο Τσούνη και την ομογενή υποψήφια κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη και αφού αστειεύτηκε για μια ακόμα φορά για την ηλικία του, αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της πολιτκής του καριέρας ως Γερουσιαστή για λογαριασμό του Ντέλαγουερ και τη συμβολή της ομογένειας στην ανάδειξή του.

«Δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό των ψήφων, αλλά νομίζω πως άλοι οι Ελληνοαμερικανοί του Ντέλαγουερ με ψήφισαν. Γι’ αυτό απέκτησα το ελληνικό προσωνύμιο για το οποίο είμαι περήφανος «Μπαϊντενόπουλος».

Σας ευχαριστώ για την εισαγωγή γιατί μας θυμίσατε τις αληθινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες μας.

Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο, αυτό είναι το σπίτι σας, και είστε ένα από τους λόγους που εγώ είμαι εδώ και που αυτός ο Οίκος είναι εδώ. Σήμερα γιορτάζουμε τα 203 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. 203 χρόνια. Γιορτάζουμε τους δεσμούς, και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα εδώ είμαστε περήφανοι Ελληνοαμερικανοί από το χώρο των επιστημών, της δημοσιογραφίας, ακαδημαϊκοί, άνθρωπο από το χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ανθρώπους από όλη τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελένη που είναι εδώ και είναι υπέροχη φίλη όλα αυτά τα χρόνια όπως και ο Τζορτζ Τσούνης. Εδώ είναι και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ που κάθεται εδώ μπροστά και είναι επίσης Ελληνοαμερικανός.

Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι είστε ο λόγος που είμαι εδώ. Και σ’ αυτό εδώ το κοινό υπάρχουν φίλοι μια ζωής.

Πολλές από τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα είναι οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν επίσης οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι μας. Όπως το να φέρεσαι σε ό λους με αξιοπρέπεια. Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει, Τζόι, η ζωή είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα μισθό.

Είναι αξιοπρέπεια, είναι σεβασμός, είναι να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και να του λες, όλα θα πάνε καλά. Να φέρεσαι σε κάθε έναν με αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Να μην ξεχνάς ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύεις και πόσο ονειρεύεσαι να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες.

Και η υπερηφάνεια. Αυτή η υπερηφάνεια που έχουμε κοινή για την κοινή μας χώρα. Αυτήν γιορτάζομε σήμερα. Η σημερινή ημέρα είναι για τη φιλία. Ο Αριστοτέλης έλεγε o φίλος είναι μία κοινή ψυχή μοιρασμένη σε δύο σώματα. Και αυτό είμαστε. Φίλοι. Για μένα αυτό αντικατοπτρίζει τη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι η ψυχή είναι η ζωή, η αναπνοή, η ουσία του ποιοι είμαστε. Η Αμερική είναι η μόνη χώρα πάνω στη γη που χτίστηκε πάνω σ’ αυτή την ιδέα. Δεν βασιζόμαστε στην γεωγραφία, βασιζόμαστε σ’ αυτή την ιδέα.

Ολοι δικαιούμαστε να μας συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και με σεβασμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η δημοκρατία είναι το όχημα που μπορεί να κάνει όλα αυτά να συμβούν. Και όλοι ξέρουμε πού γεννήθηκε αυτή η ιδέα, πού γεννήθηκε η δημοκρατία. Μερικοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές σ’ αυτή τη γη συνέλαβαν αυτή την ιδέα, «εμείς οι άνθρωποι». Δήμος και Δημοκρατία.

Κατά την άποψή μου αυτό είναι το πολυτιμότερο δώρο που η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο.

Πληροφορίες και από τον Εθνικό Κήρυκα

Ριγκ μέσα σε εκκλησία της Κωνσταντινούπολης: Το βίντεο με το επεισόδιο σκανδαλίζει ομολογεί ο Μητροπολίτης Κυδωνιών και δίνει την εκδοχή του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: