Λήξη συναγερμού (μέχρι τον επόμενο) ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν: «Ήταν παιδικά παιχνίδια» λέει η Τεχεράνη, σιγή από το Τελ Αβίβ που συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα [βίντεο]

An Iranian man walks past a huge anti-Israeli banner carrying pictures of missiles on Iran’s map, in Tehran, Iran. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία καλεί η Διεθνής Κοινότητα, μετά το χτύπημα στο Ιράν το οποίο η Τεχεράνη εξακολουθεί να το υποβαθμίζει.

«Ήταν παιδικά παιχνίδια και όχι ντρόουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που επαναλαμβάνει πως η χώρα του δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια αν δεν προκληθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως επρόκειτο για τρεις πυραύλους από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, με τον Λευκό Οίκο και το Τελ Αβίβ να τηρούν σιγή ιχθύος.

Το Ιράν θεωρεί ότι δεν δέχτηκε επίθεση από το Ισραήλ και συνεχίζει να υποβαθμίζει το πλήγμα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έτοιμες να κλείσουν, προσωρινά τουλάχιστον, το κεφάλαιο της απευθείας σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν.

“Δεν έχει αποδειχτεί για εμάς ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτό που έγινε και το Ισραήλ” είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι αυτό που έγινε, δεν ήταν επίθεση.




Σύμφωνα με τους New York TImes, και δυτικούς αξιωματούχους, η επίθεση έγινε με drone από το εσωτερικό του Ιράν αλλά και πύραυλο από ισραηλινό αεροσκάφος, που διέφυγε της ιρανικής αεράμυνας και έπληξε στόχο με ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν, και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Νατάνζ, στο κέντρο της χώρας.

Θεωρείται επίθεση – μήνυμα προς την Τεχεράνη για το τι μπορεί να ακολουθήσει αν ξαναχτυπήσει απευθείας το Ισραήλ.

“Kαι οι δυο πλευρές εδώ προσπαθούν να … σώσουν τα προσχήματα. Οι Ισραηλινοί προσπαθούν εδώ να κάνουν κάτι αλλά όχι τόσο μεγάλο που θα ενοχλήσει και τους συμμάχους , γι’ αυτό και σε αυτήν την περίπτωση ήταν προσεκτικοί- όπως ειπώθηκε- και ενημέρωσαν τους αμερικανούς συμμάχους τους όχι για να αποσπάσουν την έγκρισή τους αλλά τουλάχιστον την αποδοχή τους και οι Ιρανοί είναι πολύ προσεκτικοί να μην το υπερτονίσουν αυτή τη στιγμή…” αναφέρει ο αναλυτής του SkyNews Μάικλ Κλαρκ.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η ανησυχία για την επαπειλούμενη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα εντείνεται.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη νότια και κεντρική Γάζα συνεχίστηκαν με παλαιστινιακές πηγές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς, τις τελευταίες ώρες, μεταξύ των οποίων 6 παιδιά ενώ στη Δυτική Όχθη, σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο είναι ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Οπως έγινε γνωστό, 10 ένοπλοι σκοτώθηκαν και 8 παλαιστίνιοι, καταζητούμενοι για το Ισραήλ, συνελήφθησαν…




“Γρίφος” το χτύπημα κατά βάσης στο Ιράκ

Μυστήριο καλύπτει το πλήγμα κατά στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ, 50χλμ από τη Βαγδάτη, όπου έχουν τη βάση τους φιλοϊρανοί πολιτοφύλακες, ενταγμένοι στον ιρακινό στρατό. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αρνούνται κάθε ανάμειξη στην επίθεση με έναν νεκρό κι οκτώ τραυματίες.

Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες και το περιστατικό διερευνάται. Η φονική έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκες πυρομαχικών στην στρατιωτική βάση Κάλσο, μια πρώην αμερικανική βάση που παραδόθηκε στον Ιρακινό στρατό το 2011 και βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Εκεί είναι η βάση μιας οργάνωσης-ομπρέλα φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών που έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό και έχουν επιτεθεί- ουκ ολίγες φορές- σε αμερικανικούς στόχους στην περιοχή.

Οι Φιλοϊρανικές Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης λένε πως η έκρηξη στο διοικητήριο τους ήταν αποτέλεσμα αεροπορικής επιδρομής και κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για την επίθεση.

Ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι δεν εντοπίστηκαν drones ή μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιοχής πριν ή κατά την έκρηξη, τεχνική επιτροπή βρίσκεται στο σημείο και διερευνά τα αίτια της έκρηξης.

Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. Ενώ ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας, διαβεβαίωσε πως δεν ευθύνεται το Ισραήλ.




Διπλωματικός πυρετός στην Τουρκία

Την ώρα που το Κατάρ ανακοινώνει ότι επανεξετάζει τη στάση του όσον αφορά τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στον πόλεμο της Γάζας και τη Χαμάς να φέρεται ότι αναζητεί νέα έδρα, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγε, συναντήθηκε επί 2,5 ώρες στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.




Είχε προηγηθεί πριν από τρεις ημέρες η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Κατάρ, όπου συνατήθηκε με τον Χανίγε, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης.

Εάν το Κατάρ αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, η Τουρκία θα μπορούσε να επιδιώξει να ενισχύσει το προφίλ της διαμεσολάβησης με βάση τους δεσμούς της με τη Χαμάς.

Ήμέρα έντονης διπλωματική κινητικότητας ήταν η σημερινή με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κινητικότητα η οποία δεν αποκλείεται να θέσει νέους όρους στο σκηνικό πολέμου στην περιοχή.

Εκτός από τον Χανίγιε, στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν αναμονή μιας πιθανής στρατιωτικής επιχειρήσης του Ισραήλ στη Ράφα και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν από κοινου Αιγυπτος και Τουρκία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν το αίτημα τους για άμεση κατάπαυση του πυρός και λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.

Ο Φιντάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενεργοποίησε «τεκτονικά ρήγματα» σε παγκόσμια κλίμακα μεταξύ καταπιεσμένων και καταπιεστών στην αναμέτρηση για την ανατροπή του άδικου, όπως είπε, συστήματος παγκόσμιας ηγεμονίας.

Η ώρα του Κογκρέσου…

Σήμερα θα τεθεί προς ψηφοφορία στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 61 δισ. προορίζονται για το Κίεβο, ενώ θα διατεθούν κεφάλαια για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

H επίθεση του Ιράν το περασμένο Σάββατο ήταν ο καταλύτης για να προχωρήσουν τόσο γρηγορά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την αποστολή βοήθειας στο Ισραήλ.

Και μαζί με το Ισραήλ κερδισμένη βγαίνει και η Ουκρανία και η περιοχή του Ινδό Ειρηνικού καθώς τα νομοσχέδια που αναμένεται να περάσουν αργότερα σήμερα αφορούν σε βοήθεια 95 δισεκατομμυρίων στους τρεις αυτούς προορισμούς, τονίζει η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη.

Τα 26 από αυτά πάνε στο Ισραήλ για την ενίσχυση της ασφαλείας του, με περίπου 5 δισεκατομμύρια να προορίζονται για την αντιπυραυλική ασπίδα και τα συστήματά αεράμυνας.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ανάγκη αποστολής βοήθειας στο Ισραήλ αναγνωρίζεται και από τα δυο κόμματα και ο λόγος που δεν ψήφισαν υπέρ της προώθησης των νομοσχεδίων όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν η αντίθεση τους με την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν αμέσως μόλις έγινε η επίθεση του Ιράν. Αν περάσει το νομοσχέδιο μάλλον θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Αμερικής…

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ο Ερντογάν σε ρόλο «πατερούλη» των Παλαιστινίων: Νέα επίθεση και απειλές κατά του Ισραήλ μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: