Οι Σέρβοι του Κοσόβου μποϊκοτάρουν δημοψήφισμα για απομάκρυνση Αλβανών δημάρχων: H “Σερβική Λίστα” λέει ότι έπρεπε να είχαν παραιτηθεί πριν την ψηφοφορία

epa11291246 Member of the electoral committee shows the direction to a booth during a vote to remove the mayor of Northern Mitrovica in Northern Mitrovica, Kosovo, 21 April 2024. EPA, GEORGI LICOVSKI




Οι περισσότεροι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο μποϊκόταραν το τοπικό δημοψήφισμα για την απομάκρυνση των Αλβανών δημάρχων σε τέσσερις δήμους, των οποίων ο διορισμός οδήγησε σε βίαιες εκδηλώσεις πέρυσι, δήλωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Γύρω στο μεσημέρι της Κυριακής, λιγότεροι από 100 από τους περίπου 46.000 εγγεγραμμένους Σέρβους ψηφοφόρους είχαν ψηφίσει και στους τέσσερις κυρίως σερβικούς δήμους – Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβετσάν, Ζούμπιν Ποτόκ και Λεπόσαβιτς, όπως ανέφερε η επιτροπή. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 π.μ. και είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 8 μ.μ.

Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι του Κοσόβου είναι Αλβανοί, αλλά περίπου 50.000 Σέρβοι στην περιοχή απορρίπτουν την κυβέρνηση της Πρίστινα και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους. Το Κόσοβο, πρώην σερβική επαρχία, κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση της Πρίστινα συμφώνησε να ακυρώσει τις τοπικές εκλογές στο Κόσοβο και να διεξαγάγει νέες, υποκύπτοντας στις πιέσεις των δυτικών προστατών, αφού οι Σέρβοι της περιοχής μποϊκόταραν συντριπτικά την εκλογική διαδικασία τον Απρίλιο του 2023. Η Σερβία, υποστηριζόμενη από τους συμμάχους της, όπως η Ρωσία, η Κίνα και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, δεν αναγνώρισε ποτέ την κρατική υπόσταση του Κοσόβου.

Όμως το σχέδιο της Πρίστινα για προεκλογικό δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν έπρεπε να απολυθούν οι τέσσερις δήμαρχοι απορρίφθηκε από το κορυφαίο τοπικό κόμμα Srpska Lista (Σερβική Λίστα), λέγοντας ότι οι δήμαρχοι έπρεπε απλώς να είχαν παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία.

Η Srpska Lista είπε ότι η ακεραιότητα του δημοψηφίσματος υπονομεύτηκε από μια εκστρατεία πίεσης και εκφοβισμού των ντόπιων Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου, κατηγορίες που η Πρίστινα αρνήθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν μέρος της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Πρίστινα, Βελιγραδίου και διεθνών μεσολαβητών με στόχο την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με τη διακυβέρνηση στο βόρειο Κόσοβο. Επίσης, η Srpska Lista προέτρεψε τους ντόπιους Σέρβους να μποϊκοτάρουν τις ενδιάμεσες εκλογές για τους δημάρχους, πυροδοτώντας εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ζελένσκι προς την Γερουσία των ΗΠΑ για την μεταφορά όπλων μεγάλου βεληνεκούς: Η έγκριση θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: