Οι συγκυρίες, οι εξελίξεις στην περιοχή και η προίκα, που χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανακατανομής ισχύος και στη Μεσόγειο

From left to right: Nikos CHRISTODOULIDES President of the Republic of Cyprus, Roberta METSOLA President of the European Parliament. Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν ενισχύσει και εν πολλοίς αναβαθμίσει το ρόλο της Λευκωσίας. Σε σχέση, κυρίως, με τα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα.

Το σχέδιο «Αμάλθεια», αλλά και οι υποδομές που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία για την υποδοχή αμάχων από τις εμπόλεμες περιοχές, την έχουν βάλει για καλά στο χάρτη. Εκ των πραγμάτων είναι στην εξίσωση των όσων διαδραματίζονται με το ρόλο, που της αναλογεί.

Το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα, λόγω σχέσεων, να μιλά με όλους τους παίκτες στην περιοχή και όχι μόνο, επιτρέπει στη Λευκωσία να αναλαμβάνει αποστολές, να συνομιλεί με όλους και να μεταφέρει μηνύματα. Τούτο την καθιστά μέρος του «θεάτρου των εξελίξεων» ενισχύοντας το ρόλο της σημαντικά.

  • Αυτό τον ρόλο επιχειρεί να αξιοποιήσει και στο Κυπριακό, αλλά και στο μεταναστευτικό. Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τούτος ο ρόλος γίνεται αντιληπτό και το εισπράττει η Λευκωσία.

Η διαχείριση που έγινε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ειδικά στα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποτέλεσμα και της αλλαγής της στάσης εταίρων μας έναντι της Λευκωσίας.

Τόσο σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά όσο και το μεταναστευτικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει η Κυπριακής Δημοκρατία να είναι πλήρως ευχαριστημένη. Για την ακρίβεια θα πρέπει να έχει παράπονο και να το αναφέρει.

Σε σχέση, λοιπόν, με τα ευρωτουρκικά, οι αναφορές στο Κυπριακό σημειώνονται αν και δεν ήταν οι αναμενόμενες ως προς το περιεχόμενο.  Είναι σαφές πως μια σειρά από κράτη-μέλη βλέπουν με διαφορετική προσέγγιση από ότι στο παρελθόν  τα αιτήματα της Λευκωσίας.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο θέλει να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας, χωρίς η κυπριακή πλευρά να τρέφει ψευδαισθήσεις σε σχέση με τις προθέσεις της Γερμανίας. Κι αυτό γιατί είναι γνωστά τα συμφέροντα. Ωστόσο, είναι προφανές πως αξιοποιείται η συγκυρία και τα δεδομένα, που διαμορφώνονται.

Στη Λευκωσία γνωρίζουν τα όρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Γνωρίζουν μέχρι που μπορεί αυτός ο ρόλος να τύχει αξιοποίησης. Περαιτέρω ξέρουν και τι πράττει η κατοχική Τουρκία στο ίδιο πεδίο δράσης και ποιοι την καλοβλέπουν.

Όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις αλλά η συγκυρία και οι ευκαιρίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Κυρίως επειδή οι εξελίξεις αλλάζουν και διαμορφώνουν καινούργια δεδομένα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανακατανομής ισχύος και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τι ζήτησε ο κατοχικός ηγέτης από τον άβουλο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ: Με σημαδεμένη τράπουλα θέλει να παίξει η κατοχική Τουρκία για να αλώσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: