Η 1η Απριλίου συνιστά «μέρα σύμβολο τιμής και ανάμνησης που λειτουργεί ως φάρος και καθοδηγητής για τις μελλοντικές γενιές»: Δοξολογία και μνημόσυνο στην Αθήνα

Η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου στην εκδήλωση για την 1η Απριλίου 1955, στην Αθήνα. Φωτογραφία μέσω ΚΥΠΕ




Στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα συνεισφέρουν άμεσα στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, εκφωνώντας τον πανηγυρικό λόγο κατά τη δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στην Αθήνα.

Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία της Yπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, Λίνας Μενδώνη, και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Σταύρου Αυγουστίδη.

Αναφέρθηκε στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και είπε ότι το προσωπικό ενδιαφέρον του Αντόνιο Γκουτέρες, της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ αφήνει «περιθώρια ελπίδας πως θα αρθεί το πολύχρονο αυτό αδιέξοδο».

Η κ. Κασσιανίδου σημείωσε ότι μετρούμε ήδη 69 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ αυτό το καλοκαίρι κλείνει μισός αιώνας από το μαύρο καλοκαίρι του ’74, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να συμβάλουμε εποικοδομητικά, στη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα συνεισφέρουν άμεσα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η επέτειος της 1ης Απριλίου συνιστά «μέρα σύμβολο τιμής και ανάμνησης που λειτουργεί ως φάρος και καθοδηγητής για τις μελλοντικές γενιές», σημειώνοντας ότι η θυσία των αγωνιστών του 1955-59, η γενναιότητα και η αυταπάρνησή τους μετατράπηκε σε σύμβολο αγώνα και ελπίδας.

Επιδίωξη της Κύπρου σήμερα, όπως είπε, είναι μια λύση «που θα επανενώνει και θα διαμορφώνει προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρης της νήσου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» και «που θα ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και που θα επιτρέπει στην πατρίδα μας να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυναμικές και τις προοπτικές της».

Ως πολύ σημαντική εξέλιξη ανέδειξε τον διορισμό απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη ήταν «αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών της Κυβέρνησης, με την αμέριστη συνεργασία της Ελλάδας αλλά και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το προσωπικό ενδιαφέρον του ιδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η προσοχή που δίδει στο θέμα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, αφήνει περιθώρια ελπίδας πως θα αρθεί το πολύχρονο αυτό αδιέξοδο», πρόσθεσε η Υφυπουργός, «για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν το 2017 στο Κράνς Μοντάνα, της Ελβετίας», με στόχο «μια βιώσιμη, οριστική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ευθυγραμμισμένη, σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

«Θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να οραματιζόμαστε σε ένα κράτος δικαίου στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αρχές και οι αξίες θα είναι απόλυτα διασφαλισμένες. Γιατί αυτό αρμόζει στους προγόνους, αγωνιστές και ήρωές μας. Γιατί αυτό αρμόζει στις επόμενες γενεές: Mία πατρίδα απαλλαγμένη από την κατοχή και τη γραμμή της διχοτόμησης», κατέληξε η κ. Κασσιανίδου.

ΚΥΠΕ/ΕΓ/ΑΖΑ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

“Η ύψιστη υποχρέωσή μας έναντι της θυσίας του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Καραολή, του Μάτση, του Λένα και τόσων άλλων απλών ανθρώπων»: Η υπόσχεση της υπουργού Παιδείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: